25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlro, dată în judecată

Alro, dată în judecată

Societatea Alro Slatina este acţionată în instanţă pentru neres-pectarea prevederilor legislative din Codul Muncii. Potrivit unor surse din unitate, Sindicatul Alroproduct a depus ieri la Tribunalul Olt o cerere de chemare în judecată.

După valul de demisii din structurile de vârf ale conducerii Alro şi grupului olandez Vimetco, acţionarul majoritar, după cele două proteste de amploare ale aluminiştilor la care au participat mii de locuitori ai Slatinei şi după ce sute de muncitori au fost constrânşi de împrejurări să accepte salariile compensatorii şi să plece acasă, sindicatul Alroproduct a dat Alro în judecată. Potrivit unor surse oficiale, sindicatul mai sus amintit beneficiază de consultanţă juridică din partea unei case de avocatură din Capitală. Ieri, avocatul care reprezintă interesele sindicaliştilor a depus la Tribunalul Olt cererea de chemare în judecată a Alro.
Aluminiştii acuză conducerea firmei de mai multe nereguli. Aceştia susţin că patronul nu a respectat contractul colectiv de muncă şi că au fost încălcate mai multe prevederi din Codul Muncii, precum şi din Legea sindicatelor.
Potrivit informaţiilor existente pe site-ul tribunalului, Alro este parte în două dosare. În ambele cazuri, primul termen de judecată este pe 14 aprilie. Contactat telefonic, liderul Sindicatului Alroproduct, unul dintre cele şase sindicate ale societăţii, nu a fost de găsit.        

Semne de redresare

Constantin Popescu, liderul Sindicatului Liber Aluministul, a declarat ieri că ştie de acţiunea sindicatului Alroproduct, dar că ei au ales alte căi de a-i ataca pe cei din conducerea Alro. „Ştiu că Alroproduct va da societatea în judecată. Noi avem altă metodă. Ne-am bazat pe discuţii şi negocieri. Avem deja semnale clare că lucrurile se vor redresa. Am discutat cu conducerea Alro acum o săptămână. Am hotărât să fie mărite plăţile compensatorii şi am stabilit şi două variante, pe care, de altfel, conducerea le-a agreat. Cei care vor să plece în schimbul salariilor compensatorii pot primi între 30.000 şi 60.000 de lei sau, în funcţie de anii lucraţi în uzină, pot primi până la 24 de salarii, adică salariul cuvenit timp de doi ani după încheierea raporturilor de muncă“, a explicat Popescu.
Cât despre temerile muncitorilor, Popescu a mai afirmat: „Nu vă faceţi griji! Nu fac ei ce vor aici. Capacităţi nu se vor mai închide, iar disponibilizări nu sunt anunţate. Singura organigramă pe care o ştiu este cea cu 3.500 de oameni“. Liderul de la Aluministul a mai spus că următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie (CA) va avea loc în perioada 31 martie-2 aprilie şi a lăsat să se înţeleagă că ar avea cunoştinţe despre faptul că acţionarul majoritar ar fi „călcat pe bec“, lucru care ar avantaja Alro, sindicatele şi, în acelaşi timp, angajaţii. „Nu sunt optimist, sunt realist! Ştiu foarte multe şi de aceea pot spune că Alro nu se va închide şi nici nu va da oameni afară!“, a dat asigurări Popescu.
Grupul Vimetco, care deţine Alro Slatina, a decis anul trecut reducerea de capacităţi şi de personal de la cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est. Primul care a cedat presiunilor a fost preşedintele CA al Alro, Christian Wust. Acesta a demisionat în decembrie 2008, după cel de-al doilea protest al aluminiştilor. În locul său a fost numit preşedinte interimar al CA Pierre Baillot. La scurt timp, alt membru al CA, Rolf Steinemann, şi-a dat demisia. Săptămâna trecută, şi Baillot a renunţat la conducerea CA, locul acestuia fiind luat de Frank Muller.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU