14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTransportatorii romani - scosi de pe piata europeana de taxele impuse de Ungaria

Transportatorii romani – scosi de pe piata europeana de taxele impuse de Ungaria

Transportatorii romani sint nemultumiti de introducerea unei noi taxe de drum de catre Ungaria. De la 1 mai, tara vecina a luat decizia majorarii taxei de drum impuse camioanelor romanesti si a celor din statele care nu sint membre UE, valoarea acesteia devenind dubla in cazul tranzitarii Ungariei catre Slovacia.

„Aceasta masura, luata in contradictie cu normele europene, afecteaza grav interesele transportatorilor romani, care sint, in acest fel, discriminati fata de transportatorii din tarile UE, carora Ungaria nu le impune acest tip de taxa de drum“, se arata intr-un protest al Asociatiei Romane pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI).

Asociatia precizeaza ca directiva Comisiei Europene 1999/62/EC prevede ca taxele de drum nu vor fi aplicate discriminatoriu, in functie de nationalitatea operatorului de transport sau de originea sau destinatia marfurilor. In acest fel, „noul sistem de taxare din Ungaria incalca si normele europene privind taxele de drum“, precizeaza ARTRI. Asociatia mai aduce ca argument si faptul ca directiva 1999/62/EC prevede la art.2 stabilirea taxelor de drum in functie de distanta parcursa pe sosea si de greutatea camionului, in timp ce taxa de drum din Ungaria se percepe pe o anumita perioada de timp (24 de ore), fiind vorba de o suma fixa, indiferent de distanta parcursa.

Discriminarea companiilor din afara UE

„De asemenea, noua taxa de Ungaria incalca si o alta norma europeana in domeniu, Directiva 199/62/EC, care prevede la art.7 ca taxele de drum vor fi impuse numai utilizatorilor autostrazilor sau soselelor cu mai multe benzi de circulatie si avind caracteristici asemanatoare autostrazilor. Numai ca pentru tranzitarea Ungariei spre alte tari europene, camioanele romanesti sint nevoite sa foloseasca si alte drumuri in afara de autostrazi, ceea ce inseamna ca taxa este perceputa ilegal“, se arata in protestul ARTRI.

Camioanele romanesti care tranziteaza Ungaria, proaspat stat comunitar, nu afecteaza in nici un fel piata de transport din aceasta tara, intrucit marfurile nu sint incarcate din Ungaria, astfel ca nu ii priveaza pe operatorii unguri de cursele respective.

„In loc sa reduca sau chiar sa elimine taxele de drum pentru transportatorii romani, conform normelor comunitare pe care Ungaria ar trebui sa le respecte dupa aderarea de la 1 mai 2004, aceasta tara a impus taxe impovaratoare si discriminatorii pentru transportatorii romani.

Acesta este motivul pentru care ARTRI a trimis ministrilor transporturilor din Romania si Ungaria o scrisoare in care le solicita reconsiderarea de urgenta a acestei situatii grave cu care se confrunta operatorii de transport din Romania care tranziteaza Ungaria“, mai precizeaza comunicatul Asociatiei Transportatorilor.

Cheltuieli in crestere pentru firmele autohtone

La rindul sau, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a protestat fata de hotarirea autoritatilor ungare de a majora nivelul taxelor rutiere, in cazul folosirii autorizatiilor de transport cu plata, pentru autovehiculele din tarile care nu sint membre ale Uniunii Europene.

„Protestul nostru este motivat de faptul ca noua taxa, avind o crestere intre 25-300 la suta, va afecta si mai mult cheltuielile suportate de transportatorii rutieri romani, si asa impovarati de o multitudine de taxe si impozite, reducind posibilitatea multor operatori rutieri de a derula curse pe teritoriul ungar, considerat placa turnanta a exportului de marfuri romanesti cu mijloace auto. Acest protest se alatura celor adresate de asociatiile profesionale omoloage din Bulgaria si Turcia, afectate direct de aceasta decizie“, a declarat Florian Mihut, presedintele UNTRR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS