15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate4.000 la suta, profitul unui traficant de organe

4.000 la suta, profitul unui traficant de organe

„Practic, in România nu exista o cazuistica referitoare la traficul de persoane in vederea prelevarii de organe pentru transplant, dar au existat semnale“, a declarat ieri seful Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, comisarul sef de politie Gabriel Sotirescu. Potrivit comisarului sef, aceasta infractiune este mai greu de depistat, avind in vedere ca, de obicei, donatorul provine dintr-o tara, recipientul in care urmeaza sa fie pastrat si transportat organul prelevat – din alta, iar statul in care se va face transplantul, cel unde se afla beneficiarul, este cu totul altul.


In ceea ce priveste pastrarea si transportarea organului, acestea se fac in conditii extrem de stricte si greu de descoperit, transplantul efectuindu-se de obicei in institutii medicale, de catre chirurgi specialisti.


In prezent, Politia Româna ia masuri de prevenire a traficului de persoane in vederea prelevarii de organe, avind in vedere ca, potrivit lui Gabriel Sotirescu, „exista semnale in acest sens“, dar care nu s-au confirmat.


„Sintem siguri ca, in România, nu exista o banca de organe, dar luam in calcul eventuala tranzitare a tarii noastre. Trebuie sa prevenim aparitia acestei infractiuni. Deocamdata, ofiterii de Crima Organizata monitorizeaza cu atentie anunturile publicitare suspectate a fi facute in scopul racolarii de persoane pentru prelevarea de organe, si nu numai… Mai ales ca, din aceasta activitate, traficantii se aleg cu sume mari de bani. De exemplu, pentru un rinichi prelevat astfel, beneficiarul plateste aproximativ 100.000 de euro, din care traficantul ii da victimei intre 2.600 si 6.000 de euro. Restul intra in buzunarul lui“, a mai spus Sotirescu, precizind ca, in afara cazului din Bacau, cind un barbat a fost dus in Turcia pentru a-i fi prelevat un rinichi, ofiterii nu s-au mai confruntat cu nici o astfel de infractiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS