14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCertificatul energetic ar putea bloca piaţa imobiliară

Certificatul energetic ar putea bloca piaţa imobiliară

Proprietarii imobilelor care nu deţin certificat energetic riscă, începând de anul viitor, să nu mai poată să le vândă sau să le închirieze.

Obligativitatea ca, din ianuarie 2010, clădirile să fie certificate energetic îi pune în dificultate pe mulţi craioveni. Proprietarii care vor să apeleze la un auditor pentru obţinerea unui certificat vor întâmpina dificultăţi fiindcă nu există o bază de date a acestora. În lipsa respectivului document, în mai puţin de două luni, apartamentele situate în blocuri vechi nu vor mai putea fi vândute sau închiriate. Majoritatea acestora se clasifică în prezent între categoriile C şi D, adică au o performanţă energetică scăzută. Acestea au fost construite în perioada anilor ’60-’70, când nu se lua în calcul eficienţa energetică a unui imobil şi implicit nu se făcea izolarea termică.
Clasificarea energetică a imobilelor este împărţită în şapte categorii, de la A la G. Cele din clasa A au un consum scăzut, de doar 160 kwh/mp/an, iar cele din clasa G, un consum mai mare, de 5.000 kwh/mp/an. În Craiova există doar 12 auditori autorizaţi, dintre care cel mult cinci îşi desfăşoară propriu-zis activitatea. Pentru eliberarea unui certificat energetic, proprietarul trebuie să apeleze la un auditor, fără a mai fi necesare alte autorizaţii din partea autorităţilor locale. Până în prezent, nici un craiovean, proprietar al unui imobil vechi, nu a solicitat eliberarea unui certificat energetic. Mult mai interesate sunt societăţile în ceea ce priveşte obţinerea respectivului act. În ultimele şase luni, cererile acestora pentru auditul energetic al clădirilor pe care le deţin a crescut. „Certificatul energetic va fi obligatoriu începând din anul 2010. Până în prezent, nici o persoană fizică nu ne-a solicitat eliberarea unui astfel de act, societăţile fiind singurele care au cerut în ultima perioadă audit energetic pentru imobilele pe care le deţin“, a spus Marius Marin, auditor autorizat. Singurele blocuri din Craiova care deţin un certificat de audit energetic sunt cele reabilitate prin programul guvernamental, unul în Craioviţa Nouă şi cele de la Aeroport.

De la A la G

Certificatul energetic pentru un apartament se poate obţine în aproximativ trei zile. Dar durata poate fi şi de zece zile pentru o suprafaţă de 200 mp, caz în care auditul trebuie efectuat de cel puţin două persoane. Condiţia este ca proprietarul să deţină cartea tehnică a imobilului. Preţurile se diferenţiază în funcţie de suprafaţa desfăşurată a apartamentului. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât costul este mai mic. Se percepe un preţ cuprins între trei şi şapte euro pe metrul pătrat, dar, dacă suprafaţa creşte, se poate ajunge la un euro pe metrul pătrat. Teoretic, pentru a realiza auditul, se face o comparaţie între clădirea care se auditează şi un imobil de referinţă care se înscrie în clasa energetică A. La final, imobilul va fi încadrat într-una din cele şapte categorii. Cel puţin, aceasta este procedura folosită în celelalte ţări, după cum spun specialiştii. Agenţii imobiliari sunt de părere că, în cazul aplicării normelor legale începând de anul viitor, piaţa imobiliară va fi blocată. Aceştia speră ca intrarea în vigoare a respectivului act să fie amânată pentru a doua oară. „Aşa cum este construită legea, aceasta nu se poate aplica fără a crea blocaje. Auditarea este un proces complex, implică un volum mare de muncă, iar pe piaţă specialiştii sunt puţini. Se mai pune problema blocurilor, unde auditul energetic se face pentru întreaga clădire, şi nu numai pentru un singur apartament. Trebuie să fie de acord toţi locatarii să se efectueze auditul pentru elaborarea certificatului energetic. În plus, costurile sunt destul de mari. Singura soluţie ar fi simplificarea normelor de aplicare a legii în cauză“, a explicat Cristian Clenciu, agent imobiliar.      

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII