20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProba de „cumpărături viteză“

Proba de „cumpărături viteză“

Craiovenii au dat iama în hipermarketuri pentru a se aproviziona înainte de creşterea TVA la 24%. Uleiul şi zahărul au dispărut rapid de pe rafturi. Unele persoane fizice cumpărau câte patru-cinci baxuri de ulei, „să fie acolo“. Buticarii s-au aprovizionat cu alimente pe persoană fizică, pentru a le vinde de astăzi la preţ ridicat în magazinele de cartier.

De câteva zile, hipermarketurile sunt luate cu asalt de craioveni, care se aprovizionează în special cu alimente, de teamă că de astăzi ar putea creşte preţurile, ca urmare a majorării taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19 la 24%. Vrând-nevrând, controversata ordonanţă de urgenţă care majorează TVA de astăzi a stimulat, pentru puţin timp, consumul, aducând vânzări mari pentru unii retaileri şi profituri uriaşe pentru buticarii evazionişti. Oamenii de rând au profitat de ocazie pentru a se aproviziona, în special cu alimente. „A fost aflux de cumpărători în ultimele zile. În numai două zile aproape că s-au dublat vânzările la produsele de bază, faţă de săptămâna trecută, în special la zahăr, ulei, făină. Dar oamenii trebuie să ştie că rămâne valabil catalogul de la 1 iulie şi păstrăm preţurile nemajorate până pe 14 iulie“, a precizat, pentru GdS, Irinel Popescu, managerul real,- hipermarket Craiova.

De teama scumpirilor…

Ieri, în real,- clienţii goliseră rafturile de zahăr şi ulei, iar angajaţii magazinului abia făceau faţă solicitărilor. Unii clienţi aveau în coşuri patru-cinci baxuri de ulei, „pentru consum personal“. „Am venit de teamă că se scumpesc toate. Ăsta e adevărul, de ce să ne ascundem după deget? Am zis măcar să am acolo o lună tot ce-mi trebuie“, a spus o femeie, de 65 de ani, care pusese în coş mai multe sticle de ulei. Mulţi s-au grăbit să achiziţioneze mai ieftin produse alimentare înainte de 1 iulie, data de la care creşte TVA cu 5%. „Aseară am venit din concediu şi astăzi (ieri – n.r.) am pornit direct la cumpărături. Cu siguranţă, am venit acum de teama scumpirilor anunţate. Am o listă lungă şi vreau să-mi fac aprovizionarea cu alimente“, a spus Delia Bîrzeanu, din Craiova. Alţi clienţi au observat cum se goleau rafturile de zahăr şi ulei chiar în faţa lor. „Nu am venit neapărat de teama scumpirilor, dar unii au cumpărat cantităţi mari pentru că au firme şi vând după aceea produsele mai scump pe firmele lor. Asta este specula la români“, a arătat Aurel Cătănoiu. „Căutăm zahăr, dar sunt rafturile goale. Vrem să luăm astăzi că de mâine le-or da mai scumpe“, a spus şi Cornelia Preda, din Podari. În acelaşi timp, reprezentanţii hipermarketului îi anunţau pe clienţi că mai au în depozit un singur sortiment de zahăr, restul epuizându-se cu o zi înainte.

Moment prielnic speculei şi… evaziunii

Unele persoane, deşi treceau pe la casieriile real,- cu coşul plin până la refuz cu ulei, nu recunoşteau că au cumpărat „din cauza scumpirii TVA“. O doamnă care avea peste 20 de bidoane mari de ulei a replicat grăbită la întrebarea „ce faceţi cu atâta ulei?“: „Este pentru consumul meu personal!“. În Kaufland, ieri-dimineaţă, un client îndesa într-o maşină „papuc“ multe baxuri cu ulei, cu care trecuse pe la casierie (deci primise bon de casă, nu factură pentru a le putea comercializa apoi în buticul propriu). Ulterior, am constatat că persoane care practică acest „sport“ cumpără pe persoană fizică alimente sau alte bunuri şi le introduc „la negru“ în magazinele de cartier. Astfel că aceste persoane s-au grăbit să golească rafturile din supermarketuri pentru a prinde preţurile reduse de până acum, după care să vândă în magazinele de cartier sau de la ţară la preţuri mai mari, invocând creşterea TVA.
Mulţi analişti anunţau că majorarea TVA la 24% va încuraja evaziunea fiscală şi comerţul la negru. Iată un exemplu concret în care acest aspect a funcţionat: cumpără din supermarketuri pe persoană fizică şi vând în magazinele proprii ca şi cum marfa ar fi cu acte în regulă. În felul acesta, speculanţii câştigă diferenţa între ceea ce au plătit pe marfă şi suma încasată de la clienţii lor, fără a da vreun ban la stat. Concret, cine cumpără un litru de ulei din supermarket cu 4,5 lei, poate să-l vândă în magazinul propriu cu 6 lei, diferenţa de 1,5 lei pe litru fiind câştigul net al patronului de butic. Pare puţin, dar dacă experienţa se repetă şi la alte tipuri de produse… Marii contribuabili plătesc impozitele şi taxele direct la Bucureşti.

Analiză GdS: economia subterană duduie

Fiscul doljean anunţa zilele trecute că suma lunară plătită de firmele doljene mici şi mijlocii şi de persoanele fizice autorizate plătitoare de TVA ajunge la 21,45 milioane de lei, iar aceşti bani au venit de la 12.000 de plătitori de TVA. Înseamnă că fiecare plătitor de TVA contribuie, în medie, cu 1.787,5 lei la bugetul de stat sub formă de TVA. Cum TVA era de 19% până ieri, înseamnă că media lunară a volumului afacerilor din Dolj era de 9.407 lei pe lună de fiecare firmă. Având în vedere că numai în Craiova trăiesc circa 300.000 de oameni şi că ei consumă zilnic alimente, băuturi şi sunt beneficiari de diverse servicii, înseamnă că cifrele oficiale sunt departe de realitatea economică. Pur şi simplu, funcţionează la parametri mari economia subterană. Este puţin probabil ca, la 12.000 de plătitori de TVA, volumul afacerilor (fără TVA) să fie, în medie, de 9.407 lei pe lună, cum reiese din calcule.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII