25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn ofiter de politie de la IGPR este luat la ochi de DNA

Un ofiter de politie de la IGPR este luat la ochi de DNA

Un ofiter din Corpul de Control al Politiei Române a intrat in vizorul anchetatorilor de la DNA. El este acuzat ca ar fi musamalizat verificarile referitoare la câtiva politisti din judetul Vâlcea, reclamati ca taraganeaza anchetele penale pe care le aveau in lucru si, drept rasplata, ofiterul ar fi beneficiat de doua bilete de tratament in statiunea Calimanesti – Caciulata, luate pe numele unor pensionari.


Cel care l-a reclamat pe ofiterul bucurestean este un vâlcean cunoscut in judet pentru numarul mare de petitii, peste 40 la numar, pe care le-a depus in ultimii cinci ani la IPJ Vâlcea, IGPR, MAI si, mai nou, DNA. Totul a inceput când un lucrator de la Politia Brezoi, din motive doar de el stiute, a facut cercetari penale superficiale in dosarul care il viza pe „vâlceanul reclamagiu“.


Reclamatiile cu privire la politistii vâlceni care nu isi fac treaba au inceput inca din 2002. Mihai Ghetoiu, pe atunci sublocotenent la Politia Brezoi, avea in lucru un dosar penal al lui Florea Olteanu, din Calimanesti, cu privire la un certificat de sarcini fals eliberat de grefiera Maria Diaconu de la Judecatoria Brezoi, pentru un imobil din Calimanesti (fostul CAP din localitate) aflat in proprietatea lui Olteanu. Pentru ca ancheta trena, iar politistul refuza sa tina cont de documentele puse la dispozitie de reclamant, Florea Olteanu a decis sa se plânga superiorilor ofiterului de politie.


In urma anchetei interne s-a constatat ca: „Organul de urmarire penala nu s-a pronuntat cu privire la anularea certificatului de sarcini nr. 386/23.11.2000, fapt pentru care sublocotenentul Ghetoiu Mihai din cadrul Politiei Brezoi a fost sanctionat disciplinar cu mustrare scrisa“, a declarat comisarul Marcel Sardaru, purtatorul de cuvânt al IPJ Vâlcea.


Cu toate ca a fost sanctionat pentru „cercetari incomplete“, politistul Mihai Ghetoiu a trimis dosarul la Parchetul de pe lânga Judecatoria Brezoi cu solutia de neincepere a urmaririi penale (NUP). Parchetul i-a restituit lui Ghetoiu dosarul pentru completarea cercetarilor, insa acesta a trimis pentru a doua oara dosarul la Parchet tot cu NUP.


„Din cauza cercetarilor incomplete facute in faza initiala de politistul Ghetoiu, care era pe mâna cu grefiera respectiva, am umblat doi ani prin tribunale pentru ca o instanta de judecata sa anuleze acel certificat fals. Este corect ceea ce a facut un politist platit din bani publici?“, se intreaba Florea Olteanu.


Ofiter de politie venit la tratament in regim de pensionar


Din 2001 pâna in 2005, Olteanu a depus peste 40 de reclamatii, la MAI si IGP, care vizau diferiti politisti din cadrul IPJ Vâlcea. In luna mai 2005 a reclamat sapte lucratori din cadrul IPJ Vâlcea, politisti care se ocupau de diferite anchete penale in care era implicat Olteanu. Este vorba de inspector principal Mihai Ghetoiu, de la Politia Brezoi, inspector Constantin Daniel – Politia Calimanesti, comisar Aurel Sandu, sef Serviciu Cercetari Penale, inspectori principali Gheorghe Diaconu si Silviu Marius Popa, din cadrul aceluiasi serviciu, subcomisar Nicolae Anghel, ofiter cu cercetarea penala speciala, si agent principal Adrian Vintila – Politia Calimanesti.


De la Directia Inspectie Interna a IGPR au venit in control, in iunie 2005, la Vâlcea, ofiterii Adrian Nicolau, Gheorghe Tita si Florentin Anghel.


In raportul intocmit de acestia s-a aratat ca reclamatiile lui Olteanu nu se sustin. Coincidenta sau nu, o luna mai târziu, ofiterul Adrian Nicolau a venit din nou la Vâlcea. Dar de data aceasta ca turist. „Am aflat absolut intâmplator, de la un ofiter de politie care râdea de mine, ca reclam in stânga si in dreapta, iar cei care vin in control baga totul sub pres. El mi-a spus ca ofiterul Nicolau, probabil pentru ca a avut un aport deosebit in musamalizarea anchetei, s-a prezentat impreuna cu sotia, cu doua bilete de tratament luate pe numele unor pensionari, la hotelul «Oltul» din statiunea Calimanesti – Caciulata. Asta in ciuda faptului ca este un ofiter care face parte dintr-un corp de control al IGPR si care trebuie sa vegheze ca lucratorii de politie sa isi faca datoria si sa nu fie corupti. Si tocmai el e coruptul“.


Cu dreptatea in mâna… se mai si moare


Florea Olteanu nu si-a abandonat cauza, i-a reclamat din nou pe cei amintiti mai sus, dar si pe Nicolau, pentru ca a venit in statiune, la tratament, in locul unor pensionari. Echipa venita in control de la Bucuresti a constatat ca, surpriza, biletele au fost luate in regula de politistul de la IGPR. Dar Olteanu nu s-a lasat si a facut alte reclamatii, de data asta la Corpul de Control al ministrului de interne Blaga, dar si la DNA. „Am facut investigatii pe cont propriu si am aflat numarul de inregistrare al biletelor de tratament cu care sotii Nicolau s-au prezentat la hotel «Oltul», camera nr. 414. Si, vazând ca lucratorii de la IGPR se acopera unul pe celalalt, am depus o plângere direct la DNA“, a declarat Florea Olteanu.


In urma verificarilor facute de anchetatorii de la Serviciul Teritorial Anticoruptie Pitesti, s-a constatat ca biletele nr. 260.270 si 260.269, cu care Adrian si Gabriela Cristina Nicolau s-au prezentat in statiunea Calimanesti- Caciulata, au fost ridicate de la Casa Judeteana de Pensii Vâlcea de catre pensionarii Vasile si Dumitru Armaselu, din Bujoreni, judetul Vâlcea.


Cei doi pensionari nu au fost in viata lor la bai


Vasile si Dumitru Armaselu, tata si fiu, de 80, respectiv 45 de ani, din Bujoreni, sunt pensionati medical. Amândoi au pensii care cumulate nu depasesc 3,3 milioane de lei vechi.


Nea Vasile recunoaste cu seninatate ca nu a fost in viata lui intr-o statiune de tratament. El isi aminteste ca in vara lui 2005, la insistentele unui vecin al sau, a acceptat ca, impreuna cu fiul sau sa isi depuna actele la Casa Judeteana de Pensii Vâlcea pentru bilete in statiunea Calimanesti – Caciulata. „Dar eu nu am facut nimic, doar am dat cuponul de pensie, nu m-am dus nici macar sa le ridic, fiu-meu cu vecinu’ s-au ocupat. Cum sufletul meu sa ma duc la bai când merg intr-un picior dupa ce am avut accidentul de munca in 1989? Eu mai sunt om sa ies din curtea mea? Si apoi cu ce bani, cu un milion sase sute de mii de lei cât am eu pensie? Acolo iti mai trebuie si tie un ban in plus“, a povestit Vasile Armaselu. Batrânul este suparat foc pe vecinul sau, deoarece de câteva luni i-au tot trecut pragul casei oameni care l-au intrebat cum a petrecut in statiune. „Si eu ma uit ca prostu’ la ei si imi fac cruce, cred ca râd de mine“.


Nereguli prescrise


Cercetarile celor de la DNA sunt in plina desfasurare si il vizeaza numai pe ofiterul care a venit la tratament cu bilete ridicate de cei doi pensionari, care au platit pentru ele doar jumatate din cuantumul pensiei lor, adica in jur de 800.000 de lei vechi.


In raspunsul transmis lui Olteanu de chestorul de politie Constantin Manoloiu, de la Corpul de Control al MAI, se specifica: „Ofiterii din cadrul IGPR nominalizati in petitie au consemnat, cu obiectivitate, in raportul nr. 63.269 din 26.07.2005, aprobat de conducerea Politiei Române, neregulile constatate in activitatea politistilor din IPJ Vâlcea, care au efectuat cercetari in cauzele ce va privesc. Fata de acestia nu s-au putut aplica sanctiuni disciplinare, deoarece in conformitate cu prevederile art. 59 din Legea nr. 360/2003 privind statutul politistului raspunderea este prescrisa, la pct. 9 – «Sanctiunea se aplica in maximum 30 de zile de la luarea la cunostiinta despre abaterea savârsita, dar nu mai târziu de un an de la data comiterii faptei»“.


Concluzia este ca poti avea dreptate, insa pâna ajungi sa dovedesti asta faptele se prescriu, iar cei responsabili nu sunt in veci trasi la raspundere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS