15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTăriceanu ar putea rămâne la Palatul Victoria până la alegeri, indiferent de rezultatul moţiunii

Tăriceanu ar putea rămâne la Palatul Victoria până la alegeri, indiferent de rezultatul moţiunii

Procedurile parlamentare şi apropierea alegerilor pentru forul legislativ fac aproape imposibilă instalarea altui Guvern înaintea constituirii noului Parlament, astfel că este foarte probabil ca actualul Cabinet să-şi exercite până la alegeri un mandat limitat şi dacă moţiunea de cenzură ar trece, notează NewsIn.

Conform prevederilor Regulamentului şedinţelor comune al celor două Camere, textul moţiunii de cenzură trebuie depus la Birourile Permanente ale Parlamentului, iar în aceeaşi zi preşedintele Camerei Deputaţilor trimite documentul primului-ministru. "Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţă comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere", prevede articolul 78 al Regulamentului şedinţelor comune. Pentru convocarea acestor şedinţe este necesară o întrunire prealabilă a Birourilor Permanente ale Senatului Şi Camerei Deputaţilor.

 Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată este nevoie de votul favorabil a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor şi deputaţilor. Astfel că Guvernul Tăriceanu ar putea fi demis doar dacă moţiunea PD-L este votată de 232 de parlamentari din cei 462 aflaţi în funcţie. Articolul 110, alineatul 2 din Constituţie stipulează că "Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate", iar în alineatul 4 al aceluiaşi articol se arată că "Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatului 2 îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern".

După demiterea Executivului se reiau procedurile standard de instalare a unuia nou: preşedintele convoacă la consultări liderii partidelor politice, iar în funcţie de rezultatul acestora desemnază noul prim-ministru care ar trebui validat de Parlament. Cum alegerile au loc pe 30 noiembrie este improbabil ca forul legislativ să desemneze un nou premier, al cărui mandat va expira oricum după validarea rezultatelor scrutinului de la finele lunii. Astfel că singura consecinţă legală a eventualei adoptări a moţiunii de cenzură va fi aceea că Guvernul Tăriceanu nu va mai putea emite ordonanţe de urgenţă pe ultima sută de metri a mandatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU