14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGeneralul Michael Oates şi-a luat rămas bun de la Scorpionii Roşii

Generalul Michael Oates şi-a luat rămas bun de la Scorpionii Roşii


Generalul maior american Michael Oates, comandantul Diviziei Multinaţionale de Sud,  şi-a luat rămas bun ieri de la militarii Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” – Scorpionii Roşii aflaţi în Irak. Acesta se află la sfârşitul misiunii sale de peste un an în teatrul de operaţii din Irak. Pe timpul vizitei a fost însoţit de locţiitorul său, generalul de brigadă Jeffrey Buchanan, de comandantul Brigăzii 4 Cavalerie, colonelul Phillip Battaglia şi de alţi ofiţeri din statul major al Diviziei Multinaţionale de Sud.
Infanteriştii de la Craiova aflaţi sub comanda locotenent colonelului dr. Gabriel Toma au organizat un ceremonial la care a fost prezent şi generalul de brigadă Cătălin Tomescu – Seniorul Reprezentativ al Armatei României în Irak. După arborarea drapelelor Statelor Unite ale Americii şi cel al României şi după scurte alocuţiuni ale comandanţilor prezenţi, generalul de brigadă Tomescu a oferit unor militari americani înalte distincţii ale ministrului apărării, Şefului Statului Major General al Armatei României şi Şefului Statului Major al Forţelor Terestre Române .
Astfel, comandantul Diviziei Multinaţionale de Sud – generalul maior Michael Oates a fost decorat de ministrul apărării naţionale – Mihai Stănişoară – cu Medalia de Onoare a Armatei României, în semn de înaltă apreciere pentru sprijinul constant acordat armatei române în îndeplinirea misiunilor încredinţate. Comandantul Brigăzii 4 cavalerie americană a primit cea mai înaltă distincţie a Statului Major General – Emblema de onoare – din partea amiralului dr. Gheorghe Marin, pentru contribuţia deosebită adusă la dezvoltarea relaţiilor militare româno-americane şi sprijinul acordat, iar Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior dr. Dan Ghica-Radu  i-a medaliat cu Emblema de Onoare a Forţelor Terestre pe cei care au lucrat îndeaproape cu militarii români pe durata celor aproximativ trei luni care s-au scurs de la dislocarea Scorpionilor Roşii în Irak – ofiţeri şi subofiţeri americani din Brigada 4 Cavalerie. Acestora le-au fost recunoscute meritele pentru sprijinul acordat forţelor terestre române şi pentru cooperarea deosebită cu militarii acestei categorii de forţe. Generalul Tomescu a transmis fiecarui militar decorat, la înmânarea atestatelor, mesajele pe care le poartă aceste înalte distincţii ale Armatei României.
Unsprezece militari din Batalionul 26 Infanterie au primit Emblema de Merit „În Slujba Păcii” – clasa a III-a din partea Şefului Statului Major al Forţelor Terestre, pentru modul exemplar în care şi-au făcut datoria pe timpul misiunilor executate până în prezent. Emblema a răsplătit curajul, demnitatea, spiritul de cooperare şi dăruirea cu care au acţionat Scorpionii Roşii în misiunile la care au participat, unii dintre ei fiind chiar la a opta participare internaţională.
Generalul maior Michael OATES a apreciat eforturile pe care le-a făcut Batalionul 26 Infanterie „Scorpionii Roşii” şi întreaga armată română pe parcursul celor şase ani de prezenţă militară românească în Irak. În discursul său generalul american a mulţumit militarilor români pentru modul exemplar în care şi-au făcut datoria pentru această cauză nobilă care este libertatea şi democraţia Irakului. „Vreau ca Scorpionii Roşii şi întreaga armată a României să înţeleagă cât suntem de mândri pentru că aţi fost partenerii noştri în Irak. Batalionul dumneavoastră a fost de patru ori dislocat în zone de conflict, în lupta împotriva terorismului: Afganistan 2002 şi 2005, Irak 2004 şi 2009. Respect sacrificiul pe care îl faceţi şi pe care familiile dumneavoastră l-au făcut pentru această luptă. A fost o mare onoare pentru mine să fim aici împreună în Irak. Vă doresc mult noroc în viitor.”
Locotenent colonelul Gabriel Toma, comandantul Scorpionilor Roşii a accentuat cooperarea dintre militarii batalionului pe care îl comandă şi militarii americani pe parcursul celor patru misiuni executate în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak între anii 2002 şi 2009.
“Cooperarea noastră a început în 2002, pe timpul operaţiunii Enduring Freedom şi de atunci am continuat să lucrăm împreună atât în Afganistan cât şi în Irak. Tot ceea ce pot să spun este că în toate aceste misiuni am întâlnit nişte oameni deosebiţi cu care am avut relaţii excelente. Domnule general Oates, vă rugăm să primiţi cele mai bune gânduri ale Scorpionilor Roşii, vă mulţumim pentru această perioadă în care am lucrat împreună şi vă dorim un zbor liniştit spre casă. Privim cu încredere în viitor, cu speranţa că într-o zi pe aceste meleaguri va fi pace, iar eforturile despre care aminteaţi, atât ale noastre cât şi ale familiilor noastre, nu au fost zadarnice.”
La finalul ceremoniei comandantul Scorpionilor Roşii a oferit generalului american însemnele Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din Craiova, ca semn al aprecierii şi al bunelor relaţii de cooperare care au caracterizat participarea infanteriştilor olteni la operaţiunea “Iraqi Sunset” în cele trei luni care s-au scurs de la dislocarea în acest teatru de operaţii şi până în prezent.
Generalul maior Michael Oates este texan, din San Antonio şi activează în armata Statelor Unite ale Americii din anul 1979, an când a absolvit Academia Militară. În lunga sa carieră de militar a îndeplinit funcţii de la comandant de pluton până la comandant de divizie. În anul 1998 a absolvit Colegiul Naval de Război, fiind numit şef de stat major al Diviziei 101 Aeropurtate, divizie cu care a acţionat în Afganistan în anul 2002, în aceeaşi perioadă cu participarea Scorpionilor Roşii de la Craiova la operaţiunea „Enduring Freedom”.
A îndeplinit funcţia de Şef de Stat Major la Seful Operaţiilor în cadrul Autorităţii Provizorii a Coaliţiei la Bagdad, în Irak, între anii 2002 şi 2004.
Generalul american deţine titlul de master în studii de securitate obţinut la Colegiul Naval de Război şi pe parcursul carierei a absolvit cursuri de Ranger, cursuri pentru trupe aeropurtate, recunoaşteri, instructor de paraşutări şi şcoala de asalt aerian. În Statele Unite ale Americii îndeplineşte funcţia de comandant al Diviziei 10 Vânători de Munte din Fort Drum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS