20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Craiova curată“, aproape de final

„Craiova curată“, aproape de final

Campania de curăţare a ieşirilor/intrărilor în oraş este pe ultima sută de metri. În cele opt zile de muncă, s-au adunat gunoaiele, s-au ridicat resturile de la construcţii aruncate iresponsabil pe marginea străzilor peri-ferice sau a Centurii de Nord, s-au smuls buruienile şi mărăcinii.

Pe centura Craiovei, vineri dimineaţă, o fetiţă cu părul blond, împletit în coadă, ignorând căldura şi buruienile care-i zgâriau picioarele, aduna gunoaiele din bălăriile crescute haotic la margine de asfalt. Are 15 ani. În prima săptămână de vacanţă, a venit voluntar în campania „Craiova curată“, după ce a aflat de marşul curăţeniei la Radio Sud. Bianca Creţan trece în clasa a X-a, la Colegiul Naţional „Carol I“. „Am venit să salvez planeta“, râde cuminte, lăsând sacul cu resturi pe pământ. „Am venit să dau o mână de ajutor şi sunt dezamăgită că nu mai e nimeni. Nu mă sperie gunoiul. Bunicii mei trăiesc la ţară, eu am copilărit acolo. Îmi place să ajut şi mi-ar fi drag dacă ar exista mai multe campanii de acest fel“, continuă serioasă. Spune că, înainte de toate, schimbarea ar trebui să se producă în om. „Da’ lumea zice: eu sunt mic şi neînsemnat între atâtea miliarde, gestul meu nu contează. Însă lucrurile nu sunt deloc aşa. Dacă toţi am gândi astfel, n-am mai reuşi să facem nimic bun“, adaugă.

Doar doi voluntari

Bianca este cel de-al doilea voluntar sosit, la orele dimineţii, în curtea Gazetei, după cel care s-a oferit să ne ajute în prima zi de campanie. Zâmbeşte când îşi imaginează cum le-ar sta colegilor ei să vină să adune gunoaie sau să meargă la săpat de porumb: „Eu cred că le-ar prinde mult mai bine decât să se ducă la sală, să tragă de fiare. Aici ar fi în aer liber şi ar mai da şi o mână de ajutor“. Câţiva metri departe de Bianca, persoanele private de libertate din Penitenciarul Pelendava umplu sacii mari, galbeni, cu deşeurile de prin ierburi. Când erau de vârsta fetei, mergeau cu toată clasa la cules de mere sau de porumbi. „Dar pe vremea lui Ceauşescu nu erau aşa multe gunoaie“, îşi aminteşte Marcel Geană. „Nu poţi schimba mentalitatea. Păi eu strângeam gunoaie la vârsta ei? Nu, atunci aruncam. La ţară, erau formate ogaşe, se umpleau şi pe urmă le astupau“, adaugă şi Ionel Tudosie. La câteva zeci de metri distanţă, angajaţii Ford se luptă cu căldura şi gunoaiele, printre utilajele firmei Delta 93 ACM şi ale Serviciului Public de Salubritate.

O campanie nesfârşită

Campania „gestului care contează“ se apropie de final. Cei care s-au implicat până acum au făcut primul pas, strângând după oamenii care aruncă gunoaie, nepăsători şi iresponsabili.
Exemplul copiilor care au muncit voluntar, al salariaţilor care au venit să lucreze în timpul liber sperăm să nu fi fost inutil.
Primăria va continua curăţenia, iar Gazeta de Sud, informarea despre gesturile care contează, dar şi despre amenzile şi pedepsele date celor care încalcă legea.

Participanţii la proiect

„Craiova curată“, campania organizată de Primăria Craiova şi Gazeta de Sud, a fost susţinută de: Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public Craiova, Regia de Salubritate, compania DELTA 93 ACM, ECO SUD, compania Ford România, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Penitenciarul de Maximă Siguranţă şi Penitenciarul Pelendava Craiova, supermarketul Selgros, McDonald’s Craiova, Golden House şi TVS. Acestora li s-au alăturat doi voluntari: Bianca Creţan (15 ani) şi un tânăr care doreşte să rămână anonim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII