25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Sănătăţii vrea să înfiinţeze opt registre de evidenţă pentru cancer

Ministerul Sănătăţii vrea să înfiinţeze opt registre de evidenţă pentru cancer

Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) vrea să înfiinţeze opt registre de evidenţă pentru cancer, potrivit unui proiect de ordin aflat în dezbatere publică, până în data de 26 septembrie pe pagina de interent a instituţiei.
Cele opt registre regionale de cancer vor fi : Bucureşti-Ilfov care va grupa bolnavii de cancer din Bucureşti şi judeţul Ilfov, registrul regional de cancer Nord-Est care va grupa judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, cel de  Sud-Est  care va grupa judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea, registrul regional Sud Muntenia care va cuprinde date despre bolnavii din judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman, registrul regional  Sud Vest Oltenia care va grupa judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, registrul regional Vest care va cuprinde judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, cel de Nord Vest care va cuprinde judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş şi registrul regional centru care va grupa judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
Proiectul de ordin prevede şi înfiinţarea Centrelor de implementare a Registrelor Regionale de Cancer. Ele pot fi conduse de medici specialişti în epidemiologie, sănătate publică, oncologie, anatomie patologică sau de o persoană cu studii superioare care are experienţă şi formare în înregistrarea cancerelor. Coordonatorul centrului este numit prin ordin de ministru.
În termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a ordinului, va fi constituit Comitetul Naţional de Coordonare pentru Registrele Regionale de Cancer din România format din doi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii Publice şi câte unul din Comisia de Oncologie Medicală, Radioterapie şi Chirurgie Oncologică a Ministerului Sănătăţii Publice, Comisia de Anatomie Patologică şi Medicină Legală a Ministerului Sănătăţii Publice, un reprezentant al Centrului Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în Domeniul Sănătăţii cât şi din coordonatorii celor opt Registre Regionale de Cancer.
Comitetul Naţional de Coordonare pentru Registrele Regionale de Cancer din România este condus de un preşedinte, ales prin vot de către membrii acestuia, pentru o durată de doi ani, mai prevede propunerea de ordin.
Potrivit proiectului, activitatea de înregistrare a datelor bolnavilor de cancer, de la etapa de colectare şi până la arhivarea şi diseminarea informaţiilor se va desfăşura cu respectarea legislaţiei în vigoare privind protejarea datelor cu caracter personal şi în spiritul Ghidului privind confidenţialitatea în înregistrarea populaţională a cancerului elaborat de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU