20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProdusele alimentare încep să se scumpească

Produsele alimentare încep să se scumpească

Pe fondul creşterii nivelului TVA, mâncarea începe să se scumpească timid. Adevăratele majorări se vor înregistra însă în a doua jumătate a acestei luni.

Chiar dacă noul TVA de 24% se aplică de la 1 iulie, multe din produsele alimentare încă mai pot fi cumpărate la vechile preţuri. Marile magazine, indiferent că vorbim de hipermarketuri, supermarketuri sau magazine de tip cash and carry, au decis să păstreze preţurile neschimbate. „Majorarea TVA pentru catalogul promoţional al real,- hipermarket aferent perioadei 1-14 iulie 2010 va fi suportată integral de companie, astfel încât clienţii pot achiziţiona produsele din acest catalog cu preţurile neschimbate. În ceea ce priveşte programul pentru asigurarea a 300 de produse de bază (zahăr, ulei, orez, paste făinoase, mălai, legume şi fructe, carne de pui, carne tocată, mezeluri, lactate şi brânzeturi, cafea, produse de îngrijire şi curăţenie, dar şi produse nealimentare) cu cele mai mici preţuri, acesta continuă şi avem în vedere introducerea de articole noi cu preţul cel mai bun“, se arată într-un comunicat emis de real,- hipermaket. Cu o ofertă similară vin şi restul marilor magazine, care-şi tentează clienţii cu sloganuri de tipul „Preţuri neschimbate la peste 1.200 de articole. Billa îngheaţă TVA“ sau „La îndemână şi în vreme de furtună. Rezistăm creşterii de TVA! Noi nu mărim preţurile chiar dacă TVA-ul creşte“, cu precizările că oferta este valabilă în limita stocului disponibil, iar preţurile pot suferi modificări neanunţate (Penny Market).

„În ultima perioadă, legumele şi fructele s-au scumpit“

Asta nu înseamnă că preţurile vor rămâne la acest nivel şi în următoarea perioadă, după expirarea ofertei tipărite. În acest sens, magazinele încearcă deja să-şi pregătească clienţii („Kaufland vă garantează că nu va mări preţurile cu nici 1 ban în plus faţă de cât prevede noua lege de mărire a TVA-ului“). Altele au tipărit deja ofertele valabile de săptămâna viitoare, în care au inclus deja preţuri sesizabil mai mari faţă de cele practicate în prezent.
Încet, dar sigur, produsele alimentare îşi modifică preţul de la o zi la alta în defavoarea craiovenilor, ale căror salarii nu urmează nici pe departe aceeaşi tendinţă. Este confirmat şi de micii comercianţi. „Noi nu punem decât 0,4-0,5 lei la kilogram, dar preţul legumelor şi fructelor a mai crescut pentru că în angrouri s-au scumpit foarte mult. Preţul lămâilor, de exemplu, a crescut treptat de la patru lei pe kilogram la cinci lei pe kilogram, la şase lei pe kilogram, pentru ca acum să ajungă la 6,6 lei/kg. În ultima perioadă, de când cu noul TVA, legumele şi fructele s-au scumpit cu mai mult de 0,4-0,5 lei/kg“, a declarat Oprica Lăutaru, patroana unei societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Centrală din Craiova.

Puterea de cumpărare a oamenilor este din ce în ce mai mică

Acest lucru încurcă semnificativ planurile craiovenilor, care uşor-uşor încep să strângă cureaua. „Vânzarea merge din ce în ce mai prost. Nici chiria meselor nu o mai scoatem. Oamenii nu mai au bani şi nu mai cumpără decât câte un kilogram. Sâmbăta şi duminica mai iau câte două – trei kilograme, dar nu se mai pune problema să cumpere fructe pentru dulceaţă sau legume pentru iarnă. În plus, se uită şi la cinci bani“, a explicat Oprica Lăutaru. Faptul că reuşesc să se descurce tot mai greu cu noile preţuri este confirmat şi de craioveni. „Preţurile sunt cam mari faţă de câştigurile noastre şi ne descurcăm foarte greu din pensie. Noi ne facem cumpărăturile mai mult din piaţă şi încercăm să mai negociem la tarabe“, a explicat Grigore Pătru, de 74 de ani, din Craiova. Cu toate acestea, sunt şi craioveni care spun că unele preţuri sunt justificate. „Pentru ţărani sunt mici pentru cât muncesc. Pentru noi, cumpărătorii, sunt însă mari“, a declarat Paul Fica, de 58 de ani.
Partea bună este că micii producători, care nu sunt plătitori de TVA, sunt dispuşi să discute cu muşteriii preţurile practicate. „Mai negociem că n-ai cum altfel. Oamenii nu au bani, aşa că pentru a vinde produsele lăsăm din preţ“, a precizat Maria Beliva, agricultor din Işalniţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII