15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosarele cu returnari ilegale de TVA, la secret

Dosarele cu returnari ilegale de TVA, la secret

Procurorii prefera sa lupte cu elevii de liceu, dar sa nu spuna o vorba despre adevaratii infractori


La Parchetele din Craiova se munceste pe rupte. Faradelegile care aduc atingere sigurantei nationale reprezinta, intr-adevar, o prioritate pentru procurori. „Cum raul trebuie taiat de la radacina“, anchetatorii s-au conformat si au actionat in consecinta. Nici mai mult, nici mai putin, procurorii au trecut la capturarea periculosilor elevi de liceu care vind scutiri medicale falsificate. Colac peste pupaza, este facuta publica identitatea singerosilor infractori, cu toate ca unul dintre ei este minor. Copiii au gresit, dar astfel sint condamnati pe viata la rusine. Despre returnarile masive de TVA catre mai multe firme doljene, procurorul general Victor Nicolcescu nu spune un cuvint. Asta pentru ca niste oameni nu pot fi facuti de rusine in public pina nu sint condamnati definitiv. Adica „actele de cercetare din dosarele penale sint de interes strict personal pentru faptuitori si pot deveni publice numai dupa ce dosarele au fost solutionate“. Probabil, aceste dosare nici nu merita luate in seama atita vreme cit prejudiciile aduse bugetului de stat sint niste „maruntisuri“. Citeva mii de miliarde de lei, spun surse autorizate! Deci, dubla masura… Deci, ne facem ca muncim…


Demersul jurnalistic al redactorilor de la Gazeta de Sud de a solicita informatii despre zeci de dosare cu returnari ilegale de TVA n-a avut sorti de izbinda. Desi au cerut prin mai multe adrese oficiale informatii despre cuantumul returnarilor, numele persoanelor care au beneficiat de acestea si solutiile care s-au dat in dosarele respective, redactorii cotidianului Gazeta de Sud s-au lovit de refuzul procurorilor de a furniza date despre aceste cazuri. Asta in situatia in care Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj publicase lista cu firmele incriminate. Este vorba despre: SC Districom SRL, SC Remat, SC Adas Trading, SC Astap Borado, SC Kira Group, SC Sistem Construct, SC Dareli Impex, SC Instacom, SC Oltenia Network Cable, SC Bopp Marolet, SC Ncg Trans, SC Marinel Group, SC Boncici Com, SC Cavali, SC Crasim, SC Cerdovimar, SC Ind Bavaria, SC Regina, SC Mobil Impex, SC Lavanderia, SC Dumars, SC Dragstro, SC Buiflor, SC Sicotex, SC Boerro Holding, SC Boerro Group, SC Agroluc, SC Siperol, SC Celulobloc, SC Geovenus Impex, SC Abm Holding, SC Evergreen, SC Iomet, SC Eci Holding, SC Construct Bavarias si SC Belgium Industries.


Politistii se „spala“ pe miini


La Inspectoratul Judetean de Politie Dolj lucrurile s-au miscat mult mai repede. La solicitarea datelor despre returnarile ilegale de TVA, politistii au aruncat pisica in curtea procurorilor. „Va comunicam ca pentru 20 dintre societatile mentionate s-au efectuat cercetari, dar, in conformitate cu prevederile Legii nr.508/2004, dosarele au fost inaintate la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si structurile teritoariale ale acesteia care isi au sediul in judetul Dolj. Intrucit cercetarile se efectueaza sub supravegherea procurorilor, va indrumam sa va adresati unitatilor respective“, se precizeaza in adresa nr.170.311/7.02.2005. In final, politistii mai spun ca doar Parchetul este in masura sa aprecieze daca „in conformitate cu prevederile art.12, lit. f din Legea nr. 544/2001, publicarea unor informatii referitoare la aceste cauze poate aduce atingere asigurarii unor procese echitabile ori in interesul legitim al partilor implicate.


Flagrant de nota zece!


La rindul lor, procurorii de la DIICOT-Craiova au transmis, pe 4 februarie, o instiintare in care precizeaza ca „solicitarile dumneavoastra nu se incadreaza in dispozitiile Legii nr. 544/2001“. Cu alte cuvinte, in aceasta situatie nu este vorba despre liberul acces la informatiile de interes public. Ce sa intelegem? Ca dosarele sint strict secrete, iar opinia publica nu trebuie sa afle numele celor care au dat tepe statului? Tot procurorii mai spun ca „actele de cercetare din dosarele penale sint de interes strict personal pentru faptuitori si pot deveni publice numai dupa ce dosarele au fost solutionate“. Anchetatorii nu pot sa vorbeasca despre toate aceste infractiuni, in schimb lupta din greu cu… liceenii. Zilele trecute, a fost pus la cale un flagrant in care personaje principale au fost niste elevi. O eleva, de 19 ani, de la Liceul „Charles Laugier“ din Craiova, a fost prinsa in momentul in care vindea unui elev patru scutiri medicale false – adeverinte in alb, semnate si stampilate de doi medici craioveni – contra sumei de 50.000 de lei bucata. Tinara a declarat ca le cumparase de la Cristian S., de 17 ani, elev la Colegiul National „Carol I“ din Craiova. Nu are rost acum sa le amintim anchetatorilor ca numele minorilor nu pot fi facute publice, pentru ca deja au… comis-o. Operatiune de nota zece, insa rezolvarea dosarelor cu returnari de TVA ar trebui sa prezinte mai mult interes pentru anchetatori. Acolo sint borfasii adevarati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII