16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFotbalul craiovean a pagubit statul cu peste 50 de miliarde de lei

Fotbalul craiovean a pagubit statul cu peste 50 de miliarde de lei

• Societatile si asociatiile sportive nu si-au mai platit datoriile de ani de zile • Printre restantieri figureaza FC Oltenia, ASFC Clubul de Fotbal Universitatea Craiova si SC Universitatea Fotbal Club


Fotbalul a reprezentat o mina de aur pentru patronii care s-au perindat pe la cluburile si asociatiile sportive din Dolj. Sub apanajul marii performante, asa- zisii investitori au lasat in urma doar tristete in inima suporterilor si adevarate gauri negre pentru bugetul finantelor publice, care acum se vad puse in imposibilitatea de a recupera datoriile de zeci de miliarde acumulate de acestia de-a lungul timpului. Protejati de umbrela intereselor de tot felul, patronii societatilor si asociatiilor cu activitate sportiva si-au vazut linistiti de afacerile personale, derulind tranzactii de milioane de dolari in numele firmelor pe care le-au condus catre faliment. Singurul pagubit a ramas statul român care acum trebuie sa-si bata capul sa gaseasca solutii de recuperare a creantelor, in timp ce „investitorii“ strategici au cules profitul si au mutat datoriile de pe o firma pe alta, functionarii fiscului pierzindu-le urma.


Cluburile de fotbal din Craiova se afla in topul datornicilor la bugetul de stat cu sume care depasesc 50 de miliarde de lei. Printre acestea se regasesc SC Fotbal Club Oltenia, SC Universitatea Club Fotbal si Asociatiile Sportive Universitatea Club Fotbal, Universitatea Craiova si Extensiv, societati care nu si-au mai platit restantele catre bugetul consolidat al statului de ani de zile. Pina in luna mai, pe lista neagra a Administratiei Financiare Craiova figura si SC Stiinta U Craiova, societate patronata de groparul echipei de fotbal Universitatea Craiova, Dinel Staicu, firma care datora statului peste 600 de milioane de lei. Fiscul craiovean si-a recuperat insa toata creanta ca urmare a indisponibilizarilor asupra conturilor bancare ale clubului, finantistii trimitind depese tocmai in Sibiu la Banca Carpatica, unde clubul avea cont deschis. Strinsi cu usa, reprezentantii SC Stiinta U Craiova s-au scotocit prin buzunare si au platit prin ordin de plata 351 de milioane de lei, urmind ca diferenta de bani sa fie compensata cu o rambursare de TVA pe care clubul o ceruse finantelor si pe care DGFP a aprobat-o in cele din urma.


Asociatiile de fotbal au datorii cit unitatile industriale


Cea mai mare restanta catre bugetul statului o are Asociatia Sportiva Universitatea Club Fotbal, cu sediul pe strada Gheorghe Doja, nr. 24, care datoreaza 32 de miliarde de lei. Asociatia, care imparte, cel putin teoretic, sediul cu Directia Judeteana pentru Sport, a intrat in vizorul inspectorilor fiscului inca din 2003, cind acestia au cerut Judecatoriei Craiova dizolvarea acesteia, inscriindu-se totodata la masa credala cu 28 de miliarde de lei. Inainte de acest lucru insa, Administratia Financiara a trimis pe adresa asociatiei mai multe somatii de plata in anul 2002 si a indisponibilizat conturile bancare. Ca sa fie sigura ca-si va recupera macar o parte din datoria de aproape un milion de dolari, AFP Craiova a instituit popriri la terti, trimitind mai multe notificari pe adresa Ligii Profesioniste de Fotbal, a Federatiei Române de Fotbal, a Prosport Group, detinatoarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal la acea data, si a International Sport Management, firma fratilor Becali. Actiunea AFP a avut doar rol informativ, deoarece aceasta a primit ulterior raspunsuri in care se mentiona faptul ca asociatia sportiva nu avea de recuperat nici un leu de la ele. Vazind ca nu reusesc sa recupereze datoriile, reprezentantii fiscului au chemat la sediul finantelor conducerea asociatiei pentru a negocia termenele de rambursare a creantei. Fara rost insa. Nimeni din conducerea ASFC Universitatea Club Fotbal nu a trecut pragul Administratiei Financiare, lucru care i-a determinat pe finantisti sa ceara instantei atragerea raspunderii materiale a administratorului. Numai ca, la aproape doi ani de la cererea de dizolvare introdusa la Judecatorie, instanta nu a dat o sentinta definitiva nici pina in prezent. In aceasta situatie, datoria de 32 de miliarde de lei ramine intacta si cu sanse infime de recuperare, deoarece, asa cum rezulta din spusele reprezentantilor AFP Craiova, ASFC nu ar avea nici un bun in patrimoniu care ar putea fi executat silit.


Fostul club de fotbal are datorii de 30 de miliarde de lei


O alta „campioana“ la capitolul datorii catre buget este Asociatia Sportiva Fotbal Club Universitatea Craiova, asociatie care are de plata 15 miliarde de lei provenite din restantele la contributiile salariale. In cazul ei, AFP a procedat dupa acelasi scenariu: a trimis somatii de plata, a indisponibilizat conturile si a cerut Judecatoriei dizolvarea ASFC, inscriindu-se totodata la masa credala in martie 2005 cu o suma de 14,9 miliarde de lei. Esec pe linie insa. Nici cererea trimisa pe adresa Primariei Craiova in care ii cerea acesteia lamuriri cu privire la bunurile din patrimoniul ASFC nu a dat vreun rezultat concret. Raspunsul municipalitatii a fost sec: asociatia nu are nici un bun in patrimoniu, deci nu poate fi executata silit. Aceeasi situatie au intilnit-o inspectorii fiscului si la „defuncta“ SC Universitatea Club Fotbal SA, printre ai carei actionari figurau in urma cu citiva ani familiile Ilinca si Bica, precum si SIF Oltenia. Societatea a intrat in faliment in urma cu un an, avind datorii de 30 de miliarde de lei si nici un bun in patrimoniu, ceea ce face imposibila misiunea finantistilor de recuperare a datoriilor catre bugetul statului.


Trei luni de activitate-datorii de peste 200 de milioane de lei


Nici Adrian Mititelu nu sta mai bine in scriptele Administratiei Financiare. Acesta are de platit catre stat 261 de milioane de lei prin SC Fotbal Club Oltenia la care este actionar majoritar. In cazul sau, finantistii au poprit conturile bancare ale societatii si ale tertilor, trimitind mai multe adrese catre Televiziunea Româna, titulara drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal, catre Liga Profesionista si Federatia Româna de Fotbal, dar si catre cluburile Steaua si Dinamo, in speranta ca vor recupera o parte din datorie ca urmare a presupuselor transferuri de jucatori de la sfirsitul campionatului. Ca si in cazul celorlalte societati, AFP a primit raspunsuri negative, firma lui Mititelu neavind datorii catre acestea. Cel mai nou membru in clubul select al restantierilor catre bugetul de stat este Asociatia Sportiva Clubul de Fotbal Universitatea Craiova, infiintata in ianuarie anul acesta si care isi are sediul intr-un apartament din cartierul Brazda lui Novac. Conform datelor reprezentantilor AFP, in numai trei luni de functionare, asociatia a acumulat deja datorii de peste 200 de milioane de lei la impozitul si contributiile pe salarii, in cazul ei finantistii sesizindu-se mult mai repede decit in trecut. Astfel, AFP a trimis pe adresa asociatiei somatii de plata insotite de titluri executorii, urmind ca in caz de neplata sa ceara dizolvarea acesteia. Din cite se pare, inspectorii fiscului au de a face exact cu asociatia pe numele careia au fost inregistrate contractele de profesionisti ale unor jucatori precum Marius Iordache, Mihaita Plesan, Cosmin Moti, Zeno Bundea sau Ionel Lutu. Asa se explica sumele de ordinul sutelor de milioane de lei, care figureaza in fisele fiscale ale jucatorilor si pentru care acestia va trebui sa plateasca impozit pe venit. Conform acelorasi date, fostii jucatori ai Stiintei Craiova au avut cartile de munca inregistrate pe SC Stiinta U Craiova, „inghitita“ apoi de o alta firma de a lui Staicu in urma cu citeva saptamini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS