14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBomba funciara lânga Parcul „Romanescu“

Bomba funciara lânga Parcul „Romanescu“

Poligonul de trageri al Brigazii 2 Infanterie „Rovine“ Craiova este cerut de un fost proprietar de teren, care incearca sa forteze mâna consiliului municipal sa intervina pentru a-i fi restituit pamântul. Teritoriul revendicat este insa de 51 de hectare, se invecineaza cu Parcul „Nicolae Romanescu“ si este posibil sa se suprapuna zonei unde Primaria Craiova a invitat niste italieni sa construiasca un complex de agrement si un mall.


Dosarele cu proiecte de hotarâri ale mai multor consilieri municipali din Craiova au fost „minate“ ieri, chiar inainte de sedinta ordinara a consiliului local, cu un document cel putin ciudat, care nu a urmat procedura de inregistrare legala, ajungând pe sub mâna intre hârtiile consilierilor. Cererea, fiindca despre o solicitare este vorba, vizeaza interventia consiliului local municipal in retrocedarea in natura catre patru fosti proprietari a 26 hectare de teren de lânga Parcul „Nicolae Romanescu“, pe care fiinteaza acum poligonul de trageri al Ministerului Apararii Nationale. In document se mai arata ca suprafata totala revendicata este de 50 de hectare, iar din una dintre schite reiese ca terenul se invecineaza cu Parcul „Nicolae Romanescu“, pe hotarul unde Primaria Craiova a planuit ridicarea unui mall si a unui complex de agrement, in parteneriat cu investitori italieni. Rada Prejbeanu, in nume propriu, dar si mostenitoare a lui Gheorghe Prejbeanu, precum si solicitanta a suprafetelor de teren detinute de Eugenia Barbu si Elena Popescu, sustine in adresa ca a cerut reconstituirea dreptului de proprietate pentru cele 51 de hectare in 2005, in baza Legii nr. 247, si ca are informatii cum ca municipalitatea craioveana intentioneaza sa ia decizii care i-ar afecta drepturile. Prejbeanu mai arata ca, potrivit unei expertize extrajudiciare, 26 de hectare din totalul de 51 sunt retrocedabile in natura, si anume terenul pe care este situat poligonul de trageri al MApN. Rada Prejbeanu ii sugereaza consilierului local liberal Ionut Stroe sa supuna „analizei si hotarârii consiliului local necesitatea solicitarii de la Ministerul Apararii Nationale a transferului suprafetei aflate din administrarea acestui minister in domeniul privat al localitatii Craiova“. Prejbeanu mai sustine ca „prezenta poligonului UM 0047 in perimetrul actual al orasului este inoportuna si chiar nelegala“ si ii pune in vedere Consiliului Local Craiova „sa nu luati nici o hotarâre de natura sa conduca la schimbarea destinatiei terenului sau atribuirea ilegala altor persoane (…) pâna la solutionarea cererii mele de reconstituire vizând restituirea in natura a terenului“. MApN sustine insa ca terenul mentionat nu este inclus pe lista imobilelor disponibile in urma procesului de reorganizare a armatei, asa incât MApN nu va face nimanui o „propunere“ de transfer, dupa cum este precizat intr-o adresa din 20 februarie 2006 a UM 02523 Bucuresti. Oliver Anghel, ofiterul de presa al Brigazii 2 Infanterie „Rovine“, unitate care administreaza poligonul, a declarat ca acesta a fost amplasat legal si ca nu are cunostinta de vreo cerere de retrocedare a terenului aferent.


Tir cu bataie lunga


Desi cererea Radei Prejbeanu a fost „scapata“ in sala de sedinta a Primariei Craiova de consilierul municipal PNL Ionut Stroe, acesta a lasat sa se inteleaga ca toti colegii sai au primit o astfel de hârtie, la intrarea in sala de sedinta. Numai ca nici macar penelistii Dragu si Stefârta nu aveau un astfel de document, asa cum nu vazusera cererea lui Prejbeanu nici alti consilieri locali de la PD, PSD sau PRM, dar nici membrii executivului craiovean. Potrivit legii, o hârtie neinregistrata la secretariatul consiliului local sau la Primaria Craiova, dupa caz, nu poate face obiectul unui act de administratie publica locala. De aceea, adresa nici nu a fost luata in discutie. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, sustine ca a aflat de acest document de la jurnalisti si ca probabil cineva a vrut ca de fapt presa sa intre in posesia hârtiilor. „Habar n-am despre ce revendicare este vorba. Eu aflu de la voi, presa. Pot sa spun doar ca aceasta cerere nu a trecut pe la mine, asa cum era firesc, ca s-o repartizez la Serviciul de administratie pentru a fi impartita consilierilor locali. Cineva probabil are un interes sa vânture manifeste pe la presa, poate tot aceia care ma acuza ca vreau sa fac mall in parc. Daca exista, intr-adevar, o solicitare pe Legea nr. 247 din 2005, sigur ca functionarii lucreaza la o solutie sau, daca nu o fac, sa raspunda. Habar n-am cine ce cere lânga Parcul «Romanescu»“, a spus Solomon. Mentionam ca in cazul in care suprafata revendicata de Rada Prejbeanu este aceeasi cu zona in care Solomon vrea Europark si daca, intr-adevar, cererea acesteia de reconstituire a dreptului de proprietate nu a fost solutionata, primaria nu are dreptul sa emita autorizatie de construire in perimetrul revendicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS