14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSocietatea civilă protestează faţă de decizia Curţii Constituţionale în dosarul Zambaccian

Societatea civilă protestează faţă de decizia Curţii Constituţionale în dosarul Zambaccian

Mai multe ONG-uri şi-au exprimat astăzi, într-un comunicat de presă, îngrijorarea faţă de decizia Curţii Constituţionale în cazul Zambaccian şi şi-au arătat nemulţumirea pentru faptul că există un "cadru legislativ hiper-protectiv pentru miniştri şi foşti miniştri".
"Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, Asociaţia ProDemocraţia, Centrul de Jurnalism Independent şi Agenţia pentru Monitorizarea Presei au luat act cu îngrijorare de decizia Curţii Constituţionale prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată în cazul Zambaccian. Organizaţiile semnatare consideră că această decizie poate genera un cadru legislativ hiper-protectiv pentru miniştri şi foşti miniştri, mai ales în condiţiile în care aceştia sunt sau au fost şi parlamentari", se arată în comunicatul menţionat.
Potrivit organizaţiilor amintite nu există nici un motiv pentru care actualii şi foştii demnitari să beneficieze de o protecţie mai mare în faţa legii decât cetăţenii obişnuiţi.
De asemenea, în comunicatul citat se afirmă că, în cazul dosarului Zambaccian în care este implicat Adrian Năstase, dar şi în cazul dosarului în care este implicat Şerban Mihăilescu, judecarea trebuie să continue întrucât, după cum spune comunicatul, legea prevede că efectele Curţii Constituţionale se produc doar pentru viitor.
"În cazurile de foşti şi actuali miniştri împotriva cărora procurorii ar dori să înceapă urmărirea penală, autorizarea prealabilă va trebui cerută", se mai arată în comunicatul menţionat.
Pe de altă parte, reprezentanţii ONG-urilor menţionate şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că, în condiţiile actuale, "va fi aproape imposibil ca un fost sau actual ministru care este şi parlamentar să fie judecat pentru fapte în legătură cu mandatul, fiind necesară autorizarea prealabilă a Camerei Parlamentului din care acesta face parte".
Referindu-se la decizia Curţii Constituţionale în cazul Zambaccian, comunicatul apreciază că această hotărâre "anulează efectele condiţionalităţii asumate faţă de Uniunea Europeană în 2004, la momentul încheierii negocierilor pe capitolul Justiţie şi Afaceri Interne, de a elimina protecţia specială a foştilor miniştri în faţa legii". Mai mult, comunicatul arată că această obligaţie a fost asumată chiar de guvernul Năstase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU