15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-a dat militaria jos din pod?

S-a dat militaria jos din pod?

Ministrul apararii, Teodor Atanasiu, a declarat zilele trecute ca MApN elaboreaza un proiect de lege privind profesionalizarea armatei si renuntarea la stagiul militar obligatoriu, urmind ca actul normativ sa fie discutat in sedinta de guvern si inaintat parlamentului spre aprobare. Potrivit biroului de presa al MApN, Atanasiu a declarat ca specialistii ministerului lucreaza in paralel la elaborarea unor legi necesare pentru motivarea personalului din armata. Pachetul de legi va fi trimis parlamentului la sfirsitul acestui an.


Reprezentantii Centrului Militar Zonal Dolj au afirmat ca deocamdata tinerii nu scapa de armata, ultima serie urmind sa se incorporeze in luna octombrie 2006, din aceasta facind parte contingentul 1986, contingentul de baza si contingentul mai vechi 1972-1985, cei care au fost aminati din cauza problemelor familiale sau pentru studii. Tinerii care se sustrag de la efectuarea serviciului militar, potrivit art. 354 din Codul Penal, risca sa li se intocmeasca dosar penal si, in urma cercetarii cazului de catre Tribunalul Militar, pot primi o pedeapsa cu inchisoarea de la unu la cinci ani. Cei care sint plecati in strainatate beneficiaza de prelungirea cu zece zile a termenului de prezentare. „Stim si noi din presa zvonul ca armata nu va mai fi obligatorie. Eu consider ca este un lucru bun, mai ales ca se lucreaza la motivarea celor care satisfac stagiul militar pe baza de voluntariat, dar deocamdata nu stim nimic sigur“, a declarat loc. col. Ion Muraretu, ofiter de relatii publice al Centrului Militar Zonal Dolj.


Oltenii sint patrioti


„Oltenii sint considerati buni patrioti, iar planurile de incorporare sint mai mari decit in alte zone ale tarii si lucrul acesta nu poate decit sa ne bucure si chiar sa ne onoreze“, a declarat loc col. Ion Muraretu. Pentru perioada 10 ianuarie – 24 februarie s-a realizat planul de incorporare in proportie de 100%, contingentele incorporate fiind 1985 si 1971-1984. La inceputul derularii activitatii, prezenta a fost slaba, raportul dintre cei chemati si cei prezenti fiind de sapte la unu. La interventia politiei, s-au prezentat aproape toti tinerii chemati la incorporare, exceptie facind cei cu probleme medicale, judiciare (din 2004 nu mai sint incorporati cei care au fost condamnati la inchisoare sau cei care au primit amenda penala) si cei care nu mai locuiesc la adresele din bazele de date. „Colaboram excelent cu Biroul de Evidenta Informatizata a Persoanei, care ne-a pus la dispozitie date cu privire la domiciliul tinerilor recrutati, cu Directia de Sanatate Publica Dolj, fiind informati astfel cu privire la problemele medicale neuropsihice sau contagioase de care sufera tinerii recrutati, dar avem si o buna colaborare cu administratiile publice de unde culegem informatii cu privire la starea sociala a unor tineri care ne sesizeaza greutatile familiale pe care le au. Vrem ca toti tinerii sa stie ca orice informatie este verificata si intotdeauna cei care au mintit cu privire la motivul pentru care nu pot sa-si efectueze stagiul militar au fost identificati. Tinerii trebuie sa inteleaga ca au si obligatii, nu numai drepturi“, a mai declarat loc. col. Ion Muraretu. Reprezentantii Centrului Militar Zonal Dolj au incercat de fiecare data sa dea dovada de intelegere si sa ii ajute pe cei care au situatii deosebite in familie, dar important este sa se prezinte la termenul inscris pe instiintarea primita la domiciliu.


1% dintre doljeni solicita de buna voie efectuarea stagiului militar


Doar 1% dintre doljeni vor sa faca armata de buna voie si solicita acest lucru la unitati militare cit mai indepartate de casa. Sint prea putini insa fata de numarul celor care fac tot posibilul sa scape de povara armatei, sperind sa fie aprobat proiectul conform caruia stagiul militar sa se efectueze pe baza de voluntariat. „Am facut armata ca la carte, dar nu cred ca obligativitatea ei este un lucru bun. Decit multi si degeaba, mai bine putini si bine pregatiti. E normal ca tinerii sa fuga de armata atita timp cit stiu ce viata grea duc acolo. Eu am facut armata acum trei ani si asta numai ca sa scap de ea. Ce nu e obligatoriu e facut cu drag, asa ca ar fi bine sa se renunte la ea“, a declarat Marian Bistriceanu, student.


Contingentul 1986, chemat la recrutare in perioada 1 – 22 martie


Conform Legii nr. 46/1996, in primavara acestui an vor fi recrutati tinerii care implinesc 19 ani. Vor fi constituite patru comisii de recrutare-incorporare: doua dintre ele vor functiona pe strada Jietului, numarul 19, una in Bailesti, la Clubul Sindicatelor, pe strada Locotenent Becherescu, nr. 12, fiind recrutati tinerii din Bailesti, Giubega, Galicea Mare, Afumati, Cioroiasi, Negoi, Izvoare, Rast, Silistea Crucii, Urzicuta, Bistret, Giurgita, si o comisie de recrutare in Calafat, la Casa de Cultura, pe strada A.I. Cuza, nr. 34, aici fiind recrutati tinerii din Calafat, Poiana Mare, Ciupercenii Noi, Piscu Vechi, Desa, Seaca de Cimp, Maglavit, Cetate, Motatei, Unirea si Plenita. Au fost deja trimise peste 5.000 de ordine de incorporare, iar legea ii obliga chiar si pe cei care nu primesc instiintarea acasa sa se prezinte la centrul militar de care apartin. Neprezentarea la recrutare se pedepseste cu amenda intre 500.000 si 3.000.000 de lei. „Sint tineri care, sub pretextul ca urmeza o forma de invatamint, apreciaza gresit ca nu trebuie sa se prezinte la recrutare. Cei care sint in aceasta situatie trebuie sa prezinte o adeverinta care sa certifice acest lucru, fiind astfel aminati de la incorporare, dar sub nici o forma nu putem vorbi despre o aminare de la recrutare“, a conchis loc. col. Ion Muraretu, ofiter de relatii publice la Centrul Militar Zonal Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS