13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNUP pentru comisarul Dinu

NUP pentru comisarul Dinu

In urma anchetei, s-a stabilit ca nu politistul a lovit-o cu masina pe victima, ci victima a lovit masina politistului.


Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Craiova a dispus neinceperea urmaririi penale impotriva comisarului Ion Dinu, din cadrul Biroului Politiei Rutiere Craiova, in dosarul penal privind accidentul in care a fost implicat politistul pe 25 noiembrie.


Accidentul


Reamintim ca, in dimineata de 25 noiembrie, putin dupa ora 7.00, a avut loc in zona Rotonda din Craiova un accident rutier. Incercând sa traverseze Calea Bucuresti prin dreptul magazinului Mobexpert, „in zona trecerii de pietoni“ (dupa cum a declarat comisarul Nicusor Badea, adjunctul sefului politiei doljene, imediat dupa accident), Catalina Raluca Ghita, de 18 ani, din localitate, a fost lovita – cel putin asa s-a mentionat initial – de Oltcitul cu numarul de inmatriculare DJ-05-DFO, condus de comisarul Ion Dinu, ofiter in cadrul Biroului Politiei Rutiere Craiova.


Conform certificatului medico-legal eliberat de Institutul de Medicina Legala Craiova, tânara a suferit o fractura incompleta de clavicula stânga, ce necesita pentru vindecare circa 25 de zile de ingrijiri medicale. Pe aceasta baza, comisarul Dinu a fost cercetat pentru savârsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, fapta prevazuta de art.184, alineatele 1 si 3 Cod Penal.


Cercetarile


Cercetarile in acest caz – mai ales ca era vorba despre un ofiter superior, care mai indeplinise intr-o perioada si functia de sef al Biroului Politiei Rutiere Craiova – au fost efectuate de o echipa coordonata de comisarul-sef Marin Popescu, seful Serviciului Politiei Rutiere Dolj.


Imediat dupa accident, insusi comisarul-sef Popescu l-a pus pe comisarul Dinu sa sufle in etilotest. Nu o data, ci de doua ori. Conform documentelor aflate la dosar, atât la ora 8.02, cât si la ora 8.12, etilotestul indica pentru comisarul Dinu o alcoolemie de 0,00 mg/l in aerul expirat. Comisarul Dinu a fost condus apoi la spital, unde i s-au recoltat probe de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei, dar analizele au indicat tot 0,00 mg/l.


In dosar, printre celelalte documente, a fost anexata si schita locului accidentului. Conform acestei schite, masina comisarului Dinu se afla, in momentul in care a acrosat-o pe tânara, la circa 3,80 m dincolo de trecerea de pietoni, pe linia de tramvai (considerata de politisti drept banda a III-a de circulatie). Altfel spus, cercetarile au indicat ca accidentul nu s-a produs pe trecerea de pietoni, astfel ca nu se mai punea problema incalcarii de comisarul Dinu a reglementarilor privind acordarea prioritatii pentru pietonii care traverseaza pe zebra.


Declaratiile


Declaratiile date atât in fata politistilor, cât si in fata procurorului de Ion Dinu si de Catalina Raluca Ghita au condus ancheta catre o concluzie surprinzatoare, prin comparatie cu ipoteza initiala a acrosarii fetei chiar pe trecerea de pietoni.


Pe 9 decembrie, Catalina Raluca Ghita a declarat in fata procurorului ca, in dimineata de 25 noiembrie, in jurul orei 7.20, a incercat sa traverseze strada Calea Bucuresti pe la trecerea de pietoni de la Rotonda, mai precis din fata magazinului Mobexpert. „Un autobuz de calatori intrase deja pe trecerea de pietoni, timp in care soferul din acel autobuz mi-a facut semn ca pot sa trec. M-am deplasat, ocolind fata autobuzului, dupa care am continuat traversarea, cu precizarea ca mergeam de aceasta data la câtiva metri de trecerea de pietoni. In aceste imprejurari am vazut un autoturism care circula spre Electroputere, moment in care m-am lovit cu corpul de partea laterala a masinii, dupa care n-am mai stiut nimic pâna la spital, când m-am trezit“, a mentionat fata.


La rândul sau, comisarul Ion Dinu a declarat in fata procurorului Ion Vânatoriu, de la Parchetul Curtii de Apel Craiova: „La un moment dat, având viteza redusa, a aparut din partea dreapta o fata, care s-a lovit cu capul de partea dreapta jos a parbrizului“.


Pe baza acestor declaratii, dar si a faptului ca singura urma de pe autoturismul politistului era parbrizul spart cu capul de fata in coltul din dreapta-jos, oamenii legii au ajuns la concluzia ca, de fapt, nu politistul a lovit-o cu masina pe tânara de 18 ani, ci ea a traversat prin loc nepermis si a lovit cu capul din lateral masina comisarului Dinu.


Solutia


Pe baza probelor de la dosar si dupa audierea partilor, procurorul Vânatoriu a dat verdictul. „In conformitate cu dispozitiile art.184 alin.5 Cod Penal, pentru faptele prevazute in acelasi articol la alineatele 1 si 3, actiunea penala se pune in miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Or, in declaratia data pe 9.12.2005 la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Craiova, partea vatamata a declarat ca nu intelege sa formuleze plângere penala impotriva comisarului de politie Dinu Ion“, se arata in rezolutia din 12 decembrie 2005 din dosarul nr. 397/P/2005 al Parchetului Curtii de Apel Craiova. Drept urmare, nefiind formulata o plângere de catre partea vatamata impotriva politistului Ion Dinu, procurorul Ion Vânatoriu a dispus neinceperea urmaririi penale fata de comisarul de la Circulatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII