14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateHepatitele virale, scumpe şi greu de diagnosticat

Hepatitele virale, scumpe şi greu de diagnosticat

Costurile enorme ale medicaţiei şi răspândirea rapidă a îmbolnăvirii fac ca un număr foarte mic de doljeni cu hepatite virale să poată beneficia de tratament gratuit.

În Dolj se află în prezent 116 bolnavi de hepatite virale, iar în ultimii cinci ani, numărul celor care au beneficiat de tratament gratuit a fost de 406. Asta, în timp ce costul unei singure reţete, suportate în întregime de CAS Dolj, este între 211 lei şi 6.470 de lei.

Costul mediu pe reţetă în luna august a fost 3.934,88 lei. Durata tratamentului pacienţilor cu hepatită cronică virală B este de 6 -12 luni, iar a celor cu hepatită cronică virală C este de 48 de săptămâni. De asemenea, pacienţii beneficiază, în funcţie de diagnostic şi de răspunsul la terapie, de diferite scheme de tratament (în monoterapie sau terapie combinată) cu interferon standard, interferon pegylat, ribavirină şi lamivudină.

Peste un milion de români infectaţi

Medicii specialişti estimează că numărul persoanelor infectate cu virusurile hepatitei B şi hepatitei C este mult mai mare decât numărul oficial. De fapt, în întreaga ţară numărul persoanelor infectate ar putea să depăşească un milion.

Pentru a reduce costurile acestor maladii care ucid mai mulţi oameni în România decât SIDA, Ministerul Sănătăţii Publice va elabora un program de combatere a bolilor ficatului. Ministerul promite că prin acest program se vor realiza, începând din 2008, informarea, educarea şi prevenţia infecţiilor hepatice virale, o mai bună diagnosticare, dar şi un mai bun acces la tratament prin creşterea fondurilor alocate.

Atât hepatita B, cât şi hepatita C sunt boli care pot să evolueze fără să prezinte simptome. Uneori, în hepatita C apar dureri musculare, dureri de articulaţii, greaţă, stare de oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale, urină închisă la culoare. Hepatita C se transmite prin ace de seringă nesterilizate sau prin alte obiecte de igienă personală contaminate, cum ar fi lame de ras, forfecuţe, periuţă de dinţi. Virusul se poate transmite şi în timpul sarcinii, de la mamă la făt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII