25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCărbunele guvernului, ars cu rezervă

Cărbunele guvernului, ars cu rezervă

Guvernul a autorizat producătorii de energie să ardă din rezerva de stat 1,6 milioane de tone de cărbune, iar peste un milion de tone ar trebui să fie consumate de unităţile din Oltenia. Producătorii susţin că nu au nevoie de rezerva de stat, care este mult mai slabă caloric decât cărbunele pe care îl au deja în stocuri.

Companiile energetice şi centralele de energie termică au primit acordul guvernului pentru a scoate de la rezerva de stat, cu titlu de împrumut, o cantitate totală de 1,6 milioane de tone de cărbune şi peste 178.000 de tone de păcură. Pe lista companiilor care vor împrumuta combustibili au fost incluse 21 de unităţi, printre care şi cei mai mari producători de energie electrică şi termică din Oltenia. Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Mehedinţi figurează cu o cotă de 377.000 de tone de cărbune şi 10.429 de tone de păcură, Complexul Energetic (CE) Craiova – cu 300.000 de tone de cărbune şi 4.500 de tone de păcură, CE Turceni cu 150.000 de tone de cărbune, CE Rovinari – 1.000 de tone de păcură, precum şi CET Govora – 200.000 de tone de cărbune şi 3.000 de tone de păcură.
Pentru CET Bacău, CET Braşov, Colterm Timişoara, CET Iaşi şi Electrocentrale Oradea, împrumutul este posibil numai după restituirea, cu termen limită până la 31 mai 2011, a cantităţilor de combustibili contractate anterior. Combustibilii vor fi împrumutaţi până la 31 octombrie 2011, cu plata unei penalităţi de întârziere de 1% pe zi din valoarea produsului după expirarea termenului de restituire a împrumutului. Până la dezdăunarea integrală a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, companiile şi CET-urile suportă majorări de întârziere la plată la nivelul celor prevăzute pentru creanţele bugetare, precum şi dobânzi la nivelul pieţei, percepute pe toată perioada derulării împrumutului.
După cum se poate observa, peste un milion de tone de cărbune din cele 1,6 milioane de tone care ar trebui scoase din rezerva de stat ar trebui să fie „arse“ de producătorii de energie din Oltenia. Foarte interesant este cum explică guvernul măsura luată. Executivul justifică prin faptul că actuala capacitate utilă de stocare din centrale este ocupată în proporţie de 70% la cărbune, respectiv 50% la păcură, de stocurile rezervă de stat şi este insuficientă pentru funcţionarea în bune condiţii pe perioada de iarnă.
De asemenea, pornirea instalaţiilor de termoficare şi creşterea consumului prog-nozat de energie electrică pe perioada iernii vor majora consumul mediu zilnic şi lunar de cărbune şi păcură, afectând astfel procesul de aprovizionare cu combustibili.

„Cum dracu să luăm împrumut?“

Directorii complexurilor energetice din Oltenia spun însă că nu sunt interesaţi de „arderea“ rezervei de stat.
„Cum dracu să luăm împrumut de la rezerva de stat, când am la Turceni stocuri de 600.000 de tone? Noi nu avem cum să intrăm pe această listă. Avem la Turceni 350.000 de tone de cărbune, iar la Jilţ peste 150.000 de tone de lignit. Toate companiile au o rezervă de stat pentru ce se poate întâmpla, Doamne-fereşte, îngheţuri sau alte fenomene. Există rezerva de stat, dar la care intervii numai în momentele în care e necesar şi, în cazul nostru de acum, nici pe departe aşa ceva“, spune Octavian Graure, directorul CE Turceni.
„Există stocuri suficiente, dar putem să şi împrumutăm cel mult 1.000 de tone. În loc să cumpărăm, ne împrumutăm. Practic, ne împrumutăm de la noi, pentru că rezerva de stat este constituită în curte la noi“, spune Diana Milea, purtătorul de cuvânt al CE Rovinari. La rândul lui, Constantin Bălăşoiu, directorul CE Craiova, spune că nu are nevoie de cărbunii din rezerva de stat.
„Nu avem nevoie de cărbunii din rezerva de stat. Dar aceste cantităţi constituite se deteriorează în depozite şi trebuie arse. Anul acesta ardem aceste cantităţi din rezerva de stat în loc să ardem cărbune proaspăt, iar la anul îl punem la loc. Practic, noi împrospătăm rezerva de stat. Faptul că ardem aceşti cărbuni nu ne este de ajutor, pentru că puterea lor calorică a scăzut cu cel puţin 25% pentru că au stat în depozite. În timp, rezervele devin pământ de flori dacă nu sunt arse“, spune Constantin Bălăşoiu, directorul CE Craiova.
Cel mai mare producător de cărbune din regiune, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), este afectat de arderea rezervelor.
„Eu ştiu dacă e sau nu un avantaj? Poate fi un fel de ajutor că nu mai cumpără de la noi şi nu mai trebuie să plătească, dar sunt obligaţi să refacă stocurile din rezerva de stat. S-a mai procedat astfel“, a declarat Daniel Burlan, directorul SNLO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII