13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia nu este ţinta teroriştilor

România nu este ţinta teroriştilor

Afirmaţiile directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Mohammed El Baradei, potrivit căruia România ar face parte dintre ţările vizate de terorişti în privinţa traficului cu materiale radioactive, au stârnit ieri ample reacţii. Îndoindu-se de exactitatea interviului redat de o publicaţie arabă, reprezentanţii autorităţilor române au susţinut că vor cere precizări directorului AIEA pentru că afirmaţia nu are nicio acoperire privind riscul.

În acest sens, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Deşeuri Radioactive (ANDRAD) s-au întâlnit ieri după-amiază cu ministrul economiei şi finanţelor pentru a discuta maniera în care vor răspunde acuzaţiilor aduse de directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în cazul în care acestea sunt reale.

„Asocierea României cu Kazahstan, Uzbekistan şi Ucraina este nefericită şi vom solicita AIEA precizări în acest sens“, a declarat ieri preşedintele ANDRAD, dr. chimist Gheorghe Ioniţă. El a explicat că nu orice material radioactiv poate fi folosit la producerea unei bombe nucleare, aşa cum se înţelege din informaţiile apărute în presă, singurul material radioactiv care ar putea fi utilizat fiind combustibilul nuclear uzat.

„Or, gestionarea combustibilului nuclear uzat se produce în condiţii maxime de siguranţă, fiind monitorizat fiecare gram“, a afirmat Gheorghe Ioniţă.

Combustibilul nuclear uzat ar putea proveni doar de la Centrala Nucleară Cernavodă, fostul Institut de fizică atomică de la Măgurele, Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ – IFIN, Sucursala de Cercetări Nucleare Piteşti şi Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti.

Deşeurile radioactive, depozitate în siguranţă sau repatriate

Aşa cum am mai scris, toate aceste deşeuri sunt gestionate cu mare atenţie de către ANDRAD, care a garantat într-o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul anului trecut că până în 2010 România va scăpa de deşeurile radioactive de la Măgurele şi Piteşti, celelalte urmând să fie depozitate în condiţii de securitate şi siguranţă în depozite provizorii până când se va construi noul depozit geologic.

Reactorul de la Măgurele a funcţionat cu uraniu îmbogăţit, în urma prelucrării deşeurilor acestuia putându-se obţine plutoniu (care poate fi folosit la fabricarea bombelor nucleare). De altfel, Agenţia Internaţională Nucleară de la Viena, AIEA, a pus deja în vedere Rusiei ca până în 2010 să-şi colecteze deşeurile din toate ţările unde a cedat reactoare nucleare. De la Măgurele vor fi trimise în Rusia 70 de fascicule tip S36 şi 140 de fascicule tip EK10.

În ceea ce priveşte deşeurile de la Piteşti, până în prezent au fost repatriate SUA 725 de elemente combustibile, urmând ca restul să fie trimise după încetarea activităţii. Şi acestea pot fi prelucrate, având în vedere că la Piteşti s-a utilizat combustibil puternic îmbogăţit cu uraniu metalic.

Autorităţile neagă existenţa traficului ilicit cu materiale nucleare

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) susţine că în ultimii ani nu au existat incidente de trafic ilicit cu materiale nucleare pe teritoriul României, după ce o îngrijorare în acest sens a fost exprimată de directorul general al AIEA, Mohammed El Baradei.

Şi preşedintele Agenţiei Nucleare, Valică Gorea, a afirmat că nu există riscul ca materiale radioactive din România să fie deturnate în alte scopuri. Susţinând că România dezvoltă un program nuclear „ambiţios, dar responsabil“, Gorea a subliniat că securitatea materialelor nucleare este unul dintre atributele principale ale Programului Naţional Nuclear. „Sunt extrem de surprins de declaraţiile directorului general al AIEA, ElBaradei, având în vedere respectul de care se bucură România în cadrul AIEA“, a mai spus Valică Gorea.

Totodată, purtătorul de cuvânt al SRI, Marius Bercaru, a declarat luni, pentru Mediafax, că Serviciul Român de Informaţii nu deţine nici un fel de indicii privind posibilitatea ca elemente al-Qaida sau conexiuni ale acesteia să fie interesate de achiziţii de material radioactiv din România.

„În calitate de autoritate naţională în prevenirea şi combaterea terorismului, SRI nu deţine niciun fel de indicii privind posibilitatea ca elemente al-Qaida sau conexiuni ale acesteia să fie interesate de achiziţii de material radioactiv din România“, a precizat, Marius Bercaru, referindu-se la declaraţiile făcute de directorul AIEA, Mohammed El Baradei. Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii a completat că nici în cadrul activităţilor de cooperare externă „SRI nu a primit nici un fel de semnalări care să susţină în vreun fel temerile directorului AIEA“.

Bercaru a arătat că SRI, în cooperare cu instituţiile abilitate din România şi cu partenerii externi, „conlucrează activ“ pentru prevenirea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale a României şi a aliaţilor săi.

Temerile lui Mohammed El Baradei

Directorul AIEA Mohammed El Baradei se teme că reţeaua teroristă al-Qaida pregăteşte un atac nuclear sau radioactiv, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu traficul de materiale radioactive din România, Ucraina, Kazahstan şi Uzbekistan.

Acesta este îngrijorat de informaţiile referitoare la tentativele de trafic cu materiale radioactive. „În fiecare an sunt arestate sute de persoane care încearcă aşa ceva“, spune El Baradei, notând că cele mai multe cazuri de acest fel apar în ţări foste sovietice şi din Europa de Est, precum „Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina şi România“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU