20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSNLO s-a achitat de sarcină

SNLO s-a achitat de sarcină

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) a acordat, prin încredinţare directă, firmei lui Nicolae Sarcină un contract pentru recondiţionarea şi repararea unui excavator de la Husnicioara, din cadrul EM Mehedinţi, distrus la sfârşitul anului trecut.

 

Şefii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia risipesc veniturile unităţii în contracte acordate preferenţial şi prin încredinţare directă. Unul a fost oferit direct, fără organizarea unei licitaţii prealabile şi fără publicarea unui anunţ, care să dea posibilitatea şi altor firme specializate să îşi prezinte ofertele. Beneficiarul este nimeni altul decât SC GRIMEX SA Târgu Jiu, care aparţine controversatului om de afaceri gorjean Nicolae Sarcină. La sfârşitul anul trecut, când minerii se aflau în vacanţă, un excavator de mare tonaj al Carierei Husnicioara, Exploatarea Minieră Mehedinţi, a fost grav avariat. Conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia a încercat să muşamalizeze incidentul respectiv, dar acesta a ajuns până la urmă în atenţia opiniei publice şi a Ministerului Economiei şi Finanţelor, ministrul Varujan Vosganian interesându-se de cazul respectiv şi cerând explicaţii.

Iresponsabili

Pentru a stabili cum a fost posibilă avarierea unui excavator care valorează câteva milioane de euro, conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia a trimis în Mehedinţi a comisie de anchetă. Concluziile raportului rezultat nu au fost deloc concludente în ceea ce priveşte persoanele vinovate de producerea pagubei respective şi nici în privinţa prejudiciului. Întrucât Ministerul Economiei şi Finanţelor a solicitat şefilor Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia să rezolve problema şi excavatorul să îşi reia activitatea, şefii SNLO au comandat de urgenţă o expertiză tehnică pentru evaluarea prejudiciului şi stabilirea sumelor necesare lucrărilor de reparaţii. Contractul de realizare a expertizei a fost atribuit prin negociere directă şi fără publicare către trei experţi: unul din Timiş şi doi din Târgu Jiu. Valoarea contractului a fost de 125.000 de lei, fără TVA.

Negociere fără publicare

În baza expertizei realizate de cei trei experţi, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a trecut şi la punerea în practică a indicaţiilor din documentul amintit. Invocând extrema urgenţă şi necesitatea ca exacavatorul să fie reparat şi să reintre în producţie, conducerea SNLO a negociat direct cu firma lui Nicolae Sarcină, SC GRIMEX SA. Aceasta a primit un contract pentru a efectua următoarele lucrări, potrivit anunţului de atribuire: „Se demontează utilajul avariat, se transportă subansamblurile pe platforma de montaj, se execută operaţii de reparaţie capitală mecanică şi electrică, se înlocuiesc sau se repară piesele şi subansamblurile avariate sau uzate şi se montează la loc în ansamblul utilajului“. Valoarea finală a contractului primit de GRIMEX de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia se ridică la 12.000.000 de lei. Recent, SNLO a contractat un credit bancar de câteva milioane de euro, pentru a avea disponibile lichidităţi în caz de impas financiar.

Reacţii

Ieri, secretarul de stat pe probleme de minerit din Ministerul Economiei şi Finanţelor, Viorel Palaşcă, a făcut public faptul că va solicita efectuarea unei verificări la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia care să vizeze modul în care a fost atribuit un contract în valoare de 12.000.000 de lei. Ministerul Economiei şi Finanţelor derulează în prezent o anchetă la SNLO, care să elucideze cauzele producerii accidentului în urma căruia a fost avariat excavatorul gigant ERC 1400-02. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a remis ieri publicităţii un comunicat în care susţine că acordarea contractului de expertiză s-a derulat în condiţii legale: „Nu este nici o problemă cu acea expertiză şi totul s-a derulat conform legii. Acum nu se poate preciza cu exactitate modul în care s-a dezechilibrat acel excavator şi a căzut. Este nevoie de o expertiză. Firma GRIMEX, în asociere cu UR Rovinari, a câştigat anul trecut, prin licitaţie, contractul pentru revizia anuală a excavatorului. Am adăugat la revizia respectivă şi reparaţiile. Astfel, valoarea contractului iniţial a crescut cu 30%. În aceste condiţii, s-a ajuns la cele 12 milioane de lei. În cazul în care cumpărăm un excavator nou, ne costa de cinci ori mai mult, aşa că am decis să-l reparăm. Domnul Palaşcă nu are decât să vină să facă o anchetă“, a declarat Corneliu Boldor, purtătorul de cuvânt al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU