13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Şantiere fără cap

Cine a crezut că s-a închis şantierul de pe bulevardul Nicolae Titulescu s-a înşelat amarnic: la anul va fi la fel! Şi alte artere din Craiova sunt tratate din plin cu plombe sau covoraşe la sfârşitul anului, deşi, la începutul lui 2008, în funcţie de vreme, vor fi sparte pentru executarea canalizării.

Primăria trage tare în ultimele săptămâni ale anului ca să cheltuiască sutele de miliarde de lei vechi destinate asfaltării şi întreţinerii stradale, dând în lucru toate craterele căscate şi mai adânc după ultimele ploi. În paralel, gestionarii programului ISPA de canalizare şi alimentare cu apă lucrează şi ei de zor la proiecte pentru a se încadra în termenele europene în care mai pot primi banii. Ce rezultă? Un vis urât: ce s-a asfaltat sau ce s-a reparat ieri se va sparge mâine. Bulevardul Nicolae Titulescu, frământat doi ani de constructorii noii canalizări, de cei de asfaltări şi amenajări stradale şi de cei ai Termoficării, va fi aproape sigur victima unui nou atac al excavatoarelor la începutul anului viitor. În lista reţelelor care urmează să fie înlocuite pe componenta ISPA de alimentare cu apă este inclusă şi o porţiune de pe bulevardul Nicolae Titulescu, de la intersecţia cu strada Opanez spre Calea Severinului. Atât reprezentanţii Companiei de Apă „Oltenia“, cât şi cei ai Hidroconstrucţia SA, executantul reţelelor, recunosc că pe bulevard a fost identificată în urmă cu doi ani o conductă care trebuie înlocuită. „Noi am înregistrat acel tronson pentru înlocuire, în urma determinărilor specialiştilor, şi le-am comunicat proiectanţilor şi consultanţilor cerinţele noastre, ca beneficiar. Ei decid însă dacă acea conductă va fi înlocuită“, a declarat fostul director al Companiei de Apă „Oltenia“ SA, Constantin Stamatoiu. Şeful de proiect de la Hidroconstrucţia, Ciprian Pintileu, susţine însă că în acest moment nu este nimic cert. „Nu putem şti acum dacă acea reţea va fi înlocuită sau nu, nici măcar nu este clar dacă se află sub carosabil sau pe spaţiile verzi. Acum se lucrează la proiecte, iar acţiunea se va întinde pe aproape trei luni. Abia atunci vom putea spune unde anume se va lucra la înlocuirea reţelelor de alimentare“, a declarat Ciprian Pintileu.

Urmează stratul de uzură

 

Încercările răspunzătorilor de a evita sau de a amâna spargerea bulevardului Nicolae Titulescu nu sunt în măsură să-i liniştească pe şoferi. Reprezentanţii Primăriei Craiova susţin că pe mai multe porţiuni din bulevard se va turna în primăvară „stratul de uzură“. Sever Bordu, director în cadrul Primăriei Craiova, spune că municipalitatea va consimţi la o eventuală spargere de stradă fiindcă oricum mai este de lucru la carosabil. „Dacă ni se solicită să avizăm o lucrare la începutul anului pe bulevardul Nicolae Titulescu, putem da avizul, pentru că stratul de uzură nu a fost încă turnat pe anumite porţiuni, aşa încât lucrările se pot executa în paralel“, a spus Sever Bordu.

 

Plombe temporare

 

Nu numai bulevardul Nicolae Titulescu este condamnat la distrugere. În Craiova sunt mai multe străzi în reparaţie în prezent, deşi în primăvară sau imediat ce temperaturile vor permite acestea vor intra pe mâna constructorilor canalizării. Un exemplu elocvent este strada Siretului. „Amenajarea canalizării pe strada Siretului este deja inclusă în proiectul pe care noi suntem obligaţi să-l respectăm, de la începutul anului 2008“, a confirmat reprezentantul Hidroconstrucţia SA, Dumitru Hornoiu. Omologii săi din primărie spun însă că aplicarea proiectului pierde în faţa gropilor adânci de zeci de centimetri. „Într-adevăr, pe strada Siretului se pun nişte plombe, la comanda primăriei. Această decizie s-a luat fiindcă o porţiune din stradă devenise imposibil de traversat. În plus, constructorii reţelelor sunt obligaţi să aducă străzile la forma iniţială“, a declarat Adriana Motocu, directoarea Direcţiei servicii publice. Încă o dovadă că administraţia publică şi beneficiarii lucrărilor utilitare nu reuşesc să se sincronizeze ca să nu spargă an de an aceleaşi străzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII