20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024

Cenzură la TVR


Directorul postului public de televiziune a oprit de la difuzare continuarea filmului discuţiilor care îi incriminează pe Mureşan şi Remeş.

Postul public de televiziune este zguduit în aceste zile de un imens scandal, pornit după difuzarea imaginilor care i-ar incrimina pentru corupţie pe foştii miniştri ai agriculturii Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş, cercetaţi de DNA pentru trucarea unor licitaţii în favoarea omului de afaceri Gheorghe Ciorbă.

 

„Dacă ai asemenea imagini, nu poţi să nu le dai!“

 

Povestea ar putea începe miercuri, când redactorii Direcţiei Ştiri de la TVR au „făcut rost“, în condiţii care n-ar trebui să intereseze pe nimeni, de înregistrările audiovideo din dosarul DNA, care ar proba, în opinia procurorilor, faptele de corupţie pentru care sunt cercetaţi Mureşan şi Remeş. Asemenea înregistrări sunt visul oricărui jurnalist, aşa că TVR le-a difuzat miercuri seară, în Jurnalul de la ora 19.00.

„Dacă ai asemenea imagini, nu poţi să nu le dai!“, i-ar fi spus pesedistul Alexandru Sassu, preşedintele – director general al Societăţii Române de Televiziune, Rodicăi Culcer, directoarea Direcţiei Ştiri din cadrul TVR. Imaginile au apărut, iar urmarea s-a văzut: ce n-au făcut moţiunile a reuşit presa, determinându-l pe ministrul agriculturii să demisioneze a doua zi.

 

Film oprit de la difuzare

 

Imediat după difuzarea imaginilor şi înregistrărilor audio a început scandalul, mai ales că ştiriştii de la TVR anunţaseră pentru ziua următoare difuzarea celui de al doilea episod din aşa-numitul film „Şpagă pentru Remeş“. Conducerea TVR, din motive care scapă acum jurnaliştilor, a virat-o la 180 de grade. „Consider că difuzarea în cadrul Jurnalului TVR de la ora 19.00, precum şi în emisiunile informative ulterioare a unor imagini care elimină prezumţia de nevinovăţie nu a reprezentat un demers jurnalistic corect“, a declarat ulterior Alexandru Sassu, acuzând Direcţia Ştiri de încălcarea prezumţiei de nevinovăţie, care ar trebui să li se acorde lui Remeş şi Mureşan. Iar TVR n-a mai difuzat joi seară continuarea filmului.

Rodica Culcer a explicat că a primit o notă internă de la Sassu, în care acesta apreciază că difuzarea înregistrărilor audio şi video cu discuţiile Remeş-Mureşan – Ciorbă nu e „corectă, legală şi oportună“. Mai mult, Sassu a sesizat şi Comisia de etică şi arbitraj a TVR în acest caz.

Şefa ştirilor de la TVR a spus că este pentru prima dată când i se întâmplă aşa ceva şi s-a declarat „surprinsă şi îndurerată“ de situaţia creată.

 

După război, mulţi viteji…

 

Difuzarea imaginilor incriminatoare pentru Remeş şi Mureşan a fost considerată perfect legală şi normală de reprezentanţii CNA, care au înţeles că interesul public primează într-un asemenea caz. Alţii însă (care, în termeni jurnalistici, au „ratat“ subiectul) au criticat aprig TVR pentru difuzarea materialului. Chiar şi Cristian Tudor Popescu, preşedintele Clubului Român de Presă (CRP), a luat atitudine.

„Difuzând acest film, televiziunea publică şi-a compromis clar credibilitatea, dovedind că este înregimentată politic“, a declarat Cristian Tudor Popescu, încercând să-i convingă pe cititori şi telespectatori că el n-ar fi difuzat aşa ceva. CTP a „dres-o“ atunci când şi-a spus părerea despre oprirea de la difuzare a continuării filmului cu Remeş şi Mureşan: „Nu este bine că decizia nu a fost luată de Direcţia de Ştiri a TVR şi de doamna Culcer. Este rău că este luată printr-o notă internă a lui Alexandru Sassu“. Oricum, Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă (CRP) va discuta marţi cazul difuzării de către TVR 1 a imaginilor cu foştii miniştri ai agriculturii, Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş.

Imagini deja publice

Interdicţia de la TVR n-a avut însă efectul scontat, pentru că este greu să le pui căluş ziariştilor. Pe căi care n-or să fie niciodată descâlcite, imaginile şi înregistrările audio au ajuns totuşi la public, fiind postate pe mai multe site-uri. Aşa că, vineri, Rodica Culcer i-a trimis directorului general Alexandru Sassu o scrisoare prin care cerea permisiunea de a difuza, totuşi, în buletinul de ştiri de vineri seară, restul imaginilor, justificând pe de-o parte că „acestea au devenit deja publice“, iar pe de alta că, potrivit unui sondaj de opinie, 93,2% dintre cei care şi-au exprimat opinia au cerut difuzarea continuării materialului cu Mureşan, Remeş şi denunţătorul Ciorbă.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII