14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePNA face „curat“ printre bancheri

PNA face „curat“ printre bancheri

Niculae Balan, fostul vicepresedinte al Romanian International Bank (RIB), a fost pus ieri sub acuzare de procurorii Parchetului National Anticoruptie, pentru creditarea nelegala a unor societati comerciale cu peste 500 de miliarde de lei. Niculae Balan, care a detinut, pina in mai 2002, functia de director in centrala Bancii Comerciale Române (BCR), este acuzat ca ar fi intervenit in operatiunile de avizare si ca ar fi sprijinit creditarea cu rapiditate a unor firme, desi acestea nu erau cliente ale bancii. Prin aceste activitati, fostul director obtinea pentru sine foloase necuvenite. Dupa cum sustin surse judiciare, Balan mai este acuzat si de complicitate la inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni de coruptie sau conexe acestora.


In perioada octombrie 2002 – ianuarie 2003, Niculae Balan, in calitate de vicepresedinte RIB, a permis acordarea ilegala de catre doua sucursale ale bancii a 40 de credite, in valoare de aproape 510 miliarde de lei, in favoarea a cinci societati apartinind oamenilor de afaceri Gabriel Viorel Mathyas si Paul Petre Tirdea.


Desi societatile respective nu erau clientele bancii, Balan, care era prieten cu Tirdea si pe care il prezenta colaboratorilor sai ca fiind consilier guvernamental, a intervenit in operatiunile de avizare din punct de vedere al legalitatii si a sprijinit creditarea cu rapiditate a societatilor respective.


Conform procurorilor, Balan, care cunostea activitatea frauduloasa a firmelor lui Mathyas si Tirdea, a cerut personalului din subordine sa efectueze, cu prioritate, operatiunile bancare solicitate de acestia si sa accepte cecuri emise de firme care nu ar fi avut la baza tranzactii economice reale.


Circuite financiar-bancare create de Mathyas si Marin


Potrivit anchetatorilor, activitatea din sucursalele RIB a fost in strinsa legatura cu alte unitati bancare, precum si cu sucursala Bancii Comerciale Române (BCR) Novaci – Gorj, prin conturile carora societatile comerciale reprezentate de Gabriel Mathyas si Ion Marin, patronul SC RARORA SA Rimnicu Vilcea, trimis in judecata de PNA in alte doua dosare penale, au efectuat, planificat si organizat in mod repetat insemnate plati, transferuri, ridicari si depuneri de numerar, in interesul unuia sau al altuia.


Relatiile de cooperare, planificare, coordonare si control asupra activitatii firmelor lui Mathyas in Bucuresti si Marin la Vilcea au condus la interdependenta si la continuitatea activitatii ilegale de creditare din sisteme diferite de banci. S-au creat circuite financiar-bancare interdependente, pentru obtinerea de foloase in mod reciproc, atit de catre firmele celor doi, cit si de bancile in cauza, prin acordarea de credite noi pentru rambursarea altora aflate la scadenta.


Prin BCR si RIB ar fi fost incasate si, respectiv, efectuate plati si transferuri cu sume importante de bani pentru firmele care au beneficiat de credite de la BCR – Sucursala Novaci, unde a fost localizata frauda de peste 788 de miliarde de lei, reclamata initial si care a determinat declansarea cercetarilor.


Un director din cadrul centralei (BCR), precum si conducerile sucursalelor BCR din sectoarele 4 si 6 ale Capitalei au fost pusi sub acuzare in legatura cu imprumuturile acordate unor firme reprezentate de Mathyas.


Niculae Balan a demisionat in septembrie 2003 din functia de vicepresedinte al RIB.


Alti sase functionari RIB – pusi sub acuzare


Procurorii Sectiei a ll-a de combatere a infractiunilor conexe faptelor de coruptie din cadrul PNA au declansat ieri si urmarirea penala impotriva conducerii sucursalelor RIB Mosilor si 13 Septembrie din Bucuresti.


Celor sase: Daniel Pausescu, directorul sucursalei RIB Mosilor, impreuna cu subalternii sai Roxana Iliu, economista, Cosmin Georgescu – ofiter de credite, Mioara Popescu, directoarea Sucursalei RIB 13 Septembrie, Daniela Vrinceanu, economista RIB 13 Septembrie, Luminita Florea, angajata la RIB 13 Septembrie, li s-au prezentat acuzatiile de implicare in atribuirea unor credite bancare fara respectarea reglementarilor legale. Procurorii l-au acuzat si pe Valentin Marius Cristea, reprezentantul firmei CRIS VAL MAR.


BCR sustine ca toate creditele invocate in cazul Novaci au fost rambursate integral


Printr-un comunicat, BCR anunta ca recenta incepere a urmaririi penale impotriva unor angajati din sucursalele sector 4 si sector 6 este legata de vechiul caz de frauda Novaci-Gorj. Conducerea BCR mentioneaza ca prejudiciul rezultat in urma acestui caz de frauda, depistat in 2003 si trimis institutiilor abilitate sa ancheteze acest caz, este de aproximativ 788 de miliarde de lei. In acelasi timp, banca a continuat demersurile legale pentru recuperarea sumelor.


Referitor la situatiile create la cele doua sucursale bucurestene, BCR precizeaza ca toate creditele invocate in cazul Novaci au fost rambursate integral.


„Este firesc ca organele abilitate ale statului sa isi continue cercetarile pina la elucidarea completa a cazului Novaci si, de aceea, banca a acordat tot sprijinul pentru clarificarea situatiilor si identificarea vinovatilor. Insa, reluarea de fiecare data a cazului pe un nou palier, ca si cind ar fi un caz separat, descoperit acum, cu cifre si informatii care nu totdeauna corespund realitatii, poate dauna imaginii BCR, banca aflata in plin proces de finalizare a privatizarii, dovedind continuu forta si capacitatea de a creste afacerile si profitul si intarind in acest fel increderea clientilor in grupul BCR“, se arata in incheierea comunicatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS