15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa locatarul sarac, nici asociatia nu merge

La locatarul sarac, nici asociatia nu merge

Certurile dintre locatarii apartamentelor de la blocuri si administratorii asociatiilor de proprietari nu mai sint pentru nimeni o noutate. Administratorii dau vina pe locatari pentru faptul ca nu stiu sa-si calculeze cheltuielile de intretinere si nu platesc la timp serviciile furnizate, iar locatarii se considera inselati.

Pentru ca legiuitorul a lasat rezolvarea problemelor aparute intre cele doua parti la latitudinea adunarilor generale ale locatarilor sau a instantelor de judecata, putini sint cei care incearca sa le rezolve pe aceste doua cai. Adunarea generala a proprietarilor intruneste rar numarul de participanti care sa-i confere statutul legal. Asociatiile de proprietari au cel putin 200 de apartamente in administrare, ceea ce ar insemna minimum 400 de persoane, din care 201 ar trebui sa fie prezente la adunarea generala. Acest lucru este aproape imposibil de realizat de un comitet in care sint inclusi pensionari sau oameni aproape de pensie.

Elena Gherghe, locatara a blocului 18 din Asociatia nr.7 Valea Rosie din Craiova, ne-a sesizat faptul ca apometrele instalate de proprietari sint inutile din moment ce asociatia nu tine cont de consumul de apa inregistrat. Domnia sa aduce in discutie situatia locatarilor de la apartamentul 17, care in luna octombrie 2003 au inregistrat un consum de apa rece de cinci mc. Asociatia le-a calculat un consum de noua mc. In luna noiembrie 2003, au inregistrat un consum de apa rece de sapte mc si au fost facturati cu 15 mc. Un alt abuz relatat de Elena Gherghe este legat de fixarea salariilor si a indemnizatiilor de conducere pentru comitet si administrator, salarii pe care nu le-a aprobat adunarea generala a locatarilor.

Serviciul de coordonare a asociatiilor constata, iar locatarii asteapta

In ianuarie 2004, Serviciul de coordonare a asociatiilor de proprietari din cadrul Primariei Craiova a efectuat un control financiar- contabil la asociatia in cauza, in urma reclamatiilor locatarilor nemultumiti. Controlul a reliefat o datorie restanta de 1,25 miliarde de lei catre furnizori. De asemenea, controlul a evidentiat faptul ca factura pentru consumul de apa rece si apa calda a fost calculata incorect. S-a constatat ca in luna februarie 2003 administratorul nu a repartizat un consum de apa de 363 mc, denaturind calculul consumului de apa atit pentru cei cu apometre, cit si pentru cei care nu au apometre. Consumul respectiv a fost repartizat in urmatoarea luna. Controlul a constatat nereguli de calcul al intretinerii si in luna iulie 2003. Administratoarea Rizica Toana, a gresit cind a repartizat penalitatile pentru neplata apei reci tuturor locatarilor, indiferent de faptul ca au platit sau nu intretinerea. S-au mai constatat deficiente care tin strict de modul in care administratorul intocmeste si gestioneaza actele financiar-contabile.

Toate deficientele constatate au fost lasate spre rezolvare adunarii generale a proprietarilor, care trebuia sa ia o hotarire pina pe 15 februarie 2004, termen care nu a fost respectat.

Administratoarea crede ca este vorba de invidie

„Stiu cine a facut sesizarea. Doamna Gherghe este mereu nemultumita si, probabil, invidioasa. Intr-adevar, a venit un control de la primariei si mare parte din deficientele constatate se datoreaza nestiintei. Eu nici macar nu locuiesc in aceasta asociatie, ca sa se creada ca favorizez pe cineva. Nu am depus garantie materiala pentru ca nu am avut, iar salariile pe care le-a stabilit comitetul de asociatie vor fi supuse aprobarii la urmatoarea adunare generala. Avem deja pe rol patru procese pentru locatarii care au mai mult de 20 de milioane lei restanta la intretinere. Important este ca la acel control eu nu am iesit cu lipsa in gestiune si mare parte din cele sesizate au fost remediate“, a spus administratoarea Asociatiei de proprietari nr.7 din Valea Rosie, Rozica Toana. Presedintele asociatie, Aurel Neagu, da vina tot pe nestiinta si recunoaste ca nu se poate constitui fondul de rulment, care ar trebui sa fie pentru fiecare apartament la nivelul intretinerii unei luni de iarna. „Majoritatea locatarilor sint pensionari si nu vor sa achite fondul de rulment pentru ca ne cer dobinda pentru el, desi noi ar trebui sa achitam facturile curente din acei bani“, a precizat Aurel Neagu, promitind ca ii va lamuri pe toti locatarii la viitoarea adunare generala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS