20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubinspectorul Costaiche, singurul poliţist de etnie romă din Gorj

Subinspectorul Costaiche, singurul poliţist de etnie romă din Gorj

Toma Costaiche are 28 de ani şi este singurul poliţist de etnie romă care activează în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj. Este subinspector de poliţie şi ocupă funcţia de ofiţer în cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliţiei municipiului Târgu Jiu.

Toma Costaiche locuieşte în satul Pişteştii din Deal, din comuna gorjeană Scoarţa. De mic şi-a dorit să fie poliţist, iar în anul 2006 s-a ivit ocazia vieţii lui. A fost destul de abil să profite de ea. Are 28 de ani, este un bărbat inteligent, familist convins, este de etnie romă şi ocupă o funcţie de ofiţer în cadrul Poliţiei Municipale Târgu Jiu. Toma Costaiche este unicul rom care activează în cadrul IPJ Gorj şi este mândru de acest lucru. „De mic mi-am dorit să devin poliţist, a fost un vis al meu. Am reuşit să ajung poliţist. În anul 2006 a fost organizat un concurs pentru ocuparea unui post de ofiţer la Poliţia din Gorj. Am participat la acest concurs; se căuta un rom care să cunoască limba romani şi m-am încadrat perfect. Concursul s-a ţinut la Bucureşti. Au mai participat trei candidaţi din Gorj, plus alţii din ţară – concursul era organizat la nivel naţional. Am reuşit să iau cea mai mare notă dintre toţi şi am avut ocazia să aleg judeţul unde urma să profesez. Am ales Gorjul, Poliţia Municipală. Îmi place extraordinar de mult, cu toate că nu este o muncă uşoară“, a precizat subinspectorul Toma Costaiche.

 

Are studii superioare şi foarte multă ambiţie

 

Tânărul poliţist face parte dintr-o familie de romi stabiliţi în comuna Scoarţa. Şi tatăl, şi mama lui Toma au mers la şcoală şi au învăţat pentru a ajunge cineva în viaţă. Tatăl poliţistului este subinginer, iar mama sa, asistentă medicală. Se numără printre puţinii romi care nu au renunţat la şcoală încă din primele clasele. Familia Costaiche are cinci membri şi toţi au studii superioare. „Şi mama, şi tata au învăţat carte, aşa că şi noi am învăţat. Liceul l-am făcut la Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu», iar Facultatea de Drept am absolvit-o la Craiova. Am fost coleg de facultate cu soţia mea, care nu este de etnie romă. Avem împreună un băiat de cinci ani, pe care mi-aş dori să-l văd poliţist. Dar pentru asta va trebui să înveţe şi să muncească. Să aibă ambiţie, să vrea să îşi împlinească visele. Motivaţia mea a fost că îmi doream foarte mult să devin poliţist, am luptat şi am reuşit“, a spus tânărul, care este mândru şi de originea sa. A avut o copilărie fericită, de care îşi aminteşte cu mult drag. A învăţat de mic limba romani şi cunoaşte toate tradiţiile şi obiceiurile semenilor săi de etnie romă.

 

„Legea este lege pentru toată lumea“

 

Omul de legătură între cetăţenii de etnie romă din municipiul Târgu Jiu, şi nu numai, şi poliţişti este Toma Costaiche. Acesta menţine o permanentă legătură cu liderii comunităţilor rome din Gorj, lunar întâlnindu-se pentru a discuta problemele acestora. „Lucrez în cadrul Biroului de Ordine Publică de la Poliţia Municipală. Lucrez mai mult în domeniul administrativ, merg cu poliţiştii de proximitate pe teren, intervin când apar situaţii conflictuale în comunităţile de romi. Legea este lege pentru toată lumea şi eu o aplic; le dau sancţiuni şi cetăţenii de etnie romă nu mi-au zis o dată să-i iert că-s de-al lor! A contat foarte mult ceea ce am făcut eu în viaţa mea de dinainte de a deveni poliţist. Am intrat în poliţie direct din viaţa civilă şi abia acum voi participa la câteva cursuri de formare. Am fost primit foarte bine de colegii mei, m-am adaptat repede. Cetăţenii de etnie romă sunt mult mai receptivi dacă merg eu pe teren, între ei, le vorbesc limba – altfel ne înţelegem. Le anticipez acţiunile şi rezolv mai repede conflictele“, a povestit poliţistul de etnie romă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII