14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocuintele ANL, inaugurate la „toamna“

Locuintele ANL, inaugurate la „toamna“

Autoritatile locale craiovene habar n-au când vor fi inaugurate locuintele ANL, desi aproape au finalizat lista de prioritati pentru anul 2006. In timp ce primaria se scuza, constructorul SC SCADT Slatina acuza municipalitatea de lipsa de interes pentru acest proiect.


Construirea locuintelor ANL la Craiova pare urmarita de ghinion, deoarece nici in acest an tinerii pâna in 35 de ani nu vor avea sansa sa beneficieze de ele. Dupa ce lucrarile la cele zece scari de bloc de pe strada Potelu nr. 122 au fost amânate de doua ori, din lipsa de finantare, constructorul, SC SCADT Slatina, sustine acum ca autoritatile locale craiovene sunt vinovate ca locuintele nu vor fi inaugurate in acest an.


Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a aprobat, la sfârsitul lunii noiembrie 2004, inceperea lucrarilor, perioada de finalizare fiind de 18 luni, respectiv pâna pe 30 mai 2006. Doar câteva luni mai târziu, in luna martie 2005, au inceput sa si apara probleme, agentia nemaiplatind banii necesari constructorului si lucrarile fiind imediat sistate. Dupa ce problemele de ordin financiar au fost lamurite, in noiembrie 2005, SC SCADT Slatina s-a apucat iar sa mai dreaga ceva pe ici, pe colo, la blocurile din zona Potelu. Nici de aceasta data minunea n-a durat prea mult, la sfârsitul anului ANL anuntând din nou ca nu mai are bani. In luna martie, anul acesta, povestea s-a repetat fiind emis al doilea ordin de reincepere a lucrarilor, termenul de executie fiind decalat cu 328 de zile, pentru 25 aprilie 2007. Daca e sa tinem cont de antecedente, ar urma ca in luna noiembrie lucrarile sa fie iar sistate din acelasi motiv, lipsa sursei de finantare.


Pâna atunci insa, directorul adjunct al SC SCADT Slatina, Stefan Corbeanu, sustine ca trei scari de bloc sunt in grafic, urmând sa fie terminate in câteva saptamâni, pentru altele cinci s-a ajuns la nivelul parterului, iar in cazul ultimelor doua nici nu au inceput lucrarile. Acesta invoca faptul ca primaria si-a uitat obligatia de a introduce utilitati, din aceasta cauza locuintele neputând fi folosite.


„Muncim acum la blocurile R2 si R6 formate din câte opt apartamente cu doua camere si trei garsoniere si R4 cu opt apartamente cu doua camere si sapte garsoniere. In cazul acestora am executat parterul si etajele unu si doi, urmând ca azi sa primim materialul lemnos pentru realizarea sarpantei. Noi ne-am facut treaba, insa primaria nu ne-a asigurat nici macar drumul de acces catre platou. Daca era dupa ei, trebuia sa venim cu elicopterul si sa aducem apa din parc tot cu elicopterul“, a spus Corbeanu.


Costurile suplimentare, refuzate de ANL si Primaria Craiova


Alta nemultumire a constructorului este in legatura cu banii necesari pentru realizarea constructiei. Când ANL a aprobat ridicarea celor zece blocuri, terenul pus la dispozitie de primarie a fost in cartierul Craiovita Noua. Amplasamentul respectiv a fost insa revendicat si câstigat, municipalitatea craioveana ramânând cu buza umflata. In aceasta situatie, pentru a nu sta cu mâinile in sân si a nu pierde locuintele, aceasta a pus la dispozitie terenul de pe strada Potelu. Aici insa au aparut complicatii deoarece pânza freatica era mult mai mare, fiind nevoie de investitii in plus.


„Deoarece terenul este sensibil la umezeala, a fost nevoie de lucrari suplimentare, respectiv betoane suplimentare, otel-beton, pardoseala cu rigole, hidroizolatia peretilor din subsol, protectia hidroizolatiei din zidarie. Toate acestea nu trebuia realizate initial si nu au fost prevazute in bugetul alocat de ANL. Din acest motiv, reprezentantii de la Bucuresti ne-au transmis ca nu ne vor deconta banii, deoarece ei nu au aprobat investitia pentru astfel de lucrari. In schimb, ne-au recomandat sa ne reglam conturile cu cei de la primarie, insa nici cei de aici nu au fost receptivi“, a declarat Corbeanu.


Pe de alta parte, viceprimarul Sorin Iordache a declarat ca primaria nu va plati nici un ban deoarece nu este lucrarea ei. „ANL o finanteaza, ei sa plateasca. Noi trebuia sa le punem la dispozitie terenul si asta am facut“, a spus viceprimarul. Vicele a recunoscut insa ca in buget nu a fost prinsa suma de 100 de miliarde de lei necesara pentru introducerea tuturor utilitatilor. „Banii ii vom prinde in bugetul pe 2007, deoarece stiam ca nu vor termina la timp. Daca finalizeaza ei lucrarea pâna la sfârsitul anului, ma duc eu si le fac santuri si le aduc utilitatile“, a incheiat vicele Iordache.


Pâna când aceste probleme vor fi rezolvate, saptamâna aceasta vor fi intocmite listele de prioritati pentru tinerii pâna in 35 de ani care ar trebui sa stea cu chirie in locuintele ANL. In mod normal, craiovenii norocosi ar trebui sa se mute in casa noua la sfârsitul anului, insa acest lucru nu se va intâmpla.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS