15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnul dintre cei mai buni elevi - condamnat la mediocritate

Unul dintre cei mai buni elevi – condamnat la mediocritate

Razvan Cosmin Radulescu este elev in clasa a XI-a la Liceul de Informatica Aplicata din Slatina, care functioneaza pe linga Scoala Romana de Afaceri. Este acelasi liceu despre care cu mult entuziasm s-a vorbit la momentul infiintarii (in 2001), colectivul profesoral fiind prezentat ca o garantie a calitatii actului de predare si invatare. Probe la admitere, in conditiile in care la celelalte licee se intra pe baza mediei de la capacitate, publicitate pe toate caile, oferta frumos ambalata, in care se vorbea despre dotarea ultramoderna a laboratoarelor de informatica. Si totusi, pina si profesorii recunosc faptul ca aici au ajuns, in mare parte, elevi slab pregatiti, printre care cei buni n-au nici o sansa.

„Trebuie sa plece din acel mediu de ignoranta si mediocritate“

Cosmin – povesteste mama sa, Ioana Radulescu, fost cadru didactic – a ajuns la acest liceu dintr-o nefericita intimplare. „In urma examenului de capacitate a fost repartizat la Liceul Economic, al carui director este profesorul Nica Dumitru. Baiatul voia sa urmeze informatica, iar eu, vazind afise cu reclama acestui liceu unde predau cei mai buni profesori din Slatina, m-am dus si

l-am inscris la Liceul Economic, apoi

l-am intrebat pe domnul Nica unde se invata mai bine. Directorul, care avea interes sa se infiinteze clasa, mi-a zis ca la Informatica Aplicata se face carte mai bine pentru ca acolo predau cei mai buni profesori. Cu autoritatea lui morala m-a influentat si m-a convins sa-l inscriu acolo, dar marturisesc ca am facut-o cu inima strinsa. In prealabil s-a tinut o testare la matematica pentru a-i departaja pe primii cinci elevi care nu platesc taxa. Cosmin a luat nota 9,98 la testare, deci eu n-am platit niciodata taxa pentru el“.

Cu toate ca taxa n-a fost o problema, mama elevului Razvan Cosmin Radulescu cere, inca din clasa a IX-a, transferul copilului la un alt liceu. „Este absolut necesar sa il transfer, sa plece din acel mediu de ignoranta si mediocritate“, spune Ioana Radulescu, dupa ce, de-a lungul celor doi ani, s-a convins ca, oricit de mult s-ar stradui profesorii, ce e drept, foarte buni, „materialul clientului“ nu este pe masura. La aceste clase se chiuleste in masa, aspect recunoscut si de profesori, iar cei citiva elevi care vor cu adevarat sa invete nu au concurenta la clasa. Motiv pentru care numai la clasa lui Cosmin sint patru-cinci doritori sa se transfere. Profesorul Duta sustine ca Razvan Radulescu este un elev bun, care poate concura cu elevii de la liceele cu renume din oras. Motiv pentru care l-a sustinut in demersul de a se transfera la „Radu Greceanu“, de unde se pare ca s-a primit acordul de principiu pentru transfer. Decizia de a acorda sau nu transferul apartine insa conducerii scolii la care este elevul inmatriculat.

„Ce sacrific, unu pentru nu stiu citi, sau…“

Transferul se pare ca i-a fost promis inca din clasa a IX-a. Nu l-a primit, asa ca a incercat acum, dupa ce a absolvit si cursurile clasei a X-a. Cererea de transfer a fost inregistrata pe 8 iulie 2004, dar raspunsul oficial nu s-a primit nici pina astazi. Verbal i s-a transmis ca nu se acorda transferul, pentru ca in clasa sint doar 18 elevi, iar in cazul in care s-ar da un transfer, ar fi obligati sa-l acorde si celorlalti patru solicitanti.

„Ce sacrific, unu pentru nu stiu citi, sau… “, se intreaba directorul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Olt, Alexandru Ilie, care precizeaza ca elevii s-au inscris la acest liceu de bunavoie si nesiliti de nimeni. „Eu sint obligat sa respect regulamentul. Daca-mi arata ca vreun profesor nu-si face orele sau nu au conditii, eu sint de vina, dar de transfer se ocupa directorul executiv si Consiliul de Administratie. Eu le-am spus sa faca tot ce e mai bine pentru elevi. Ce le fac celor care ramin daca se desfiinteaza clasa?“.

„Regulamentul e clar“

Nici la Inspectoratul Scolar Judetean Olt nu s-a putut face mai mult. Inspectorul general, Silviu Neacsu, declara ca nu are nici o putere: „Eu nu pot sa-l fortez pe nici unul, pentru ca au autonomie din acest punct de vedere. Regulamentul e clar si, dincolo de asta, periodic se fac evaluari din partea ministerului, in urma carora a iesit foarte bine (Liceul de Informatica Aplicata – n.r.)“. Se pare ca nu aceeasi parere o au si elevii de acolo. Razvan sustine ca desi laboratoarele de informatica exista si sint bine dotate, nu intotdeauna elevii isi desfasoara acolo orele. Cit priveste materialul didactic pentru celelalte discipline, acesta ar cam lipsi. Cu toate acestea, ramine cum s-a stabilit, iar ordinul cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamint preuniversitar da apa la moara celor care nu permit transferul: art.132, alin. (1) – „Elevii din invatamintul preuniversitar particular autorizat se pot transfera la unitati de invatamint preuniversitar de stat, la forma de invatamint de zi, seral, cu frecventa redusa sau la distanta, de regula la sfirsitul anului scolar, cu acordul celor doua unitati de invatamint, in limita efectivelor de 30 de elevi la clasa si cu respectarea urmatoarelor conditii: a)sa aiba media semestriala/anuala cel putin egala cu cea mai mica medie a elevului/elevilor din unitatea de invatamint primitoare; b)sa aiba nota la purtare cel putin 9 pe toate semestrele; c)sa promoveze examenul de diferente stabilit de unitatea de invatamint la care solicita transferul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS