19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEminescu „a dat mâna“ cu Macedonski

Eminescu „a dat mâna“ cu Macedonski

Cele mai cunoscute personalitati românesti ale anului 2006 au fost premiate in orasul lui Macedonski de Academia Internationala „Mihai Eminescu“, demonstrând astfel ca oltenii sunt pregatiti pentru integrarea in marea cultura europeana.


In aceasta saptamâna, Craiova este un oras al culturii. In salile de spectacol, pe strada, in baruri se joaca teatru si se recita poezii, iar muzica jazz si folk pe care craiovenii o asculta in fiecare noapte arata ca oltenii s-au lepadat de manele si intra in UE brat la brat cu bunul gust. Si cum o cultura deplina nu se poate fara Eminescu, Craiova a primit ca dar de zilele ei si o parte din personalitatea marelui poet. Academia Internationala „Mihai Eminescu“ a premiat personalitatile anului 2006 in cadrul unei ceremonii organizate la Muzeul de Arta din Craiova. In Sala Oglinzilor a muzeului craiovean au fost „incoronate“ numeroase personalitati ale vietii culturale, politice si stiintifice din România, acestea primind in premiera Caietele Internationale „Mihai Eminescu“ si lucrarea „Fragmente din Istoria Românilor“, de Eudoxiu Cavaler de Hurmuzaki, traduse de Mihai Eminescu in localitatea doljeana Floresti. Este vorba despre academicianul Fanus Neagu, poetul Grigore Vieru, scriitorul Adrian Paunescu, dramaturgul George Astalos, academicianul Mihai Cimpoi, eminescologul Nicolae Georgescu, Ion Vladimirescu, rectorul Universitatii din Craiova, si prorectorul Radu Constantinescu, Ion Dur, decanul Facultatii de Jurnalistica din Sibiu, si primarul Sibiului, Klaus Werner Johannis.


Eminescu citit pe sub banca


Chiar daca nu toate personalitatile premiate au venit la Craiova pentru a-si ridica premiul, cei prezenti si-au amintit de viata si opera lui Eminescu sau cum l-au descoperit ei pe marele poet. Grigore Vieru a povestit cum in facultate citea poeziile eminesciene pe sub banca, pe furis, ca sa nu fie vazut de colegi si profesori si pârât autoritatilor ruse. „L-am descoperit târziu pe Eminescu, in facultate, când il citeam pe sub banca atent in jurul meu sa nu ma vada ca eu citesc un poet român, pe cel mai mare. Sunt multi in Basarabia care nu au auzit de Eminescu si stiu ca atunci când vor citi un vers de-al lui vor simti ca sunt români“, a spus Vieru.


Cu mult patos, poetul basarabean si-a incheiat discursul cu o poezie eminesciana. Academicianul Fanus Neagu a primit premiul in numele unei reconcilieri intre Eminescu si Macedonski, poetul oltean care l-a „atacat“ in trecut pe Eminescu printr-o celebra epigrama. „Premiul acesta este ca o reconciliere intre Eminescu si Macedonski. In orasul lui Macedonski se decerneaza premiile lui Eminescu“, a spus Fanus Neagu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS