15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCiinii vagabonzi din Banie vor ramine tot pe strazile orasului

Ciinii vagabonzi din Banie vor ramine tot pe strazile orasului

Problema ciinilor comunitari este departe de a fi rezolvata in Craiova. Serviciul de ecarisaj din cadrul Salubritatii nu face fata numarului mare de solicitari ale cetatenilor, care apeleaza la hingheri pentru a-i scapa de grupurile de ciini care ii haituiesc la iesirea din scarile de bloc, prin piete sau parcuri, si nu ii lasa sa doarma linistiti noaptea. La cererea cititorilor, care ne-au sesizat faptul ca reclamatiile facute la ecarisaj intirzie mult pina sa fie rezolvate, dar stiind si problemele cu care se confrunta Serviciul de Salubritate din Banie, am dorit sa ne convingem care este realitatea si, mai ales, cine poarta responsabilitatea faptului ca in Craiova numarul ciinilor comunitari este din ce in ce mai mare.

Ca orice cetatean al Craiovei am apelat saptamina trecuta Serviciul de Ecarisaj. Reclamatia noastra, referitoare la numarul mare de ciini vagabonzi din zona Complexului Vechi din cartierul Brazda lui Novac a fost inregistrata de un lucrator al serviciului, care a promis ca „problema“ va fi rezolvata, cel mai tirziu joi dimineata. La o saptamina de cind a fost inregistrata sesizarea, concentrati in zona platformelor de gunoi din spatele pietei din Complexul Baba Novac, ciinii dadeau tircoale trecatorilor.

Am verificat la ecarisaj daca reclamatia noastra a fost inregistrata si, dupa ce ni s-a confirmat ca fusesem trecuti in catastif, am mers la sediul Serviciului de Salubritate Craiova pentru a cere explicatii. O singura masina, un sofer si trei muncitori necalificati trebuie sa faca fata numarului din ce in ce mai mare de ciini comunitari din Banie. Acestora li se adauga un doctor si un tehnician veterinar, dar si personalul de la serviciul de baza. Acestea fiind spuse, este de inteles de ce, intr-un program de opt ore, dintre care se lucreaza numai sase ore si jumatate, pentru ca „masina trebuie sa mai faca pauze, iar oamenii mai trebuie sa si manince“, dupa cum spune directorul adjunct Dan Petre, numarul sesizarilor pare exagerat de mare.

Ciinii adoptati de la Facai ajung din nou pe strada

Zilnic, aproximativ 15 ciini ajung la stabilimentul de la Facai, unde lucratorii de la Salubritate fac „exact ce le cere legiuitorul sa faca“.

Adica, timp de doua saptamini, hranesc animalele, le vaccineaza, le deparaziteaza si le sterilizeaza. Dupa doua saptamini de cazare, in cazul in care nimeni nu le simte lipsa in fata blocului si nu vine sa ii salveze, ciinii sint eutanasiati. Pina aici, toate bune si frumoase. Problema incepe cind patrupedele sint revendicate de cetateni. In astfel de cazuri, se face un dosar care cuprinde numele si adresa adoptatorului, care primeste si un medalion de recunoastere pentru ciine. „Au existat cazuri in care oamenii au venit si au spus ca vor doi ciini pe care sa-i duca la gospodaria lor de la tara, dar ciinii au fost din nou lasati liberi pe strada. La fel si cu diverse asa-numite «Agentii de protectie a animalelor» care vin si infiaza animale, pe care apoi le lasa din nou pe strada.

Din aceasta cauza, problema nu dispare niciodata. Si cetatenii au partea lor e vina“, a spus Dan Petre.

Bani de la bugetul local pentru o alta masina

O oarecare schimbare in activitatea Serviciului de ecarisaj ar putea aparea anul acesta, daca va fi o rectificare bugetara la nivel local si daca, in urma acestei rectificari, vor ramine si bani fara o destinatie absolut necesara. Daca nu, anul viitor, din noul buget, hingherii vor fi ajutati sa achizitioneze o noua masina pentru a-si inlesni activitatea si, bineinteles, pentru a schimba fata orasului. Cel putin asa sustine viceprimarul Craiovei, Gheorghe Nedelescu. „Ecarisajul cheltuieste lunar 120 de milioane de lei. Noi intotdeauna le-am dat acesti bani. Este adevarat ca numai cu o masina nu isi pot desfasura activitatea, de aceea vom face tot posibilul sa ii ajutam in continuare. Aceasta problema este in atentia noastra si, in cazul in care va fi o rectificare bugetara si vor mai fi bani, pentru ca in acest moment sintem cam strimtorati, le vom da banii necesari pentru achizitionarea unei noi masini. Daca nu, anul viitor, la intocmirea bugetului, cu siguranta vor fi in atentia noastra“, a spus Nedelescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS