13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePastele vine cu vinuri contrafacute

Pastele vine cu vinuri contrafacute

Pentru ca vinul pus pe masa de Paste sa nu va lase un gust amar, specialistii va recomanda sa verificati etichetele sticlelor, mai ales ca pe piata exista si vinuri contrafacute. Atenti ar trebuie sa fie si craiovenii care vor vinuri si nu bauturi alcoolice pe baza de vin.


Mai sunt câteva zile pâna la Sfintele Sarbatori de Paste, si cum la friptura de miel se potriveste de minune licoarea lui Bachus, in toate magazinele, oricât de mici, vinul sta la loc de cinste. Inainte de a scoate vreo suma de bani din buzunar, craiovenii ar trebui insa sa verifice cu atentie eticheta.


„Pe piata, pe lânga vin, exista si bauturi alcoolice aromatizate pe baza de vin, care au continut de vin de numai 50%. Acestea sunt in general imbuteliate la PET-uri si au eticheta asemanatoare cu cea a vinurilor. De aceea, consumatorii care-si doresc vin si nu bauturi alcoolice aromatizate ar trebui sa verifice continutul inscris pe eticheta“, a declarat Cristina Vladu, purtatorul de cuvânt al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj si inspector la Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV) Dolj. Pe lânga vin, bauturile alcoolice aromatizate pe baza de vin mai contin apa, indulcitori si acid acetic.


Controale intensificate la comerciantii de vinuri


Conform tematicii emise de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), inspectorii viziteaza lunar cel putin zece agenti comerciali pentru a preleva probe din vinurile ce se comercializeaza in judet. Având in vedere ca si cererea pentru vin e mai mare, in aceasta perioada, inspectorii ISCTV Dolj vor intensifica actiunile de control, care, in ultimele patru luni, au scos la iveala faptul ca in Dolj se vinde si vin contrafacut. „In urma controalelor efectuate in judet, de la inceputul anului, au fost depistate trei societati care au apelat la practici oenologice interzise, falsificând vinurile prin adaugarea de apa, coloranti, arome sintetice si indulcitori artificiali. Aceste vinuri au fost retrase de pe piata, iar societatile au primit amenzi in valoare de 200 de milioane de lei“, a spus Vladu.


Cel mai usor de falsificat sunt vinurile vrac sau ambalate in recipiente de unica folosinta (PET-uri), preferate de unii cumparatori datorita pretului mai mic decât al vinurilor ambalate in sticla. „De fapt, craiovenii care cumpara vinuri de masa varsate au si avantajul ca pot degusta produsul si astfel pot alege licoarea care le place mai mult“, a adaugat Cristina Vladu. Cu toate acestea, pentru masa de Paste, inspectorul ISCTV recomanda vinurile imbuteliate la sticla de 750 ml, având categoriile DOC (denumire de origine controlata) si VS (vinuri superioare).


Craiovenii care de Paste achizitioneaza vin cu gust ciudat, cu depuneri sau cu impuritati in continut pot sesiza inspectorii ISCTV.


Sfatul specialistilor


Nu consumati vinul tulbure, cu impuritati, cu depunere sau scurgeri de lichid.


Nu cumparati vinurile comercializate in locuri neautorizate (piete, târguri, vânzatori ambulanti de pe marginea soselelor).


Verificati eticheta de pe ambalajul de desfacere (daca pe eticheta este inscriptionat „Vin cu aroma de…“, acesta este un vin contrafacut).


Verificati ca vinurile DOC sa fie ambalate in butelii de sticla inchise cu dopuri de pluta sau prin inchidere filetata asigurata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS