15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia, sub ameninţarea rachetelor nucleare ale Iranului

România, sub ameninţarea rachetelor nucleare ale Iranului

În această dimineaţă, George W. Bush a ţinut un discurs la Palatul CEC, de pe Calea Victoriei. Printre subiecte, Bush a menţionat că scutul antirachetă este necesar pentru apărarea Europei, deoarece Iranul contruieşte rachete cu rază mare de acţiune care pot ataca acest continent şi pot ajunge chiar şi în România.

Rachetele iraniene au în prezent capacitatea de a lovi Israelul şi Turcia, dar Teheranul încearcă să obţină dispozitive care într-o zi ar putea atinge România, apoi mai târziu Statele Unite sau chiar întreaga Europă, a spus Bush în discursul în care şi-a reluat atacurile la adresa Iranului.

Statele Unite suspectează Iranul că lucrează la un program nuclear militar, sub acoperirea unuia civil. Argumentul rachetelor iraniene este cel pe care Bush îl invocă întotdeauna pentru a susţine necesitatea proiectului de scut antirachetă pe care Washingtonul intenţionează să îl desfăşoare în Europa de Est.

Cu toate acestea, scutul nu oferă protecţie pentru toate ţările europene membre NATO, iar România este una dintre ţările care nu este apărată de scut, alături de Turcia, Bulgaria şi Grecia. De aceea, un scut antirachetă care să combine eventual sistemul american cu un sistem al NATO este una dintre temele summitului NATO de la Bucureşti.

"Apărarea antirachetă la care lucrăm nu are scopul de a ne apăra de Rusia, aşa cum noul NATO pe care îl construim nu trebuie să ne apere de Rusia, pentru că Războiul Rece s-a încheiat", a spus liderul american. "Rusia nu este inamicul nostru. Acţionăm pentru o nouă relaţie de securitate cu Rusia, a cărei fundaţie nu se bazează pe o anihilare reciprocă", potrivit fragmentelor din discurs.

Preşedintele american George W. Bush a făcut apel pentru o cooperare strategică între Rusia şi NATO care să atingă un "nivel fără precedent", prin includerea unor baze ale fostei Uniunii Sovietice, în apărarea antirachetă din Europa.

Bush a mai precizat în discursul său că NATO nu îşi poate permite să piardă bătălia împotriva talibanilor şi militanţilor al-Qaida din Afganistan.

"Aşa cum preşedintele Sarkozy a spus la Londra săptămâna trecută, nu ne permitem să pierdem în Afganistan. Indiferent cât ne costă, indiferent cât de greu va fi, nu ne permitem să pierdem, trebuie să câştigăm. Sunt complet de acord", a spus Bush în discursul susţinut cu câteva ore înainte de începerea summitului.

"Dacă nu învingem teroriştii în Afganistan, vom fi nevoiţi să ne luptăm cu ei pe teritoriul nostru", a spus Bush, adăugând că misiunea NATO din această ţară trebuie să fie prioritatea Alianţei.

El a reamintit faptul că Statele Unite au decis să trimită încă 3.000 de puşcaşi marini în Afganistan şi a insistat ca şi celelalte ţări aliate să facă acelaşi lucru. "Cerem şi celorlalte ţări să furnizeze forţe suplimentare", a spus el.

"Ameninţarea teroristă este reală, este criminală, şi învingerea acestui inamic este prima prioritate" a NATO. "Alianţa noastră trebuie să rămână hotărâtă şi să ducă la bun sfârşit această luptă", a spus preşedintele american.

Preşedintele american, George W Bush, a prezentat, cu această ocazie, condoleanţe în memoria soldatului român Aurel Marcu, dispărut în Afganistan, vorbind despre "respectul naţiunii americane" şi despre preţuirea pe care SUA o poartă prieteniei cu poporul român.

Liderul american a evocat împrejurările tragice care au determinat moartea lui Aurel Marcu – a spus că soldaţii români, aflând că unii colegi ai lor americani erau răniţi şi au plecat spre ei să-i ajute. "Exemplul lui Aurel Marcu rămâne un moment de inspiraţie pentru poporul american", a spus Bush, adresându-se soţiei lui Aurel Marcu, aflată în sala în care şeful statului american şi-a ţinut discursul.

Croaţia, Albania şi Macedonia sunt cele trei ţări care se vor alătura NATO, uşa Alianţei Nord-Atlantice rămânând însă deschisă şi pentru alte state din Balcani, a declarat preşedintele George W. Bush, în discurs.

"Mâine NATO va lua o decizie istorică pentru a admite trei ţări balcanice Croaţia, Albania şi Macedonia.(…)De asemenea, afirmăm că uşa NATO este deschisă şi pentru alte ţări din Balcani. Vom decide dacă vom accepta şi cererea altor două ţări, Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru, pentru a începe un dialog intensificat cu NATO. Uşa colaborării cu NATO este deschisă şi pentru Serbia", a spus George W. Bush.

Preşedintele american a subliniat, totodată, că la Summit-ul de la Bucureşti aliaţii trebuie să dea un răspuns clar Georgiei şi Ucrainei în privinţa participării lor la Planul de Acţiuni în vederea aderării (MAP).

"Aceste două naţiuni au inspirat lumea cu revoluţiile lor portocalii. Poziţia ţării mele este foarte clară: NATO ar trebui să primească Georgia şi Ucraina în MAP şi să rămână deschis pentru toate democraţiile europene", a mai spus George W. Bush.

Georgia şi Ucraina speră ca la summitul de la Bucureşti să fie invitate să se alăture Planului de acţiune al NATO (MAP), care constituie ultima etapă înainte de o aderare propriu-zisă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII