15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEuropa, la picioarele cavalerilor de la „Carol I“

Europa, la picioarele cavalerilor de la „Carol I“

Cavalerii Danubieni au cucerit Europa şi au arătat ce înseamnă pacea, bucuria vieţii, iubirea, educaţia, toleranţa, unitatea şi alte valori care nu trebuie uitate. Nu este vorba de vreun episod de istorie, ci de un grup de cinci elevi şi trei profesori de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, care au câştigat finala concursului „Do You Speak European?“.

 

În doar cinci minute, Andra, Georgiana, Bogdan, Vlad şi Paul au cucerit juriul cu un spectacol în care cuvintele au fost înlocuite de muzică, teatru şi dans. Momentul lor artistic a început într-o atmosferă sobră, în care zeul Danubius a transmis Europei un mesaj, după care a început distracţia. Valorile europene au fost prezentate de adolescenţii doljeni prin câte o melodie şi un dans specifice, astfel că juriul a trecut repede de la vals şi passo doble, la muzică grecească şi la căluş, la o horă românească sau la Pink Floyd şi Gloria Gaynor. În final, cele cinci clepsidre pe care elevii doljeni le-au ţinut în mână pe tot parcursul spectacolului s-au unit într-o coloană a infinitului, iar cavalerii au îngenuncheat în faţa ei cu mâinile la inimă. În sală a răsunat „Oda bucuriei“, imnul Europei. „Au fost ca nişte aristocraţi, adevăraţi cavaleri, demni, cu onoare, şi au transmis în mai multe limbaje valorile europene. A fost un spectacol plin de simboluri, de mesaje subtile, de elemente filosofice în care nu s-au folosit mai mult de 20 de cuvinte. Am vrut să arătăm că putem prezenta valorile europene şi altfel, prin muzică, dans şi limbaj mimico-gestual“, a precizat Daniela Nedelcuţ, profesoară de limba şi literatura română la CN „Carol I“ din Craiova.

Alături de ea, din echipa de profesori care a condus echipa spre victorie în finala concursului organizat de Adunarea Regiunilor Europene, care a avut loc la Bruxelles, pe 3 decembrie, au făcut parte Virginia Tuşaliu, profesoară de fizică, şi Cristiana Coşoveanu, profesoară de limba engleză.

Premiu bun de trecut în CV

 

Cât despre cei cinci campioni, ei sunt toţi olimpici şi i-au cucerit pe europeni nu numai cu spectacolul lor, ci şi la dezbaterile din cadrul concursului. Au fost cei mai buni, au primit aplauzele şi premiul cel mare, singurul premiu, de fapt, câte un iPod de ultimă generaţie. Elevii din celelalte 11 ţări participante s-au mulţumit cu prezenţa. „Toţi concurenţii au fost foarte bine pregătiţi şi toţi doream să câştigăm, dar noi am reuşit să îi impresionăm. Premiul acesta este cel mai important de până acum“, a spus Bogdan Ivanov, elev în clasa a XII-a la CN „Carol I“. „Am pierdut numărul orelor de repetiţii la cele mai ciudate ore, dar efortul a meritat. Am muncit mult, am fost o echipă în adevăratul sens al cuvântului şi nu am avut o vedetă în grup, cu toţii am fost, de fapt, vedete“, a completat Paul Cherciu, elev în clasa a XI-a. „Este rezultatul unei munci de echipă şi am dorit să transmitem unitatea, diversitatea, bucuria, toate valorile care stau la baza Uniunii Europene“, a spus şi Andra Dragomir, elevă în clasa a XII-a. Pentru ceilalţi cavaleri, acest premiu înseamnă şi câteva puncte în plus în CV-urile lor atunci când vor aplica la una din marile universităţi europene.

„Vreau să aplic la o facultate din străinătate şi acolo contează foarte mult aceste activităţi, iar un premiu este şi mai important. Deci, acest concurs a meritat“, a explicat Vlad Ureche, elev în clasa a XII-a. „Este, într-adevăr, foarte important pentru CV-ul nostru un astfel de premiu, dar un astfel de concurs este şi o experienţă unică. Am avut ocazia să cunoaştem tineri de vârsta noastră din altă ţări, cu ideile şi cultura lor. Suntem diferiţi, dar totuşi uniţi“, a spus Georgiana Coşoveanu, elevă în clasa a XII-a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII