15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate130 de copii din Craiova au ajuns in centrul de primire in regim de urgenta

130 de copii din Craiova au ajuns in centrul de primire in regim de urgenta

Dupa desfiintarea leaganului de copii, care avea o capacitate de aproximativ trei sute de locuri, existenta unui centru de primire a copiilor in regim de urgenta a devenit mai mult decit necesara. Reprezentind „granita“ dintre copiii abandonati si viitoarea lor casa, pe parcursul acestui an aici au ajuns aproximativ 130 de copii. In prezent, centrul din Craiova „gazduieste“ aproximativ zece copii. O parte dintre cei care ajung aici sint nou-nascutii abandonati in spitale, care sint luati de asistentii sociali direct din Sectia de neonatologie, iar, daca au o virsta mai mare, din sectia de pediatrie. Mamele care isi abandoneaza de cele mai multe ori copiii au virste destul de mici, provin din familii destramate sau au fost abuzate. Chiar daca uneori acestea isi doresc copilul, femeile nu isi pot permite sa il creasca, preferind sa il lase in maternitate.

„La noi ajung copiii abandonati in sectiile de maternitate sau cei care se afla in situatie de risc. Mamele care ii abandoneaza isi dau nume false pentru a nu fi gasite sau lasa o scrisoare prin care incearca sa-si motiveze gestul. Uneori reusim sa-i reintegram in familia care i-a abandonat. Alteori cei care i-au lasat in centru vin sa-i ia inapoi atunci cind situatia materiala sau cea familiala le permite. O alta categorie o formeaza copiii care sufera de diferite deficiente fizice. Parintii care nu isi permit costul tratamentului sau al operatiilor necesare vindecarii ii lasa aici pina cind acestia se insanatosesc, apoi ii iau acasa“, a declarat Irina Golgojan, sefa centrului.

Pentru unii copii, oriunde e mai bine decit acasa

O alta parte a copiilor care sint in evidenta centrului au petrecut deja un timp in „sinul protector“ al familiei. In urma sesizarilor primite din partea asistentilor sociali ai primariei si a anchetelor facute, a fost insa nevoie de luarea lor din mediul familial si aducerea la centru, unde pot avea o viata decenta, chiar daca numai pentru citeva zile. „O parte din copiii care au fost adusi la centru petrecusera un timp in familie, insa in conditii care nu le-ar fi permis o dezvoltare normala. Erau bolnavi, neingrijiti sau hraniti necorespunzator pentru o virsta asa mica“, a continuat Irina Golgojan. Deoarece centrul dispune de un laborator, copiilor li s-au facut analize medicale si sint sub observatia pediatrului. Perioada maxima pe care o petrec aici este de 15 zile, existind insa, in unele cazuri, si posibilitatea de prelungire a acesteia cu 15 zile.

Printre persoanele care se ocupa de ingrijirea copiilor sint si asistentii maternali, care sint angajati ai Directiei Judetene pentru Protectia Copilului (DJPC). Pe linga salariu, acestia primesc un ajutor financiar pentru ingrijirea copilului incredintat. Asistentii carora li se incredinteaza ingrijirea copiilor sint supusi unei anchete efectuate de Comisia de expertiza din cadrul DJPC. In cele mai multe cazuri, „mamele de substitutie“ ajung sa infieze copiii, datorita afectiunii pe care o dobindesc pentru ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS