17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateHidroenergetica şi Electra, în stand-by

Hidroenergetica şi Electra, în stand-by

Procesul de înfiinţare a celor două mari companii, Electra şi Hidroenergetica, a ajuns într-un punct mort. Consiliul Concurenţei a decis să amâne emiterea deciziilor privind constituirea celor doi giganţi energetici din cauza contestaţiilor depuse la Registrul Comerţului de către sindicate şi persoane fizice care sunt acţionari de la Fondul Proprietatea.
Termenul iniţial anunţat de ministrul economiei, Adriean Videanu, pentru înfiinţarea celor două companii a fost 1 iulie. Acest termen a fost depăşit din cauza unei investigaţii declanşate de Consiliul Concurenţei la sfârşitul lunii aprilie. Fără avizul Consiliului nu poate avea loc nici un fel de concentrare economică. Analiza era aşteptată să se finalizeze la sfârşitul lunii august, însă sindicatele din sectorul energetic s-au opus înfiinţării companiilor şi astfel contestaţiile depuse la Registrul Comerţului au blocat investigaţiile. Acum, Videanu este pus în situaţia de a amâna pentru o dată incertă fuziunea societăţilor din sectorul energetic. Pe lângă faptul că trebuie să rezolve problemele de la Registrul Comerţului, Ministerul Economiei trebuie să vină cu noi notificări la Consiliul Concurenţei. Acestea vor face obiectul unei noi analize din partea Consiliului Concurenţei. Practic, Consiliul Concurenţei a cerut Ministerului Economiei completarea formularelor de notificare, după care va fi reluată analiza.
„Vom lua o decizie atunci când vor fi eliminate toate obstacolele. Totul depinde de Ministerul Economiei şi de cât de repede vor fi rezolvate problemele de la Registrul Comerţului“, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Din momentul în care este reluată, analiza poate să dureze câteva luni.

Istoria celor două companii

Contestaţiile de la Registrul Comerţului au fost previzibile. De altfel, Ministerul Economiei s-a aşteptat încă de la început la acest lucru cunoscând riscurile juridice la care se supune ca urmare a comasării societăţilor din sectorul energetic. Înfiinţarea companiilor a fost de la început controversată, stârnind suspiciuni chiar şi din partea Consiliului Concurenţei. „Înfiinţarea unor «campioni naţionali» în domeniul energiei poate conduce la consolidarea sau dobândirea unor poziţii dominante pe anumite pieţe corelat cu oportunitatea de a creşte preţurile şi cu facilitarea accesului la informaţii sensibile despre concurenţi“, a declarat anul trecut Bogdan Chiriţoiu.
Guvernul a aprobat la începutul anului înfiinţarea celor două companii, Electra şi Hidroenergetica. CN Electra se va realiza prin fuziunea SC CE Rovinari SA, SC CE Turceni SA, SC CE Craiova SA, SNLO SA, SN Nuclearelectrica SA, SC Hidroserv Râmnicu Vâlcea SA şi sucursalele SC Hidroelectrica SA: SH Râmnicu Vâlcea, SH Sibiu şi SH Târgu Jiu. Compania va avea ca obiect principal de activitate producerea energiei electrice, urmând a desfăşura şi activităţi de furnizare de energie electrică, producere, transport, distribuţie şi furnizare de energie termică, exploatare a minelor şi carierelor de lignit şi producerea de combustibil nuclear.
CN Hidroenergetica se va realiza prin fuziunea sucursalelor SC Hidroelectrica SA: SH Bistriţa, SH Buzău, SH Curtea de Argeş, SH Haţeg, SH Porţile de Fier, SH Cluj, SH Oradea, SH Sebeş, SH Slatina şi SH Caransebeş, filialele pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Bistriţa, Curtea de Argeş, Sebeş, Haţeg, Cluj, Porţile de Fier şi Slatina, SC Electrocentrale Deva SA, SC Electrocentrale Bucureşti SA, Compania Naţională a Huilei SA şi SE Paroşeni şi Sucursala Termoserv Paroşeni din cadrul SC Termoelectrica SA.

Claudia Pîrvoiu HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII