20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIsalnita se bate pe terenurile Craiovei

Isalnita se bate pe terenurile Craiovei

Sute de persoane din comuna Isalnita au fost validate cu drepturi de proprietate asupra terenurilor amplasate in teritoriul administrativ al Craiovei, pe care se afla mai multe institutii si societati comerciale, printre care si hipermarketul PIC.


Comisia locala Isalnita a trecut, dupa aparitia Legii nr. 18/1991, la punerile in posesie pe terenurile care au apartinut fostului CAP. Pentru ca, de la colectivizare si pâna la desfiintarea CAP, comuna a mai pierdut din pamânturi prin cedari la statiunile de cercetare, asociatiile intercooperatiste sau alte forme de organizare a agriculturii, reconstituirea dreptului de proprietate s-a facut prin reducerea cu 25% a suprafetelor cerute si cuvenite. Comisia locala ar fi avut nevoie de inca 576 ha de teren pentru a nu reduce suprafetele reconstituite. Din aceasta suprafata, 139,51 ha sunt pe teritoriul administrativ al Craiovei, in punctele Nisipuri, Atârnati si Troaca. Dupa 1990, Isalnita si Craiova si-au delimitat de comun acord teritoriile administrative printr-un protocol semnat, conform caruia Craiova se intinde pâna in mijlocul râului Amaradia. Dupa acest protocol, care nu are decât valoarea de intelegere si nu de lege, tot terenul solicitat conform Legii nr. 247/2005 de locuitorii din Isalnita se afla la Craiova.


Cu buletinul la Isalnita si pamântul la Craiova


Dupa anul 2000, prin protocol, comuna Isalnita a primit 220 ha de teren de la asociatia intercooperatista Simnic, care fusese desfiintata. Pamântul a ramas neimpartit pâna la aceasta data deoarece, sustin oficialii comunei, se dorea obtinerea intregii suprafete lipsa pentru a incheia aplicarea tuturor legilor fondului funciar. Aparitia Legii nr. 247/2005 i-a determinat pe proprietarii din Isalnita sa depuna cereri de reconstituire a suprafetelor reduse la aplicarea primei legi funciare. Pentru ca ultima lege funciara obliga proprietarii sa depuna cererile la comisia localitatii unde este pozitionat pamântul, 200 de cetateni din Isalnita s-au adresat Primariei Craiova deoarece pamântul lor inscris in registrele agricole era cuprins acum in teritoriul administrativ al municipiului.


Pentru ca mare parte din pamântul solicitat de locuitorii din Isalnita de la statiunea pomicola Cernele fusese preluat prin hotarâre judecatoreasca de societatile controlate de Adrian Mititelu, iar alta parte era in administrarea statiunii legumicole Isalnita, Primaria Craiova a tergiversat rezolvarea situatiei pâna când dosarele de retrocedare au fost retrimise, la sugestia prefectului Nicolae Giugea, la Isalnita, pentru completarea anexelor la lege. „Primaria Craiova nu a vrut sa solutioneze dosarele locuitorilor din Isalnita pentru retrocedarea pamânturilor care se afla acum pe teritoriul administrativ al orasului. Primarul a insistat la prefect sa se rezolve situatia taranilor de aici pentru ca in fiecare zi zeci de oameni veneau si intrebau cind le dam pamântul. Atunci, prefectul a decis sa facem noi anexele la lege si sa le inaintam prefecturii pentru avizare. Am facut acest lucru si, pe 16 februarie, comisia judeteana a validat dreptul de proprietate pentru 200 de cetateni ai Isalnitei care au terenul in Craiova“, a spus secretarul Primariei Isalnita, Ilinca Badea.


La omul sarac, nici boii nu trag


Din cele 207 de dosare, comisia judeteana a validat 200 in punctele Nisipuri, Troaca si Atârnati, pe o suprafata de 139,5 ha. Pâna la punerea efectiva in posesie mai este, insa, drum lung. Guvernul trebuie sa emita o hotarâre prin care pamântul sa fie transferat de la cele doua statiuni de cercetare la comisia locala, pentru ca aceasta sa-i puna in posesie pe cei in drept sau pe cei care au cumparat drepturile de proprietate.


Primaria Craiova da in serie tot felul de autorizatii de construire pe terenurile solicitate de locuitorii din Isalnita in tarlalele 23, 25 si 52, pe motiv ca solicitantii au acte de vânzare-cumparare. Printr-o adresa trimisa Primariei Isanita si avocatului Bogdan Popescu, apropiatul lui Doru Petrescu, alt vânator de terenuri boieresti, Primaria Craiova recunoaste in anul 2006 ca terenurile solicitate de locuitorii din Isalnita sunt deja „private ca urmare a dobândirii succesive prin acte de vânzare-cumparare“. In acest fel, pe terenurile din zona PIC se bat dobânditorii cu acte de vânzare-cumparare de la Mititelu, care, la rândul lui, le cumparase de la familia Negoiescu, Doru Petrescu, prin cumpararea drepturilor succesorale de la Mihai Negoiescu, ruda uitata a Negoiestilor, si locuitorii din Isalnita, care sunt singurii care au dovedit cu registrul agricol ca au avut terenuri in acea zona si tot singurii care, dupa toate probabilitatile, nu vor obtine nimic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS