16.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrefectul de Dolj, tare în pix

Prefectul de Dolj, tare în pix

Prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, a fost vioara întâi la prima şedinţă a Consiliului Local Işalniţa, unde trebuia să se aleagă viceprimarul localităţii. Dumitru şi-a permis să anuleze trei voturi ale consilierilor locali pe motiv că aceştia nu au votat cu pixul lui, albastru.

Pentru a pune un liberal pe funcţie, Dumitru a terfelit Legea instituţiei prefectului şi s-a implicat activ în alegeri, uitând de calitatea sa de înalt funcţionar al statului. Alegerea viceprimarului comunei Işalniţa a generat un scandal de proporţii, în centrul căruia se găseşte prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, o prezenţă activă şi interesată de rezultatul alegerilor. De soarta acestora va depinde punerea în posesie a celor aproximativ 140 ha de teren preluat de la Staţiunea de cercetare şi producţie pomicolă Cernele. Presiunea afacerilor imobiliare din jurul Işalniţei l-a făcut pe Dumitru să-şi depăşească atribuţiile şi să se comporte ca un vătaf pe moşie, băgându-şi pixul în democraţie şi în legile care-i delimitează atribuţiile de înalt funcţionar de stat. După alegerile locale din comuna Işalniţa, 13 candidaţi au fost aleşi în consiliul local. Dintre aceştia, şapte sunt de la PSD, cinci de la PNL şi unul de la PRM. În aceste condiţii, când PSD avea majoritatea în consiliu, era aproape o formalitate alegerea viceprimarului. Ceea ce părea o formalitate s-a dovedit, în prima şedinţă a noului consiliu, un joc foarte complicat, în care s-au aruncat toate forţele şi în care prefectul a vrut să fie prima balerină în spectacolul pe care şi l-a regizat singur.

Pixul prefectului este lege

 

Bătălia pentru viceprimarul Işalniţei a început după anunţarea rezultatelor alegerilor locale, când fiecare partid ştia câţi consilieri a scos în urma votului. Tot atunci au început tatonările pentru influenţarea votului pentru viceprimar în consiliu. Presiunea liberalilor a fost foarte mare asupra consilierilor PSD. „Pentru a-i feri de tentaţii ilegale înaintea şedinţei de consiliu, i-am retras sprijinul politic consilierului Grigore şi urma pe listă consilierul Tănase. Cum Tănase era rudă cu Uşurelu, candidatul liberal pentru funcţia de viceprimar, i-am retras şi lui sprijinul şi a urmat pe listă Croitoru. Pentru a-i feri de alte tentaţii, am stabilit ca trei consilieri de-ai noştri să voteze pe buletinele de vot cu altă culoare decât cea albastră, respectiv cu roşu şi cu verde. În competiţia pentru viceprimar au rămas unul de la noi, Flori Ovidiu, şi unul de la ei, Uşurelu Oprişan. Prefectul Dumitru, care a participat la şedinţa de constituire a consiliului, precum şi la alegerea viceprimarului, a stabilit ca votul să se facă prin bararea numelui celui pe care consilierii nu-l vor viceprimar, dar bararea să se facă numai cu pixul lui. În cabina de vot, consilierii noşti au barat cu culorile pe care le stabiliserăm noi deoarece în lege nu se face precizare legată de culoarea pixului. Comisia de validare a numărat voturile şi l-a stabilit câştigător pe omul nostru. Atunci, prefectul s-a ridicat, s-a dus la comisia de validare, a luat cele trei voturi în care candidatul partidului din care provine el era tăiat, le-a anulat şi a semnat pe ele“, a spus Claudiu Manda, reprezentantul PSD la şedinţa de constituire a Consiliului Local de la Işalniţa. Comisia de validare nu a luat în seamă exhibiţionismul politic al prefectului şi l-a validat în funcţia de viceprimar pe Flori Ovidiu, cu şapte voturi. Unul dintre cei trei consilieri din comisia de validare a făcut opinie separată, menţionând că nu este de acord cu rezultatul votului deoarece nu s-a votat cu pixul prefectului, iar pentru el câştigător este liberalul Uşurelu Oprişan, cu şase voturi pentru (cinci de la consilierii liberali şi unul de la PRM), patru împotrivă şi trei barate.

 

Ceartă pe culori

 

După ce PSD a stabilit culoarea pastei cu care se va vota la Işalniţa, liberalii puşi la timp în temă s-au gândit şi, prin vocea prefectului, au stabilit că la vot se va folosi doar un pix dat de prefect. „Domnul prefect intervine şi specifică faptul că se vor folosi o linie simplă, orizontală, fără alte adăugiri sau modificări pe buletinul de vot, şi un singur pix, pe care domnul prefect îl va înmâna fiecărui votant la intrarea în cabina de vot“, se specifică în procesul-verbal al şedinţei de consiliu, din 25 iunie 2008. În consiliu nu s-a supus la vot culoarea pixului, ci doar metoda prin care se va face votul. Pentru că la numărătoare s-a văzut că pe buletine s-au folosit mai multe culori, prefectul a luat foc. S-a dus la comisie, a înşfăcat trei buletine de vot pe care nu se folosise pixul lui, le-a barat cu un „X“ şi a semnat pe ele. Pentru că simpatizanţii celor două partide aflate în competiţia pentru viceprimar au început să vocifereze – unii de bucurie, iar ceilalţi, de necaz-, prefectul a cerut părerea consilierului juridic Mihnea Stănoi, care-l însoţea. Acesta a sugerat că folosirea mai multor culori de pastă de pix constituie neregulă în procesul de votare şi propune anularea procesului-verbal încheiat şi organizarea unui nou tur de scrutin pentru alegerea viceprimarului. Propunerea consilierului n-a mai fost luată în seamă de nimeni, nu s-a supus la vot, iar prefectul, supărat că pixul lui n-a avut trecere la toţi consilierii, şi-a luat „păpuşile“ şi a plecat la Craiova, lăsând consiliul local cu şedinţa neterminată. Prefectul Dumitru a declarat că buletinele de vot nu au fost anulate, ci doar barate, şi că intră în competenţa sa să facă acest lucru: „Nu am anulat cele trei buletine de vot, ci doar le-am barat cu un «X» şi am semnat pe ele, să se ştie că eu le-am făcut. De ce au folosit altă culoare la pix decât cea pe care am zis-o eu? Consider că acesta era un semn distinctiv şi în acest fel s-au fraudat alegerile. Aveam dreptul să fac acest lucru deoarece acolo m-am dus în calitate de reprezentant al guvernului“, a declarat prefectul Dumitru.

 

Perspective sumbre

 

Manevra prefectului, prin care s-a dorit obţinerea unui nou răgaz pentru aranjarea ploilor la Işalniţa, nu are nici o susţinere legală, deoarece legea nu-i conferă atributul de a bara, anula, şifona sau face orice altceva buletinelor de vot. În legislaţia românească nu există termenul de buletin de vot „barat“, ci doar buletin de vot anulat sau valabil exprimat. Din nefericire, implicarea unui înalt funcţionar al statului, cum este prefectul Dumitru, în alegerea unui viceprimar de comună, fie ea şi limitrofă Craiovei, denotă faptul că între stat şi partidul aflat la guvernare nu mai este nici o deosebire. În aceeaşi notă, la viitoarele alegeri parlamentare ar trebui să ne aşteptăm ca, dacă un senator sau deputat, ales de electorat, nu-i convine înaltului funcţionar Dumitru, acesta să fie schimbat cu pixul prefectului. Periculoasă perspectivă!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII