15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicalistii de la Ambulanta Mehedinti au declansat o greva de avertisment

Sindicalistii de la Ambulanta Mehedinti au declansat o greva de avertisment

Ei cer acordarea drepturilor salariale, a tichetelor de masa, a premiilor de 2%
si renegocierea sumelor pentru serviciile prestate

Sindicatul Ambulanta Mehedinti a declansat ieri-dimineata o greva de avertisment, in intervalul 7.00-9.00, protestind astfel fata de finantarea insuficienta primita din partea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mehedinti. Liderul sindicatului, Marius Marosi, a declarat ca personalul Serviciului de Ambulanta nu solicita decit banii pe munca prestata, dar, in urma discutiilor purtate cu Gheorghe Bunciu, directorul CJAS Mehedinti, nu a primit decit vorbe goale.

„Din 43 de ambulante, 30 nu au verificarea tehnica anuala obligatorie!“

La ora 7.00, sirenele masinilor de ambulanta au fost pornite, in semn de protest fata de criza financiara in care se afla institutia medicala mehedinteana.

„Din cauza proastei finantari a casei, dupa contractul incheiat cu noi, am depasit cu 2,2 miliarde de lei suma de finantare si am cerut sa ne dea banii pentru munca depusa. Domnul Bunciu, dupa intrunirea Comisiei de dialog social, ne-a chemat pe toti sa discutam, dar nu am ajuns la nici o concluzie si am decis sa intram in greva de avertisment, cu asigurarea urgentelor majore.

Directorul casei a facut o afirmatie grava, ca trebuie sa ne ia trei miliarde de lei, dupa controlul de audit pe care l-a facut la ambulanta. Din cele 43 de ambulante pe care le avem, 30 nu au verificarea tehnica anuala obligatorie si astfel punem in pericol viata bolnavilor si chiar si pe a noastra. Sint masini cu 130-140.000 de kilometri la bord, fara nici o piesa schimbata. Sint autovehicule achizitionate cu bani de la Banca Mondiala, pentru care sintem nevoiti sa cumparam benzina, ulei, becuri, din banii nostri. Cei de la CJAS traiesc in lux, in termopane si aer conditionat, iar pe noi cade cladirea. Cind am facut contractul, pretul la benzina era 16.000 de lei, iar acum este 26.000 de lei. Vine iarna si noi nu avem nimic“.

Sindicatul Liber al soferilor da vina pe conducere pentru lipsa banilor

Directoarea Serviciului Judetean de Ambulanta Mehedinti, medic Aurelia Veropaieff, sustine revendicarile sindicalistilor, considerindu-le in mare masura justificate:

„Au dreptate in ceea ce solicita, respectiv acordarea drepturilor salariale, inclusiv a sporurilor, potrivit contractului incheiat la nivel de ramura sanitara, acordarea tichetelor de masa si a premiilor de 2%, renegocierea sumelor pentru serviciile prestate de ambulanta, din sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Serviciile decontate de CJAS Mehedinti ar trebui sa se ridice la aproximativ 2,2 miliarde de lei pe luna, dar ei ne dau 1,8-1,9 miliarde de lei, deci ramine o diferenta de aproximativ 300 de milioane de lei lunar. Pe primele opt luni avem deja o datorie de peste doua miliarde lei“.

La greva de avertisment de ieri nu au participat doua dintre sindicatele Serviciului Judetean de Ambulanta Mehedinti, respectiv Sindicatul Asistentilor si Sindicatul Liber al soferilor. Liderul Sindicatului soferilor, Crisan Dumitrascu, a acuzat chiar faptul ca lipsa banilor din Serviciul de Ambulanta ar fi cauzata de modul in care conducerea unitatii medicale a gestionat banii:

„Sustinem revendicarile declansate de Sindicatul Ambulanta, dar consideram ca aceasta criza financiara este cauzata in special de managementul defectuos al conducerii serviciului si contractarii serviciilor medicale, de catre oameni care nu cunosc legislatia in domeniu. Pentru rezolvarea unor interese de grup, conducerea serviciului a modificat statul de functii, fara avizul sindicatului, marind foarte mult fondul de salarii. Este si asta o cauza prin care s-a ajuns aici“.

„Ne-am achitat toate datoriile catre ei, conform contractului!“

Conducerea CJAS Mehedinti a negat existenta unui conflict intre institutia pe care o conduce si Serviciul de Ambulanta. „Conflictul se desfasoara intre membrii de sindicat si conducerea ambulantei, pentru ca acolo este problema. Noi ne-am achitat toate datoriile catre ei, conform contractului pe care l-am incheiat. Am respectat intocmai legislatia, iar din acest punct de vedere putem chiar sa fim criticati“, a spus medic Gheorghe Bunciu, directorul CJAS Mehedinti.

Pentru dezamorsarea situatiei de la Serviciul Judetean de Ambulanta, subprefectul Constantin Bulica a convocat toti factorii implicati, dar nu s-a ajuns la nici un rezultat: „Noi nu putem forta pe cineva sa dea niste bani ca sa acopere o subfinantare, daca nu exista un temei legal pentru acest lucru“.

In urma cu doua saptamini, directorul CJAS Mehedinti a anuntat ca va reduce parcul auto al Ambulantei la jumatate, pentru ca nu a fost respectat programul de revizii si reparatii convenit intre cele doua institutii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS