17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimii stramutati de lux - trimisi in judecata

Primii stramutati de lux – trimisi in judecata

Primii stramutati de lux au fost trimisi ieri in judecata de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj. Petre-Baleanu Ceusescu, fostul director al Exploatarii Miniere de Cariera (EMC) Jilt, si Ion Dadalau, contabil-sef la aceeasi unitate, sint acuzati de procurori ca si-au construit in mod ilegal vilele din cartierul Primaverii din municipiul Tirgu Jiu, beneficiind de statutul de stramutat. Acestia vor fi judecati pentru abuz in serviciu in forma calificata si fals intelectual.


Potrivit rechizitoriului intocmit de prim- procurorul Gheorghe Emil Mota, la sfirsitul anului 2002 s-a stabilit strategia de investitii a EMC Jilt, document semnat si de Petre Baleanu Ceusescu si Ion Dadalau, in care se stabileau locuintele ce urma sa fie expropriate in anul 2003. Cunoscind aceste informatii, cei doi capi ai mineritului din bazinul Jilt au cumparat casele lui Ionel Dragotoiu si Elena Cojocariu din satul Stiucani, comuna Slivilesti, care urma sa fie demolate si proprietarii acestora despagubiti prin construirea altor locuinte in Tirgu Jiu. Ion Dadalau a cumparat de la Elena Cojocariu cu 15 milioane de lei o casa cu doua camere construita din lemn si mai multe anexe gospodaresti, iar Ceusescu a achizitionat cu 30 de milioane de lei locuinta lui Ionel Dragotoiu. Cei doi au inceput negocierile cu EMC Jilt, ai carei reprezentanti erau chiar ei. Consiliul de Administratie al CNLO a aprobat sa reconstruiasca lui Dadalau si Ceusescu cite o casa noua in cartierul Primaverii de cite 70 de metri patrati, respectiv de 85 mp. Mai mult decit atit, conventia de schimb este semnata de Petre Baleanu Ceusescu atit in calitate de reprezentant al exploatarii miniere, cit si ca beneficiar. Potrivit prim-procurorului Mota, suprafata celor doua vile construite in cartierul Primaverii este de doua ori mai mare decit cea pe care o aveau vechile case, cei doi incalcind astfel conventiile in care se stabilea ca noile case sa aiba aceleasi suprafete ca si cele demolate. Anchetatorii au gasit nereguli si la executarea lucrarilor de constructie, care au inceput cu o luna mai devreme decit data semnarii contractului, adica 20 ianuarie 2004. Mai mult decit atit, primele facturi au fost acceptate la plata cu citeva zile inainte de incheierea contractului. Baleanu si Ceusescu au intocmit doua conventii care au fost antedatate, prin care se stabilea sa achite o suma pentru suprafata construita in plus. Si fata de aceste conventii, suprafata vilelor este mult mai mare. Si aceste sume de bani au fost achitate din fondurile EMC Jilt. Expertiza tehnica a stabilit ca suma platita in plus de exploatarea miniera este de peste 4,4 miliarde de lei.


Urmeaza Calinoiu?


Prim-procurorul Gheorghe Emil Mota spune ca nu are nici o relatie de rudenie cu Ion Dadalau. „Nu am nici o relatie de rudenie cu acesta. Intr-adevar, pe tatal sotiei mele il cheama tot Dadalau si este nascut in Matasari, dar nu este ruda cu Ion Dadalau. Au lucrat impreuna la EMC Jilt si tocmai pentru asta m-am abtinut prima data in acest dosar. Ion Dadalau nu este ruda cu mine“.


Emil Mota considera ca se impune arestarea preventiva a celor doi stabi din mineritul gorjean, acestia urmind sa fie prezentati astazi Judecatoriei Motru, in vederea emiterii mandatelor de arestare.


In rechizitoriu, prim-procurorul Gheorghe Emil Mota dispune continuare cercetarilor fata de Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj si vicepresedintele PSD Gorj. Acesta si-a construit si el in acelasi mod o vila in cartierul Primaverii, achizitionind o locuinta dintr-o zona miniera care urma sa fie expropriata. In urma cu doua zile, la solicitarea Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova, Politia Gorj a inceput o verificare la vilele lui Ionel Mantog, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, si Marin Condescu, liderul de sindicat al minerilor din Oltenia si din toata tara, in afara de Valea Jiului. Acestia si-au construit vile in cartierul Primaverii in acelasi mod. Si Ion Vulpe, fostul director al CNLO, este in atentia organelor de cercetare penala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS