16.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎntre Lupeni şi Straja, hunedorenii refac traseul parcurs de Isus Hristos către Golgota

Între Lupeni şi Straja, hunedorenii refac traseul parcurs de Isus Hristos către Golgota

De nouă ani încoace, sute de oameni din Lupeni şi alte localităţi din Valea Jiului sau turişti veniţi din alte regiuni ale ţării, însoţesc, în Vinerea Mare, procesiunea "Drumului Crucii" către Straja. Aceasta este una din cele mai lungi procesiuni religioase din lume al cărei scop este rememorarea patimilor lui Isus, în drumul său către Golgota.

În acest an, la cea de-a noua procesiune spre Golgota din Straja, sunt aşteptaţi din nou, sute de credincioşi, de la oameni simpli la personalităţi ale vieţii publice din judeţul Hunedoara, cu toţii uniţi în cuget şi-n simţiri, în Vinerea Mare, de rememorarea patimilor lui Hristos.
“Drumul Crucii” de la Lupeni către Straja este cel mai lung din lume, credincioşii purtând pe umeri o cruce de 100 de kilograme, 4,40 metri lungime şi 2,20 metri lăţime, pe un traseu lung de exact 10,145 kilometri, la o altitudine de 1440 de metri, pe distanţa cuprinsă între Cimitirul Eroilor din centrul municipiului Lupeni şi Schitul Straja din staţiunea cu acelaşi nume. Pe traseu, pelerinii fac 14 opriri, în locuri marcate, unde preoţii care conduc cortegiul, citesc din Cartea Sfântă cele 12 Evanghelii. De altfel, crucea purtată de credincioşi în această procesiune este sculptată cu imagini, reprezentând cele 14 popasuri, având încrustată în ea, aşa cum spun organizatorii, o bucată din lemnul sfânt al crucii purtate de Hristos, adusă de pe Muntele Athos, precum şi moaşte ale mai multor sfinţi. “O singură dată în an, credincioşii se pot închina la cele 14 moaşte de sfinţi care sunt încrustate pe cruce, în cadrul acestei procesiuni prin care nu dorim altceva decât să rememorăm suferinţa la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea păcatelor noastre. În acest fel, învăţăm să preţuim mai mult credinţa, să fim mai buni cu noi şi cu semenii noştri şi să nu uităm să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce avem”, explică Emil Părău raţiunea procesiunii de la Lupeni.
După încheierea procesiunii, preţ de un an, crucea purtată de credincioşi pe Golgota din Straja, va străjui altarul schitului monahal păstorit de părintele Daniel. Anul viitor, în Vinerea Mare, ea va fi coborâtă din nou la Cimitirul Eroilor din Lupeni, pentru a fi apoi readusă la Straja, într-o nouă procesiune a Drumului Crucii, menită să aducă aminte oamenilor cuvintele Mântuitorului: “Acel de voieşte să vină la Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie. Cel care nu-şi ia crucea şi nu vine după Mine, nu este vrednic de Mine…”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS