14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoziţia partidelor parlamentare privind consultările la care le-a invitat la Cotroceni preşedintele Traian Băsescu

Poziţia partidelor parlamentare privind consultările la care le-a invitat la Cotroceni preşedintele Traian Băsescu

Invitaţia pe care a lansat-o preşedintele Traian Băsescu astăzi tuturor partidelor parlamentare, ai căror reprezentanţi sunt aşteptaţi marţi, la Cotroceni, la consultări pe tema raportului CE pe Justiţie şi a mandatului şefului DNA Daniel Morar, a fost primită diferit de politicieni.

Vicepreşedintele PNL, Teodor Meleşcanu, a declarat pentru NewsIn că invitaţia preşedintelui Traian Băsescu va fi discutată în următoarea şedinţă a conducerii partidului, de luni, dar a subliniat că trebuie să existe continuitate şi stabilitate în domeniul justiţiei. "Este clar că trebuie să existe continuitate şi stabilitate în acest domeniu", a precizat Meleşcanu, care a adăugat însă că o discuţie despre persoane, respectiv despre cine va fi şeful DNA, este una care se va face în cadrul conducerii PNL. Potrivit vicepreşedintelui PNL, poziţia faţă de invitaţia preşedintelui va fi discutată în şedinţa de luni a Biroului Politic Central, ocazie cu care se va lua în dezbatere şi viitorul DNA.

Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, consideră că data la care preşedintele a convocat consultările induce ideea că "substratul real" al întâlnirii se referă la cazurile Năstase şi Mitrea asupra cărora parlamentul trebuie să se pronunţe la doar o zi după discuţiile de la Cotroceni.
"Dacă ar fi fost vorba despre o dezbatere reală privind raportul Comisiei Europene eu, cu titlu personal, aş fi fost de acord ca aceasta să fie făcută mai devreme, imediat după prezentarea raportului", a declarat, joi, pentru NewsIn, Titus Corlăţean. Social-democratul a precizat că data pe care preşedintele a stabilit-o pentru consultări, cu o zi înainte de sesiunea extraordinară din Parlament pe tema avizelor de începere a urmăririi penale în cazurile deputaţilor, foşti miniştri, Adrian Năstase şi Miron Mitrea induce mai degrabă ideea că  "substratul real" al întâlnirii de la Cotroceni este transmiterea unui mesaj către partide pe această temă.
De asemenea, Corlăţean a declarat că PSD nu a luat încă o decizie cu privire la participarea la cansultările convocate de şeful statului marţi, la Palatul Cotroceni, dar a apreciat că o dezbatere serioasă pe tema raportului de ţară este utilă.
Corlăţean a mai spus că nu vrea să speculeze cu privire la faptul că mandatul procurorului-şef al DNA, Daniel Morar, ar putea să se constituie într-unul dintre obiectele consultărilor, având în vedere că întâlnirea cu partidele are loc în ziua în care mandatul acestuia expiră. Totuşi, sectretarul general al PSD a apreciat că este nevoie de o reformă profesionistă a sistemului judiciar, iar la şefia DNA este nevoie de un profesionist care să-şi asume independenţa ca magistrat, ceea ce "nu a fost cazul" în ceea ce-l priveşte pe procurorul-şef încă în funcţie, Daniel Morar.

Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, a declarat că PC va decide luni, în Biroul Politic, dacă va merge la consultările de la Cotroceni, precizând că până acum conservatorii au răspuns afirmativ invitaţiilor la dialog, cu condiţia ca aceste întâlniri să nu fie "generate politic".
"Vom hotărî luni în Biroul Politic şi dacă vom merge la consultări şi cine va merge şi cu ce mandat. Considerăm temele de discuţie importante, iar noi am răspuns afirmativ tuturor invitaţiile adresate de toate instituţiile, fie Palatul Cotroceni, fie Palatul Victoria sau orice altă instituţie", a spus Ciucă.  Purtătorul de cuvânt al PC a precizat că partidul din care face parte  este  "deschis pentru dialog", cu condiţia ca "aceste întâlniri să nu fie generate politic, să nu aibă un scop strict politic şi să fie eficiente".
Bogdan Ciucă a precizat că este foarte probabil ca şi mandatul procurorului-şef al DNA, Daniel Morar, să fie adus în discuţie în cadrul consultărilor, pentru că şi această temă este legată de justiţie. "Probabil că ori preşedintele, ori unii dintre participanţi vor lua în discuţie acest subiect, este legat de justiţie, de imaginea justiţiei", a arătat conservatorul, citat de NewsIn.

Pe de altă parte, deputatul PRM Lucian Bolcaş a anunţat tot azi că partidul său va participa la consultările iniţiate de şeful statului pe tema raportului Comisiei Europene, încă crede că expirarea mandatului lui Daniel Morar nu va fi o temă de discuţie.
"Nu cred că Daniel Morar poate să fie un subiect", a declarat pentru Realitatea Tv deputatul PRM Lucian Bolcaş. El a anunţat că partidul său va participa la consultările de la Palatul Cotroceni, iniţiate de şeful statului pe tema raportului Comisiei Europene. Totodată, Bolcaş a remarcat "coincidenţa deloc întâmplătoare" între expirarea mandatului procurorului-şef al DNA şi invitaţia lansată de Traian Băsescu.
"Preşedintele nu îşi poate permite să convoace partidele parlamentare, dar nu ştiu de ce domnul Daniel Morar poate fi un subiect. Cine e domnul Daniel Morar?", a întrebat retoric Lucian Bolcaş. El a afirmat că eşecul luptei împotriva corupţiei este în primul rând "eşecul acestei instituţii şi a conducătorului ei".
"Sigur că vom merge la aceste consultări. Sunt teme de interes pentru ţară. Poate nu e întâmplător că numai cu 2 zile înainte de sesiunea extraordinară a Parlamentului în care personal am cerut în CD să se prezinte primul ministru pentru a da un raport cu privire la situaţia inundaţiilor", a mai spus Bolcaş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS