25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLuxemburghezii au pus pe picioare un centru-scoala pentru tinerii cu handicap

Luxemburghezii au pus pe picioare un centru-scoala pentru tinerii cu handicap

Niste oameni cu suflet, animati doar de dorinta de a intinde o mina de ajutor celor care au nevoie, vor sa ne arate ca orice proiect poate fi dus la indeplinire. Cel mai bun exemplu il reprezinta sotii Schonckert. Ei si-au propus sa construiasca un centru-pilot pentru instruirea si reintegrarea in societate a persoanelor cu handicap si, dupa sase ani de munca si cu sprijinul ducesei de Luxemburg, visul lor s-a materializat. Citiva tineri marginalizati de societate incearca acum sa invete o meserie in centrul de la Tirgu Carbunesti.

Cel mai mare Centru-pilot de readaptare, formare si integrare socio-profesionala a persoanelor cu handicap din Romania este in Tirgu Carbunesti, judetul Gorj. Centrul este aproape gata, dupa multi ani de munca, iar in luna martie se va putea taia panglica inaugurala.

Initiativa construirii unui astfel de centru in Romania a apartinut familiei Schonckert, din Luxemburg.

Totul a inceput imediat dupa caderea lui Ceausescu, cind sotii Schonckert, care aveau asociatia „Cerde Culturel Luxembourg – Romanie“, au inceput sa stringa ajutoare si sa le aduca in Romania, an de an. Campania de intrajutorare a romanilor initiata de ei a avut un ecou fara precedent.

„In decembrie 1997 am fost chemati la Palatul ducesei de Luxemburg si ni s-a spus ca s-a primit o suma foarte mare de bani si ca trebuie sa venim cu propuneri de proiecte. Asa s-a nascut ideea de a construi in Romania un centru pentru persoanele cu nevoi speciale, dupa modelul luxemburghez“, povesteste Iuliana Schonckert.

„Avem obligatia sa reusim!“

Din 1997 si pina in prezent, cind Centrul de la Carbunesti este aproape gata, Iuliana si Guy Schonckert s-au luptat cu morile de vint pentru a ajunge la capat: „Cel mai greu ne-a fost sa convingem autoritatile judetului ca se poate si, mai ales, ca acest proiect este o carte de vizita pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Si am reusit“. Primaria Tirgu Carbunesti le-a concesionat cinci hectare de pamint pentru 99 de ani.

Sotii Schonckert sint membri mandatati ai Fundatiei „Prince Henri – Princesse Maria Teresa de Luxembourg“ pentru a se ocupa de executarea Proiectului Carbunesti si sint atenti ca fiecare detaliu din proiect sa fie respectat.

Cladirea este construita in stil brancovenesc si, cu exceptia mobilierului care este executat in tara, restul este adus din strainatate: utilaje pentru atelierele destinate instruirii persoanelor cu handicap, accesorii pentru camerele de locuit, bai etc.

Pina in prezent, valoarea investitiei se ridica la peste 1,6 milioane de de euro, bani dati de Fundatia „Prince Henri – Princesse Maria Teresa de Luxembourg“, si peste 24 de miliarde de lei, bani suportati de Secretariatul pentru Persoane cu Handicap, Guvernul Romaniei si Consiliul Judetean Gorj.

O sansa pentru tinerii cu handicap usor

In centru sint primiti tinerii care au implint 16 ani si au handicap minor sau mijlociu si care practic sint pierduti pentru societate. Trei luni, ei trec prin toate cele 12 ateliere: patiserie, brutarie, timplarie, croitorie, coafura, carmangerie, horticulura, prepararea brinzeturilor, legumelor si fructelor, miniferma, comert. „Sint rotiti pentru a li se descoperi inclinatiile spre o meserie sau alta. Urmeaza un stagiu de specializare de trei ani, iar la sfirsit primesc o diploma de calificare in meserie“, sustine dr. Augustin Buca, directorul centrului. Din cauza costurilor foarte mari de scolarizare, cazare si masa, deocamdata sint primiti in centru doar tinerii internati in unitatile de specialitate din Gorj. Pentru tinerii din alte judete, cheltuielile trebuie suportate de consiliile judetene. Capacitatea de cazare este de 33 de locuri, iar alte 40 de locuri sint destinate externilor.

Speram ca exemplul dat de sotii Schonckert va fi urmat si de autoritatile romane si, in curind, vor aparea si alte centre-scoala pentru instruirea si integrarea in societate a tinerilor cu handicap, tineri care in prezent nu au nici o sansa pe piata muncii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS