20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOgoarele Doljului, arate de investitori

Ogoarele Doljului, arate de investitori

Investitorii par să fi prins gustul investiţiilor în zona agricolă a Doljului. În comuna Mischii va fi construit un parc eolian cu 20 de staţii pe o suprafaţă de şapte hectare de teren, proiectul fiind în prezent la stadiul de emitere a certificatului de urbanism. Alt investitor vrea să amenajeze la Maglavit un sistem de producere a energiei verzi, iar la Gighera italienii de la Riso Scotti, celebrul producător mondial de orez, vor culege anul acesta prima producţie de pe o suprafaţă de 1.100 de hectare. „Acolo s-au refăcut canalele de irigaţie, iar patronul a zis că este un pământ fertil ca al Nilului“, au declarat oficialii CJ Dolj.
Aceştia au precizat că patronul italian vrea să extindă suprafaţa cultivată cu orez la 4-5.000 de hectare. Intenţia nu este scutită de probleme. Terenurile pe care ar urma să cultive orezul nu sunt comasate, ţăranii nu vor să vândă pământul, dar nici nu cultivă orez pe el din cauza costurilor mari.
În timp ce unii investitori dau târcoale Doljului, cei autohtoni se plâng că nu au cui vinde marfa. Este cazul crescătorilor de lubeniţe din Dăbuleni, care rămân cu pepenii nevânduţi deoarece nu există un intermediar bine organizat care să preia marfa şi să o distribuie. Potrivit oficialilor CJ Dolj, piaţa de gros nu este o soluţie deoarece construirea ei ar duce la creşterea costurilor producţiei. „Piaţa de gros, care, de fapt, este o clădire de cinci-zece milioane de euro, nu rezolvă problema acestei zone. Celor din Dăbuleni le trebuie o firmă privată care să le distribuie produsele. Am identificat o suprafaţă de 3,5 hectare în extravilanul oraşului Dăbuleni pe care o vom  betona. Aici vom pune un cântar, vom introduce alimentare cu apă şi vom crea spaţii de depozitare. Conform unui studiu realizat printr-o cooperare transfrontalieră, piaţa de gros ar trebui amplasată în comuna Teasc“, a spus preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. Federaţia Agrostar a solicitat guvernului, MAPDR şi AVAS ca producţia de pepeni din localitatea Dăbuleni să fie achiziţionată de piaţa de gros, menţionând că producătorii locali nu o pot vinde din cauza cantităţilor prea  mari. De asemenea, Federaţia a solicitat celor trei instituţii crearea de condiţii favorabile pentru încheierea unor contracte cu hipermarketurile din ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII