15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Scurte stiri

Oficiul de Cadastru Dolj, norma depasita la improprietariri pe 2003

Oficiul Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie (OJCGC) Dolj si-a prezentat ieri bilantul de activitate pe anul 2003. Prioritatea specialistilor, si anume indeplinirea normei de 95% privind eliberarea titlurilor de proprietate conform Legilor fondului funciar, a fost depasita de la sfirsitul lunii noiembrie, a anuntat directorul institutiei, Marian Popescu. Numarul titlurilor de proprietate eliberate in acest an va fi de peste 17.000, raminind ca anul viitor sa mai fie incheiate circa 9.000 de procese-verbale de punere in posesie a proprietarilor. Chiar daca pare o norma accesibila, directorul adjunct executiv al OJCGC, Sabin Popescu, a precizat ca va fi tot mai greu pentru specialisti, deoarece multe dintre acestea sint cazuri aflate inca pe rolul instantelor de judecata. Alte prioritati pe care si le propune institutia pentru 2004 sint efectuarea cadastrului general pentru 20 de localitati din judet, precum si rezolvarea situatiei sediului in care functioneaza OJCGC, pentru care exista un proces de revendicare pe rol inca din 1990.

Comercianti din bazarul Dunarea – verificati de inspectorii de munca

Sase echipe de control ale Inspectoratului Teritorial de Munca Mehedinti au verificat, in ultimele zile, 61 de agenti economici din bazarul Dunarea, pentru identificarea angajatorilor care folosesc forta de munca fara respectarea legislatiei in domeniu. Inspectorii de munca au fost sesizati, in mai multe rinduri, ca in bazarele din Drobeta Turnu Severin lucreaza persoane fara a avea incheiate contracte de munca. Doar un singur patron nu a putut prezenta formele legale de incadrare pentru persoana angajata, acesta fiind invitat la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca Mehedinti, pentru reglementarea situatiei. Sanctiunea contraventionala care poate fi aplicata in acest caz este cuprinsa intre 20 si 50 de milioane de lei.

Chilom nu mai e presedinte

Lucrarile Conferintei Nationale a Federatiei „Spiru Haret“ s-au desfasurat la sfirsitul saptaminii trecute, la Caciulata, iar cu aceasta ocazie a fost aleasa o noua conducere. Fostul presedinte al federatiei, prof. Dumitru Chilom, nu si-a mai depus candidatura deoarece a iesit la pensie, pastrindu-si insa functia de presedinte al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar (SIP) Dolj.

In functia de presedinte al federatiei a fost ales Gheorghe Isvoranu, presedinte executiv a devenit Marius Nistor, iar secretar general a fost ales Tudor Spiridon.

Din colectivul de conducere al federatiei nu lipsesc insa doljenii. Prof. Ion Bebe Cepoi, prim-vicepresedinte al SIP Dolj, a devenit vicepresedinte al Federatiei „Spiru Haret“, iar prof. Constantin Lungulescu, vicepresedinte al SIP Dolj, a fost desemnat presedinte al Comisiei de Revizie si Control din cadrul federatiei.

Elevii Scolii nr. 21 din Craiova au colindat impreuna cu colegii lor din Urdinita

28 de elevi ai Scolii nr. 21 din Craiova au pregatit si prezentat, sub indrumarea invatatoarei Lucia Delevedova, un program artistic pentru cei 31 de copii de la Scoala si gradinita Urdinita – comuna Brabova-Dolj. La rindul lor, gazdele i-au rasplatit pe vizitatori cu colinde si scenete de Craciun, pregatite sub indrumarea invatatoarei Liliana Baiesu, a educatoarei Maria Catana si sub atenta supraveghere a preotului Dumitru Catana. De la intilnire nu putea lipsi Mos Craciun, care a impartit tuturor participantilor cadouri oferite de Organizatia World Vision Romania. Tot cu aceasta ocazie, copiii din Craiova au putut vizita biserica din sat, renovata cu citiva ani in urma cu sprijinul fiilor satului. Costurile pentru transport au fost suportate de Organizatia World Vision.

Cod etic pentru inspectorii fiscali

Incepind cu luna decembrie a acestui an, inspectorii de control fiscal trebuie sa respecte „Codul etic al inspectorului de control fiscal“. Acest cod a fost aprobat prin ordinul ministrului finantelor publice, nr.1753/9.12.2003, si stabileste norme de conduita pentru inspectorii care isi desfasoara activitatea in domeniul controlului fiscal. Totodata, codul formuleaza principii fundamentale care trebuie respectate de toti inspectorii fiscali in vederea realizarii obiectivului privind cresterea increderii contribuabililor in autoritatea fiscala si a prestigiului controlului fiscal. Normele etice stabilite in acest cod pornesc de la rolul si functiile inspectorului in administratia fiscala, precum si de la individualizarea functiei inspectorului de control fiscal prin caracteristici care includ: aptitudini profesional-intelectuale dobindite prin pregatire si instruire profesionala, acceptarea unui cod comun de valori etice, promovat de autoritatea fiscala si acceptarea existentei unei indatoriri fata de societate. Contribuabilii au astfel ocazia sa beneficieze de servicii de calitate, iar prin cunoasterea regulilor etice pe care inspectorii fiscali trebuie sa le respecte pot sa participe activ la derularea activitatii de control. Codul etic al inspectorului de control fiscal se aplica la nivelul tuturor structurilor de control fiscal, respectarea prevederilor sale fiind obligatorie pentru intregul personal din activitatea de control fiscal.

Angajatii de la UREX Rovinari si-au incasat prima de porc

Cei 1.000 de angajati de la UREX Rovinari si-au primit prima de porc, in valoare de 3.000.000 de lei net, pentru fiecare salariat. Vasile Gosa, liderul de sindicat al muncitorilor de la UREX, a spus ca oamenii au reluat lucrul si par mai linistiti ca, de Sarbatori, vor avea ceva bani. Angajatii UREX Rovinari nu si-au incasat salariile din luna octombrie, iar pe aceasta luna, lefurile au fost achitate in proportie de 40%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS