25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateADS Olt îşi umflă muşchii în faţa retrocedărilor

ADS Olt îşi umflă muşchii în faţa retrocedărilor

Agenţia Domeniilor Statului îşi bate joc de persoanele îndreptăţite la re-trocedarea terenurilor confiscate de comunişti. Şi o face din interese ascunse sau din prostie pură. O persoană s-a chinuit ani buni prin instanţe să primească 50 de hectare de teren, a câştigat tot ce era de câştigat, dar s-a blocat la ADS Olt, instituţie care se consideră stat în stat.    

Nebunia retrocedării celor 50 de hectare a început în anul 2006, când Alexandrina Acrîşmăriţei a solicitat Comisiei Locale din comuna Slătioara retrocedarea suprafeţei de teren pe baza Legii nr. 247/2005 în calitate de moştenitoare a Anei Băloiu. S-a adresat surzilor, însă. Comisia Locală i-a respins cererea pe motiv că fostul proprietar nu figura înscris în evidenţele agricole ale comunei. Acelaşi răspuns a venit şi de la Comisia Judeţeană Olt. Văzând că nu-şi găseşte dreptatea la Comisii, Alexandrina Acrîşmăriţei s-a adresat instanţei în iulie 2006, cerându-i să anuleze hotărârea Comisiei Judeţene. După ce a analizat documentele, Judecătoria Slatina i-a dat dreptate, a anulat documentul incriminat şi a dispus reconstituirea dreptului de proprietate. Cum Prefectura Olt nu a făcut recurs la Tribunal, sentinţa a rămas definitivă şi irevocabilă. Acrîşmăriţei a crezut că, înarmată cu o hotărâre a justiţiei din România, va intra în posesia celor 50 de hectare. Cum realitatea bate de multe ori filmul, moştenitoarea a rămas şi în ziua de azi proprietar doar pe hârtie, deoarece Agenţia Domeniilor Statului Olt s-a pus de-a curmezişul. Fără motiv. Pur şi simplu, pentru că aşa au vrut muşchii ei. Mai precis, ai directorului Constantin Popa şi ai adjunctului său, Dumitru Roată.
Opoziţia conducerii ADS Olt este cu atât mai ciudată cu cât celelalte două organisme care s-au opus retrocedării, Comisia Locală Slătioara şi Comisia Judeţeană, şi-au făcut mea culpa şi şi-au îndreptat greşeala. Comisia Judeţeană i-a validat Alexandrinei Acrîşmăriţei dreptul de proprietate pe cele 50 de hectare, iar Comisia Locală pregătea documentele de punere în posesie, urmate de eliberarea titului de proprietate. Pentru asta era nevoie de implicarea ADS, care trebuia să predea Comisiei Locale terenul cu pricina pe bază de protocol. La început, Agenţia a dat semne că se supune hotărârii judecătoreşti. Le-a pus în vedere celor de la Slătioara că pentru semnarea protocolului trebuie întocmite cinci exemplare din documentaţie, iar toată lumea se pregătea să bifeze încă o cerere de retrocedare soluţionată. Apoi, fără nici o explicaţie, s-a lăsat tăcerea. Atât prefectul de atunci, Nicolae Ştefan, cât şi primarul din Slătioara, Savu Ciocârlan, au încercat să discute cu ADS Olt, dar au primit doar explicaţii de genul „nouă ni se pare suspectă retrocedarea asta, deci nu vrem să predăm terenul“. Lucru care i-a lăsat cu gura căscată pe amândoi.

Unde eşti, să te demit?

Primarul Ciocârlan a spus că nu-şi explică nici el ce s-a întâmplat la ADS după pronunţarea sentinţei. „ADS Olt nu a vrut să coopereze. Mi-au trimis mereu documentaţia înapoi. Nu am văzut până acum o asemenea atitudine. Directorul adjunct mi-a făcut şi plângere penală, iar din cauza asta sunt acum cercetat“, a declarat Ciocârlan.
Fostul prefect se plânge şi el de lipsa de colaborare a celor de la ADS, dar crede că în spatele refuzului sunt interese imobiliare. „Deşi le-am solicitat, cei de la ADS Olt nu au dat nici un răspuns. Sunt interese mari pentru pământul de acolo. După Crăciun, directorul nu a mai venit. Eram hotărât să fac cerere pentru a fi demis. De fapt, cred că au aşteptat să plec eu din funcţie. Cu siguranţă, cineva urmăreşte acel teren, altfel nu îmi pot explica de ce ADS Olt refuză să-l predea pentru retrocedare, deşi există o sentinţă definitivă şi irevocabilă“, a declarat fostul prefect.
Am încercat să obţinem şi punctul de vedere al ADS Olt, dar directorul general, Constantin Popa, se află de peste o lună în concediu medical, iar telefonul îl are închis. Adjunctul său, inginerul Roată, nu a fost de găsit săptămâna trecută, fiind mereu plecat pe teren. Replica secretarei a fost una şi aceeaşi: „Domnul Roată nu este în unitate, fiind plecat pe teren, şi nu se mai întoarce astăzi“. Am încercat atunci să obţinem un punct de vedere de la Agenţia Domeniilor Statului Bucureşti. „ADS nu a primit de la Prefectura Olt documentaţia de retrocedare privind suprafaţa de 50 de hectare de la Slătioara (…) Printr-o adresă a reprezentanţei ADS Olt transmisă către Comisia Locală Slătioara se menţionează că documentaţia prezentată este incompletă“, se arată într-un răspuns al ADS trimis pe adresa GdS.
În mod ironic, ADS ne îndeamnă să cerem mai multe informaţii la filiala din Olt. Cu toate acestea, reprezentanţii biroului de publicitate şi relaţii publice al Agenţiei au precizat că în curând se va demara un control, dat fiind faptul că şi pe la „urechile“ ADS au ajuns informaţii despre lucrurile ciudate care se petrec la reprezentanţa din Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU