20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatia de tratare a apei din Baile Olanesti risca sa plece la vale

Statia de tratare a apei din Baile Olanesti risca sa plece la vale

Aproximativ 5.000 de locuitori ai orasului Baile Olanesti, judetul Vilcea, precum si cei 3.000 de turisti care vin in zona risca sa ramina fara apa potabila. Statia de tratare a apei este situata pe un strat de argila, iar din cauza ploilor din ultima vreme in zona au loc frecvente alunecari de teren. Autoritatile locale nu au facut nimic nici pentru consolidarea zonei, dar nici pentru imbunatatirea conditiilor de tratare a apei. Motiv pentru care unitatea de distribuire a apei in oras nu mai are autorizatie de functionare.

Statia de Tratare a Apei Ripoasa este in administrarea SC Edilitara SA Baile Olanesti, prin intermediul unui contract de concesiune incheiat in urma cu zece ani. Statia si reteaua de alimentare cu apa nu au fost reparate din 1974, respectiv 1950, cind au fost construite. Riscul surparii Statiei Ripoasa a fost semnalat de Comisia de Aparare Impotriva Dezastrelor in nenumarate rinduri. Ultima analiza la fata locului a fost efectuata pe 18 august. Din raportul intocmit de specialisti reiese ca, la urmatoarele ploi torentiale, statia risca sa porneasca la vale. Comisia de Aparare Impotriva Dezastrelor Vilcea, in urma analizei intocmite, a precizat iminenta alunecarii terenului din zona statiei de apa. „Statia Ripoasa este asezata intr-o zona in care terenul este instabil si risca sa se surpe. Intre rezervoarele de captare a apei de joasa presiune si statia de clorinare s-a constatat o zona cu alunecari de teren in desfasurare. Se poate prognoza o situatie ce pune sub semnul intrebarii echilibrul natural din zona respectiva si alimentarea cu apa potabila a statiunii“, reiese din analiza intocmita de Comisia Judeteana de Aparare Impotriva Dezastrelor.

Decantoarele au fost lasate prada balariilor

Conducerea actuala a societatii sustine ca lipsa banilor si dezinteresul primarilor care s-au perindat la cirma orasului au facut ca statia sa ajunga in aceasta situatie. „Pina acum nu s-au facut reparatii de anvergura, pentru ca in contractul de concesiune este specificat ca astfel de lucrari le face proprietarul, adica primaria. Nu au fost facute reparatii la reteaua de aductiune de peste 50 de ani, iar la statie, niciodata. Peste tot au fost doar cirpeli“, marturiseste directorul Vasile Tiroiu. Daca reparatiile capitale nu intrau in atributiile sale, seful unitatii nu a facut insa nici mici reparatii pentru intretinerea statiei. Astfel, decantoarele cu „filtre lente“ pe baza de nisip cuartos au fost lasate in paragina, iar acum cresc balariile in ele. „La o alunecare de teren mai serioasa, decantoarele pot ceda, iar bazinele de joasa presiune, nerenovate de zeci de ani, nu mai pot retine apa in ele. Se poate intimpla oricind ca intregul oras sa ramina fara apa“, a spus un angajat al statiei.

Autoritatile locale „au dormit in post“

Directorul SC Edilitara SA recunoaste ca trateaza apa ca pe vremuri, chiar daca risca sa intoxice populatia cu sulfat de aluminiu. „Deseori punem substantele pentru tratare dupa ochi pentru ca nu avem conditiile normale de lucru. Punem la nimereala sulfat de aluminiu, apoi neutralizam aciditatea cu var. Verificam aciditatea si furnizam apa consumatorilor“, declara directorul unitatii. „Avind in vedere functionalitatea terenului si incarcarea lui cu diverse cladiri apartinind statiei de tratare, in zona se afla mai multe imobile ce risca sa se surpe“, sustin specialistii Comisiei Judetene de Aparare Impotriva Dezastrelor. Pe de alta parte, Primaria Baile Olanesti nu isi permite efectuarea unei reabilitari a intregului sistem din cauza costului foarte mare al proiectului. Vasile Cioteanu, edilul orasului, sustine ca fosta administratie nu a miscat un deget pentru reabilitarea intregului sistem. Conform studiului de fezabilitate care a fost deja intocmit, valoarea proiectului este de aproximativ 25 de miliarde de lei. Nu aveam cum sa facem fata pentru ca intregul buget este de 25 de miliarde pe an“, sustine primarul orasului. Singura solutie gasita de edil este atragerea unor fonduri PHARE sau finantare printr-un program guvernamental. Pina la punerea in practica a solutiilor care au fost gasite abia acum, statiunea risca sa ramina oricind fara apa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS