20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMorar - avansat, dar schimbat

Morar – avansat, dar schimbat

Liberalii au găsit ieri o formulă de compromis pentru a scăpa de incomodul Daniel Morar de la conducerea DNA, mergând până la crearea unui post de înalt funcţionar la Bruxelles pentru el.

 

Aplicând principiul „dacă vrei să scapi de cineva, avansează-l“, metodă des utilizată în perioada comunistă, ministrul liberal al justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat ieri că nu-l va susţine pe Daniel Morar pentru un nou mandat la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). În locul acestuia, ministrul a spus că o va propune Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe Monica Şerbănescu, consilierul său. „Voi propune pentru funcţia de şef DNA pe doamna procuror dr. Monica Şerbănescu. Intenţionez să-l propun pe actualul şef al DNA în funcţia de înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pe probleme speciale de mecanism de cooperare şi verificare, reforma justiţiei şi lupta anticorupţie sau pentru funcţia de adjunct al procurorului-şef al DNA, după ce voi avea o discuţie cu acesta“, a declarat ministrul, menţionând totodată că i-a propus premierului înfiinţarea unui asemenea post de reprezentant al Ministerului Justiţiei României în cazul misiunii României de la Bruxelles.

Ministrul a justificat că Monica Şerbănescu ar fi potrivită pentru şefia DNA, în condiţiile în care a lucrat în mai multe Parchete, cum ar fi cel de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Parchetul General, DNA.

 

Ministrul justiţiei răspunde dorinţelor PNL şi PSD

 

Propunerea ministrului Predoiu vine cu o zi înaintea expirării mandatului lui Morar în fruntea DNA, dar şi în preziua consultărilor la care preşedintele Traian Băsescu a invitat la Cotroceni partidele parlamentare. Discuţiile ar urma să vizeze nu doar raportul de ţară pe tema justiţiei, ci şi eventualitatea unui nou mandat pentru Morar. Consultările de la Cotroceni au loc cu o zi înainte de întrunirea Camerei Deputaţilor în sesiune extraordinară pentru a vota asupra cererii de începere a urmăririi penale a deputaţilor PSD Adrian Năstase şi Miron Mitrea.

Perspectiva reconfirmării lui Morar a stârnit reacţii vehemente din partea partidelor politice. Liberalul Crin Antonescu a declarat că prelungirea mandatului lui Daniel Morar în fruntea DNA ar fi o lovitură de imagine dată sieşi de guvernul Tăriceanu, iar deputatul PSD Victor Ponta susţine că PSD ar putea depune o moţiune simplă sau de cenzură, dacă actualul şef al DNA rămâne în funcţie.

În contradicţie cu criticile interne, Comisia Europeană a subliniat constant rezultatele bune ale DNA sub şefia lui Morar, iar reconfirmarea în funcţie a procurorului-şef a fost considerată un „caz-test pentru angajamentul reînnoit al autorităţilor române“, a declarat pentru NewsIn, pe 30 iunie, Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a semnat aseară ordinul de numire cu delegaţie a lui Daniel Morar în fruntea DNA pentru încă 90 de zile, începând de astăzi. Cât priveşte propunerile ministrului justiţiei, Morar a anunţat tot aseară, printr-un comunicat de presă, că refuză ambele oferte, nefiind de acord nici să fie adjunct la DNA şi nici înalt diplomat la Bruxelles.

Băsescu, ultimul cuvânt

Potrivit legii, ministrul justiţiei îl propune pe şeful DNA, CSM dă aviz consultativ, iar decizia de numire îi aparţine preşedintelui. Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a declarat nemulţumit de modul în care se face numirea procurorului-şef al DNA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS