15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de persoane cu deficiente de vedere se ingramadesc sa se opereze

Zeci de persoane cu deficiente de vedere se ingramadesc sa se opereze

Zeci de persoane care au deficiente de vedere si care necesita interventie chirurgicala au inceput sa ia cu asalt spitalele craiovene. Majoritatea au fost „impinse“ sa aleaga acum momentul interventiei chirurgicale, speriate de zvonurile privind scumpirea cristalinului si, implicit, a operatiei, de la 1 ianuarie 2005. Medicii infirma aceste zvonuri, precizind ca numarul mare al pacientilor este datorat incheierii sezonului muncilor agricole, cind multi oameni cu deficiente de vedere se hotarasc sa apeleze la medici.

Saloanele Clinicii de Oftalmologie ale Spitalului Judetean Craiova sint supraaglomerate in aceasta perioada. Medicii spun ca se confrunta in fiecare an cu o crestere a numarului pacientilor. „Multi dintre pacientii nostri sint oameni simpli, din mediul rural. Chiar daca sufera de afectiuni grave, nu se prezinta la medic pina nu-si incheie muncile agricole. Ne-am confruntat cu cazuri grave, care necesitau interventie chirurgicala de urgenta. Fiindca erau in plin sezon agricol, au refuzat operatia. Multi dintre ei risca foarte mult, ajungind cu intirziere la un specialist. In aceasta perioada, numarul pacientilor este in continua crestere. Pina aproape de Craciun, majoritatea oamenilor vin sa-si rezolve problemele de vedere“, a declarat Florica Ignat, sefa Clinicii de Oftalmologie, din cadrul Spitalului Judetean Craiova. Medicii mai explica aglomeratia din sectie prin faptul ca multi pacienti care au certificat de incadrare ca persoana cu handicap de vedere sint nevoiti sa se interneze citeva zile pentru o mai buna observatie. Apoi oamenii vor fi reexaminati in Comisia de Expertiza a Persoanelor cu Handicap. „In 15 minute nu poti examina cu precizie un pacient care «acuza» probleme de vedere. Multi dintre oameni, in pragul saraciei si disperarii, incearca sa se prefaca. Cu toate ca medicul observa ca ochiul pacientului nu este afectat grav, nefiind nevoie de eliberarea unui certificat de incadrare ca handicap, oamenii insista ca au mari probleme de vedere. Pentru multi oameni, acei bani obtinuti prin indemnizatia pentru persoanele cu handicap este poate singura sursa de venit. De aceea, pentru o mai buna diagnosticare si implicit incadrare sau nu a oamenilor ca persoane cu handicap, cea mai buna solutie este internarea bolnavului pentru citeva zile in Clinica de Oftalmologie. Numarului mare de bolnavi internati li se adauga si cei aflati pentru reexaminare“, a precizat sefa Sectiei de oftalmologie.

Bolnavii sustin ca saloanele sint supraaglomerate

Pacientii au insa alta parere. Sint convinsi ca zvonurile privitoare la scumpirea operatiei, care le-au parvenit din „diverse“ surse, sint adevarate. Speriati ca preturile mari de anul viitor ii va duce in imposibilitatea realizarii interventiei necesare, se inghesuie acum, dornici sa prinda programare pentru operatie. „Am aflat ca preturile la cristalin se vor mari foarte mult. M-am sfatuit cu familia mea si am considerat ca, pina la sfirsitul anului, trebuie neaparat sa ma operez. Am cataracta la ochiul sting si am nevoie de implant cu cristalin. Salonul este extrem de aglomerat. Zilnic se interneaza foarte multi oameni. Dormim si cite doi bolnavi in pat. Unii se externeaza si vin altii, de doua ori mai multi. Sint pacienti care au fost sfatuiti chiar de medici sa se opereze acum, dar au fost informati «confidential»“, a spus Mariana C., pacienta.

Medicii sustin ca nu au fost anuntati pina in prezent de nici un fel de scumpiri. „Nu ne-a anuntat nimeni ca preturile se vor mari. Nu inteleg de unde a pornit acest zvon. Oamenii nu ar trebui sa se ia dupa astfel de informatii“, a mai spus Florica Ignat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS