15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrivatizarea Avioane, frânată de „interese obscure“

Privatizarea Avioane, frânată de „interese obscure“

Societatea are de vineri o nouă echipă de conducere, în care se regăsesc doi membri importanţi ai PD-L Dolj, reprezentanţi ai MApN şi ai Ministerului Economiei. Voci din această echipă acuză „interese obscure“ în privatizarea societăţii. Ordonanţa de guvern care deblochează privatizarea întârzie să apară.

Avioane Craiova SA are de vineri o nouă echipă de conducere. Directorul general al societăţii a fost numit Radu Costaşuc – salariat al firmei din 1986 şi director tehnic din iunie 2007. Consiliul de Administraţie (CA) este compus din Aurel Cazacu, preşedinte – director al Direcţiei Producţiei de Apărare din cadrul Ministerului Economiei (ME), Gheorghe Preotu, Ionel Pană, Aurel Gângu şi Adriana Vlageo-iu. Valentin Bernovschi, fostul director şi coordonator al programului IAR – 99 Şoim, îşi depusese demisia de ceva vreme. Aurel Cazacu, fost director al Romtehnica SA – traderul de armament al MApN – şi Romarm SA, ar fi fost implicat şi în relaţii obscure cu KGB, fiind la un moment dat monitorizat de contraspionajul militar – scrie presa centrală. Gheorghe Preotu şi Ionel Pană sunt membri PD-L şi consilieri judeţeni din partea acestei formaţiuni politice. Preotu are şi firma de consultanţă Previmet Impex SRL Craiova şi a fost în decursul timpului director la Sidex Galaţi şi Tufon SA Craiova în guvernarea PSD. Ionel Pană a fost şi el director în cadrul CEZ România, de care s-a despărţit. Adriana Vlageoiu şi Aurel Gângu reprezintă MApN.

Avem investitor, căutăm guvern

Noul director al societăţii şi voci din CA acuză la unison „interese obscure“ în privatizarea Avioane Craiova. „Parcă cineva ar vrea să împiedice privatizarea. Deşi oamenii politici ne fac promisiuni, cei care plimbă hârtiile de care avem nevoie cred că au ceva împotrivă. Altfel nu se explică. În prezent, doar 170 de persoane sunt la muncă, ceilalţi sunt acasă. Pe 18 martie trebuia să se plătească salariile pe februarie. Nu s-a virat nici un ban, pentru că nu sunt. Italienii de la Alenia Aeronautica ne-au asigurat că vor să ne preia, dar se întreabă de ce guvernul nu publică ordonanţa de care avem atâta nevoie“, a spus Costaşuc. Reamintim că Avioane Craiova SA a fost transferată la începutul lui 2009 în subordinea Ministerului Economiei, dar de privatizare ar trebui să se ocupe instituţia care a demarat procesul, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Pentru aceasta, este nevoie de o hotărâre de guvern, care nu mai apare. Săptămâna trecută, o delegaţie a italienilor de la Alenia Aeronautica trebuia să viziteze fabrica, însă nu a primit acreditare de la minister. Ionel Pană, membru nou al CA, acuză şi el aceleaşi interese obscure. „Alenia Aeronautica este ultima soluţie, care nu trebuie ratată. Nu ştiu ce face guvernul. Este posibil să vrea cineva să frâneze privatizarea. Nu este normal ca o hotărâre de guvern anunţată să nu apară nici până acum. Câtă răbdare să mai aibă şi italienii? Dacă nu se rezolvă, eu îmi dau demisia“, a spus Ionel Pană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII