20.1 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOltean condamnat la 10 ani de închisoare după ce a tâlhărit doi bătrâni

Oltean condamnat la 10 ani de închisoare după ce a tâlhărit doi bătrâni

Curtea de Apel Craiova a majorat de la 5 la 10 ani de închisoare pedeapsa primită de un bărbat de 49 de ani, recidivist, deferit justiţiei pentru tâlhărie calificată. Potrivit anchetatorilor, în decembrie 2023, bărbatul a intrat în locuinţa a doi bătrâni, soţ şi soţie, din comuna Radomireşti, Olt. După ce a agresat femeia, sub ameninţări, inculpatul le-a sustras victimelor suma de 800 de lei, au susţinut procurorii. De asemenea, victimele au fost ameninţate cu moartea dacă vor anunţa poliţia. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Potrivit anchetatorilor, inculpatul este vecin cu victimele. În decembrie 2023, bărbatul şi-a atacat vecinii pentru a face rost de bani.
„La data de 18.12.2023, în jurul orelor 19.00, inculpatul B.F., vecin cu persoanele vătămate, care locuiesc în comuna Radomireşti, a pătruns fără drept în curtea locuinței acestora din urmă și ulterior în bucătărie. Văzând-o pe persoana vătămată, a îmbrâncit-o pe aceasta, trântind-o la pământ. Ulterior, inculpatul le-a adresat amenințări cu acte de violență fizică persoanelor vătămate, solicitându-le remiterea sumei de 800 lei. După ce persoana vătămată i-a dat inculpatului suma de 800 lei, inculpatul a adresat din nou amenințări cu moartea și cu incendierea locuinței persoanelor vătămate dacă vor sesiza organele de poliție, după care a părăsit domiciliul acestora. La o oră de la acest incident, persoana vătămată a sesizat organele de poliție”, au susţinut anchetatorii.
Femeia agresată a avut nevoie de 5-6 zile de îngrijiri medicale, conform raportului de expertiză medico-legală.

Pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru tâlhărie calificată

Inculpatul a fost deferit justiţiei în ianuarie 2024, în stare de arest preventiv. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Caracal, instanţă care s-a pronunţat pe 5 martie. Bărbatul şi-a recunoscut fapta şi a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Din pedeapsă a fost scăzută perioada petrecută de inculpat în arest (19 decembrie 2023 – 5 martie 2024). Instanţa a dispus ca inculpatul să rămână în continuare în arest preventiv.
Judecătorii au respins acţiunea civilă formulată de femeia agresată. În schimb, instanţa a dispus ca soţul femeii să primească suma de 2.000 de lei drept daune morale. Hotărârea Judecătoriei Caracal a fost atacată cu apel de procurori şi inculpat la Curtea de Apel Craiova.

Oltean condamnat la 10 ani de închisoare

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova la sfârşitul lunii martie. Pe 10 mai, judecătorii craioveni au admis apelul formulat de procurori şi l-au condamnat pe inculpat la 10 ani de închisoare. De data acesta, inculpatul a fost obligat să-i achite femeii agresate 10.000 de lei cu titlu de daune morale. Judecătorii au susţinut că fapta comisă de inculpat a fost una gravă, asupra unor persoane fără apărare.

„Instanța a constatat că fapta prezintă un grad de pericol social foarte ridicat, fiind săvârșită în timpul nopții, când vigilența oamenilor este mai redusă. A fost comisă prin întrebuințarea de violențe fizice și psihice și mai ales prin pătrunderea fără drept în locuința persoanelor vătămate, aducând atingere inclusiv vieții private a acestora. S-a mai reţinut faptul că inculpatul a profitat de împrejurarea că vecinii săi erau persoane vârstnice, care nu se puteau apăra singuri, ceea ce este de natură a spori gradul de pericol social”, se arată în hotărârea instanţei.

De asemenea, instanţa a ţinut cont de faptul că, în noiembrie 2013, bărbatul a fost condamnat la 12 ani de închisoare. În acest dosar a fost acuzat că şi-a agresat şi violat mama. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Citeşte şi: Craiovean condamnat pentru trafic de droguri, după gratii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS